Ställningstagande solcellsanläggningar
Ställningstagande kring solcellsanläggningar på åkermark antaget på Centerpartiet i Halmstads årsmöte den 26/2 - 2024
Förfrågningar om uppförande av solcellsanläggningar på jordbruksmark blir allt vanligare i kommunens beslutande organ. Även om det är Länsstyrelsen som fäller de slutgiltiga avgörandena kring markbaserade solcellsanläggningars vara eller icke vara så är kommunen en viktig remissinstans.
Centerpartiet i Halmstad anser att:
Det tematiska tillägget för förnybar energi i kommunens Översiktsplan ska tas fram skyndsamt
De halländska kommunerna bör inom ramen för arbetet med regional fysisk planering ta fram lämpliga platser för etablering av solcellsanläggningar.
Innan dessa två åtgärder finns på plats ställer sig Centerpartiet negativa till uppförandet av större solcellsanläggningar (dvs mer än för egen förbrukning) på jordbruksmark.
Vidare anser Centerpartiet i Halmstad att:
Vid projektering av markbaserade solcellsanläggningar ska stor hänsyn tas till kultur- och livsmiljö i dialog med samhällsföreningar och boende.
Problematiken med att befintliga detaljplaner förhindrar anläggandet av solceller på tak behöver lösas under 2024.
Den kommunala bolagskoncernen ska bygga solceller på taken vid nybyggnationer och renoveringar
Klimatomställningen leder till en ökad efterfrågan på förnybar el, såsom solenergi, på grund av samhällets elektrifieringsbehov. Storskaliga markbaserade solcellsanläggningar påverkar långsiktigt markanvändning, naturmiljö, landskapskaraktär samt människors livsmiljö och rekreationsmöjligheter. Därför uppstår det nu målkonflikter vid anläggandet av solceller, inte minst på jordbruksmarken eftersom självförsörjningsgraden på livsmedel behöver öka. Det är komplicerade frågeställningar där frågor om nationell matförsörjning, äganderätt och människors livsmiljö måste vägas mot varandra.
Översiktsplanen beskriver den markanvändning som kommunen anser vara lämplig och ger stöd för hur kommunen ska prioritera olika anspråk och avvägningar mellan motstående intressen. Det finns beslut om att ta fram ett tematiskt tillägg till Översiktsplanen kring förnybar energi, i dagsläget bedöms detta tillägg kunna antas av kommunfullmäktige i tredje kvartalet 2025. Detta anser Centerpartiet är för långsamt eftersom Halmstad kommun redan nu lämnar yttranden till Länsstyrelsen om uppförande av storskaliga solcellsanläggningar. I Varbergs motsvarighet till Översiktsplan som nyligen antogs pekas jordbruksmark ut som högprioriterad och således inte lämpligt att anlägga solenergianläggningar på.
Centerpartiet menar att Hallands kommuner inom ramen för arbetet med den regionala fysiska planeringen måste ta fram en linje för hur vi ställer oss till solenergianläggningar, hur olika väsentliga samhällsintressen ska vägas mot varandra och att kommunerna i denna dialog pekar ut lämpliga markområden för större solcellsanläggningar.
Det är också viktigt att Halmstads kommun samtidigt har en tillåtande inställning till solceller på våra tak. Centerpartiet drev 2022 igenom i kommunstyrelsen att tillsätta en inventering av detaljplaner som i dagsläget komplicerar detta genom allt för detaljerade bestämmelser. Detta uppdrag måste komma till skott och får inte falla mellan stolarna. Vi anser även att man bör ta hjälp av exempel från andra kommuner på hur man kan hitta en mindre restriktiv hållning till solceller på tak, såväl på offentliga som privata byggnader. Eftersom hustak är ytor som sällan används till andra ändamål är det rimligt att i största möjliga grad nyttja dessa för solcellsanläggningar.
Detta handlar också om att prioritera rätt mellan olika miljömål; Begränsad klimatpåverkan, Ett rikt odlingslandskap, God bebyggd miljö och Ett rikt växt- och djurliv. För närvarande är efterfrågan av elproduktion med förnybara källor såsom solenergi starkt. Och ur ett kortsiktigt perspektiv skulle kanske energifrågan vara högst prioriterad. Men med en ökad befolkning och minskning av den odlingsbara arealen i världen så ökar den svenska jordbruksmarkens betydelse för livsmedelsproduktion redan inom snar framtid. När klimatpåverkan försvårar livsmedelsproduktion genom allt fler kraftiga torkperioder i södra Europa kommer trycket öka på att vi i Norden ska framställa mer livsmedel.
Redan idag är landets jordbruksmark starkt otillräcklig vilket innebär att Sverige har en stor livsmedelsimport. Varje ytterligare ianspråktagande av jordbruksmark, oavsett hur litet, förvärrar situationen ytterligare. Brukningsvärd jordbruksmark får enligt 3 kap 4 § miljöbalken endast tas i anspråk för att tillgodose väsentliga samhällsintressen om detta behov inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk. I Halmstad kommun har vi högt klassad produktiv mark sett ur ett nationellt perspektiv och ökade krav på att värna denna jordbruksmark behöver ställas.
Centerpartiet i Halmstad har tagit fram dessa riktlinjer för våra ställningstaganden i frågan om stora solcellsanläggningar på jordbruksmark ska tillåtas.
Gruppen som tagit fram detta dokument (samt hur vi är kopplade till frågan) är:
Victor Rundqvist (Kommunråd, 3:e vice ordförande i kommunstyrelsen, ledamot KPLU och ledamot i HRAB som är moderbolag till bland annat kommunens energibolag HEM).
Håkan Björklund (Gruppledare och således ledande i samordningen av förtroendemannagruppen).
Staffan Svensson (Ersättare kommunstyrelsen och ersättare i KSU där samhällsbyggnadsfrågorna bereds).
Marie-Helene Bergstrand (Biolog och ledamot i Teknik- och fastighetsnämnden som ansvarar för kommunens fastighetsbestånd).
Christel Cederberg (bitr. professor i hållbara jordbrukssystem vid Chalmers och engagerad i frågorna som ledamot i distriktsstyrelsen och lokalavdelningen Centerpartiet Harplinge-Steninge-Haverdal).