Centerpartiet vill ha tydligare krav på återbruk vid rivning

- Avser statsrådet att ändra i plan- och bygglagen så att tydliga krav på återbruk kan ställas i samband med beviljande av rivningslov? Det frågar riksdagsledamot Christofer Bergenblock (C) i en skriftlig fråga till statsrådet Andreas Carlson (KD).

Varje år produceras omkring 10 miljoner ton bygg- och rivningsavfall. Trots att väldigt mycket material är fullt möjligt att återbruka så går det mesta till materialåtervinning eller destruktion. Sverige har ett mål om att år 2025 ska minst 70 procent av bygg- och rivningsavfall återvinnas eller förberedas för återanvändning.

Återbruk mest resurseffektivt

- Det minst vanliga är att det återbrukas trots att det är det absolut mest resurseffektiva valet, konstaterar Christofer Bergenblock.

I Halland finns flera olika företag som arbetar aktivt med återbruk av material, till exempel Tegelmöllan (Bruksspecialisten) i Falkenberg och Nygårds Byggåtervinning i Varberg. Gemensamt i Halland pågår även ett återbruksprojekt under namnet Bruka Halland med syftet att tillvarata potentialen i outnyttjade resurser och att skapa förutsättningar för ett storskaligt återbruk inom bygg- och fastighetsbranschen.

Besök på Tegelmöllan

För ett par veckor sedan besökte riksdagsledamot Christofer Bergenblock och Centerpartiets regionråd Helene Andersson Tegelmöllan i Sjönevad (Brukspecialisten) och tog del av deras arbete med återbruk av tegelsten i samband med rivning av byggnader.

- Idag är det tyvärr en försvinnande liten del som går till återbruk, medan det mesta går till materialåtervinning, deponi och energiåtervinning, säger Christofer Bergenblock.

Efterlyser krav på återbruk

En åtgärd som efterfrågades i samband med vårt samtal var att kommunerna skulle kunna ställa krav på återbruk i samband med beviljande av rivningslov, vilket idag inte anses vara möjligt. Av den anledningen har Christofer Bergenblock nu ställt en skriftlig fråga till bostadsminister Andreas Carlsson om regeringen planerar att genomföra ändringar i Plan- och bygglagen för att möjliggöra sådana krav. Statsrådet ska ha besvarat frågan senast onsdag 6/3 och beroende på hur svaret ser ut kan det bli aktuellt att gå vidare med en interpellation eller motion i frågan.

Hämta den skriftliga frågan här! , 91.2 kB.