Regeringen ökar medvetet koldioxidutsläppen

Regeringen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna för en medveten politik som höjer koldioxidutsläppen och fördröjer förnybar elproduktion. Centerpartiet och forskningen är medveten om vikten av att alla länder drar åt samma håll när det gäller att minska på koldioxidutsläppen och dess inverkan på klimatet.

Sverige är nu ett av de länderna i Europa med lägst prisnivå för fossila drivmedel. Det går inte att förneka att det känns bra i plånboken när kostnaden för en full tank inte gräver djupa hål. Men det känns surt i naturen och i samvetet när vi vet att vi skickar räkningen till kommande generationer. Det är våra barn och barnbarn som får betala. Rimliga drivmedelspriser är uppskattat av vi som tankar, men detta kan även nås med biodrivmedel. En satsning på biodrivmedel ger såväl inhemska jobb som stora klimatvinster. Den fram och tillbaka politik som förs av regeringen kring reduktionsplikten fördröjer den gröna omställning. Vi behöver en långsiktig och stabil politik så att marknadens aktörer vågar satsa på produktion av klimatsmarta, inhemska fossilfria bränslen.

Klimatförändringarna påverkar oss alla, allt fler områden i världen är utsatta av kraftiga värdeförändringar, värme, översvämningar, stormar och torka. Det leder till globalt obebobara regioner, svält, olyckor och dödsfall.

Priset för fossildiesel och bensin är nu så lågt att man kör bil billigare med en snål fossilbil än att ladda sin elbil på bensinmacken. Prisbilden gör att vi bryr oss allt mindre om kostnaden om vi kör några mil extra. Fler mil resulterar också i en ökning av utsläppen. Den slopade klimatbonus på elbilar har också kraftfullt stoppat upp omställningen till eldrivna bilar. Regeringen för på många sätt en klimatmässigt felaktig politik. Omställningen till ett fossilfritt samhälle och en fossilfri fordonspark kommer att skjutas på framtiden.

Nu avser dessutom regeringen att ta bort flygskatten. Det är en tydlig signal till företag och enskilda att utsläpp från flygtrafiken inte är någon större fråga. Intressant att följa om resepolicyn hos företag och organisationer kommer att uppdateras med att flyget lyfts fram före valet av tåg.

Inom området förnybar elproduktion sker det mycket. Vår vindkraft står idag för en stor del av Sveriges elproduktion. I takt med att elkonsumtionen ökar behöver vi se en produktionsökning av el. Det vi nu noterar är att godkännande av nya vindkraftsparker lagts i långbänk eller avslås. En lokal satsning på havsbaserad vindkraft skulle sänka elpriserna för oss i södra Sverige. Idag byggs även många mindre och medelstor batteribackuper som laddas vid hög överskottsproduktion och vid låg produktion överförs energin åter till elnätet.

Vi kan inte vänta på en ev. ny kärnkraft, ny el behövs nu, långt innan ny kärnkraft skulle kunna producera el.

Centerpartiet uppmanar regeringen att öppna ögonen, se möjligheter i den kompetens och vilja från företag och enskilda att ställa om Sverige till att bli fossilfritt. Vi ser vikten av ökad inhemsk produktion av fossilfria bränslen som en del i att trygga kommande generationer och ett starkt civilförsvar.

Magnus Larsson
Centerpartiet Blekinge