Den svenska maten behövs
Svensk primärproduktion är viktig av flera orsaker. Dels skapar det jobb och företagande på landsbygden, dels hålls landskapen öppna av betande djur men vi får även sund och säker mat tack vare bland annat stränga djurskyddskrav för att djuren ska ha det bättre. På grund av de höga djurskyddskraven så har Sverige högre produktionskostnader än sina kollegor i EU. Detta har lett till att svenska livsmedel konkurrerar mot väsentligt billigare produkter från andra EU-länder. Konsekvensen är att svensk produktion slås ut.
Men vi behöver den svenska maten i hela landet. Vi behöver fler matföretagare, öka den svenska matexporten och skapa fler jobb i de gröna näringarna. För att hela landet ska växa behövs regelförenklingar för lantbruket och fortsatta satsningar på Sverige som matland, bland annat genom att satsa på unga bönder, stärka den biologiska mångfalden genom att ha fler betande djur liksom att tillåta gårdsförsäljning av egenproducerat vin och öl.