Hillarious eller Trumpen?

Rubriken är en ordlek på engelska. Hillarious betyder typ "lustigt" eller roligt. Risken finns fortfarande att det inte blir det utan att det blir en trumpen min hos många av oss som åkt hit för att följa presidentvalet den 8 november.

Då är vi äntligen på plats i Washington DC där jag tillsammans med ytterligare några Centerpartister från riksdagen och en mängd politiker, anställda på PR-byråer, samhällsdebattörer och representanter för olika branschintressen ska bevaka slutspurten av presidentvalet och valdagens drama. Evenemanget vi deltar i med över 200 personer från ett 40-tal länder heter "US Election Tour" och är någon sorts gruppresa för politiknördar.

Tanken är, (om jag av praktiska skäl) klarar att fullfölja den, ska skriva något av mina intryck och omedelbara lärdomar. Eftersom jag fått i uppdrag att sammanfatta i krönikeform efteråt, är det lika bra att anteckna flitigt här. En annan plan jag har är att försöka finna tecken på en bostadspolitisk debatt i den nationella debatten här inför valet.

Förberedelserna är svåra att undvika, eftersom bevakningen av det här valet varit enorm, redan hemma. Här är det på alla nyhetskanaler. Det är FBI-chefens tilltag att i det här läget ta sig för att granska Clintons mail som dominerar och det är stor skillnad på olika nyhetskanaler, beroende på vilket parti och vilka kandidater de står bakom. Det är mycket som står på spel och det finns mycket pengar att spendera. Något säger mig att fler skrällar väntar bakom hörnet och att Clintonstaben också har något i bakfickan som kommer att avgöra valet.

Hur det är med den saken kommer vi nog att få veta, eftersom vi på nära håll får följa kampanjandet i "swingstaten" Virginia och kommer att få lyssna till strategerna i Clintonlägret under en dragning på måndag (se program). Dessutom får vi på lördag (i morgon) vara med på ett kampanjmöte där Hillary deltar med Katy Perry. Det blir stort! Nu låter det som Florida är den delstat som måste vinnas för att Trump ska stoppas. Den otäcka känslan jag har är att vi i värsta fall måste fundera över vilken sorts land USA kommer att bli med en president som är Republikan och heter Donald Trump. Är det ett katastrofscenario, eller har vi att göra med en kandidat som så till den grad låter ändamålen helga medlen, att han sitter med en annan plan för hur han ska göra "America great again" än det han försöker övertyga väljarna med? Jag är ledsen och rädd att jag har fel, men hoppas det stannar vi en hypotes.

Ett annat sätt att förbereda sig på har varit att läsa om Hillary Clinton, hennes historia som politikiskt aktiv student 1969 till idag 2016 då hon står på tröskeln till att bli världens mäktigaste person. Det är en förkämpe för kvinnors rättigheter, vars profilering och politiska gärning i övrigt har anpassats till vilket ämbete hon innehaft och hur det politiska klimatet varit. Att ändamålen helgar medlen är dessvärre en metod för politiskt arbete som kan vara väldigt användbart i många sammanhang. Boken heter "Den längsta kampen - Hillary Clintons väg till makten" och känns väldigt aktuell. redan om en vecka är den dock historia på något sätt. Boken kan köpas hos bokhandlare och på nätet. Recension finns här.

More to come

Friday 4 th. november 8.00 AM Washington D.C

Ola