Livsmedelsproduktionen är livsviktig

Tillgång till mat och vatten är av naturliga skäl själva förutsättningen för att vi ska överleva som människor aningen det är fred, kris eller krig. Det skriver riksdagsledamot Christofer Bergenblock i sin krönika i Hallands Nyheter.

Vi är vana vid att mejerikylen är full, att charkdisken dignar och att allehanda livsmedel trängs på butikshyllorna. De flesta av oss ser det som en självklarhet att det ska vara så, men någon självklarhet är det inte alls.

Krismedvetenhet

Minns bara hur det såg ut när Sverige stängde ner för pandemin och affärerna snabbt tömdes både på pasta och toapapper. När krisen väl var här så agerade folk utifrån magkänsla och plockade på sig det som de var mest oroliga för att sakna om de blev isolerade i sina hem. Om det var ett rationellt beteende kan man säkert diskutera, men förhoppningsvis ledde det till en ökad krismedvetenhet.

Även på samhällsnivå har vi idag en helt annan medvetenhet om behovet av beredskap för händelser av kris och krig. Framför allt diskuteras vår militära beredskap, men minst lika viktig är vår civila beredskap. Och dit hör livsmedelsförsörjningen. Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel är inte vad den en gång varit och behöver förstärkas, särskilt inom mejeri, kött, frukt och grönsaker.

Lager för insatsvaror

Samtidigt måste det finnas förutsättningar att över huvud taget bedriva lantbruksverksamhet om krisen eller kriget kommer. Och det är ingen självklarhet idag eftersom vårt beroende av omvärlden är stort. Framför allt handlar det om insatsvaror, så som utsäde, foder, konstgödning och drivmedel, men även reservdelar och gps-information hör dit.

I praktiken måste vi bygga upp lager för insatsvaror, men även bygga upp en inhemsk produktion där det går. Exempelvis behöver vi i dagsläget bygga upp lager för drivmedel, men långsiktigt bör vi istället öka den inhemska produktionen av biodrivmedel för att minska vårt beroende från utlandet. På samma sätt behöver vi ha lager för konstgödning, men även bygga upp en egen produktion.

Bemanning

Sedan räcker det naturligtvis inte med att primärproduktion fungerar, även förädlingen måste gå att sköta i händelse av kris eller krig. Spannmålet måste malas till mjöl, mjölken måste omvandlas till mejeriprodukter och djuren måste hanteras på ett slakteri. Därför behöver vår beredskap även omfatta de här områdena, till exempel vad gäller energiförsörjning och bemanning.

Även lagring av färdiga livsmedel hör till de utmaningar som vi har svårt att möta. Även här måste vi bygga upp en beredskap, såväl i våra egna hem som på samhällsnivå. Det finns idag ett förslag om att kommuner ska ha två veckors beredskapslager för den egna verksamheten. Även vid kris eller krig måste hemtjänsten kunna ta sig fram och våra äldreboenden måste ha tillgång till mat och vatten. Men tanken är att även förskola och skola ska kunna fungera i en sådan situation.

Halland är ett län med ett omfattande lantbruk och en stor förädlingsindustri, men det gör att vi också behöver ta ett extra ansvar för att se till att verksamheterna fungerar även om gränserna stängs. Livsmedelsproduktionen är helt enkelt livsviktig.

Christofer Bergenblock (C)

Riksdagsledamot från Varberg