web stats

Släpp loss vårdcentralerna!

Debatt

Redan 2017 var alla partier överens om vägen framåt för primärvården – ”Närmare kronobergaren” antogs som övergripande strategi. Innan dess signerade alla partier med penna och underskrift att de var ense om att ha Borgholmsmodellen som ledstjärna.

Det har gått sju år sedan dess och vi är långt ifrån i mål. Tvärtom verkar nuvarande styre (M+S) försinka målgången ytterligare genom beslut om en handlingsplan som inte ska vara klar förrän en rejäl bit in på 2025. Den ska överväga antalet vårdcentraler och ”nivågruppera” dem, enligt manifestet de enats om.

Regionen har sedan tidigare en process, produktionsplanering, som är igång igen efter pandemin. Där ska varje klinik och vårdcentral gå igenom sitt underlag av patienter och följa verksamhetsåren som gått för att kunna planera och bemanna på bästa sätt. Då om inte förr ser vårdcentralen sina listade patienter och vilka invånare som är beroende av deras insatser. På så sätt kan både innehåll i vården och bemanning planeras. Det innebär att låta tusen blommor blomma.

Samtidigt är, enligt vad som sägs, primärvården överens om att det arbetssätt som satts igång i Tingsryd med tätt samarbete mellan vårdcentralerna, ambulansen och den kommunala hemsjukvården ska spridas över hela Kronoberg. Detta arbetssätt innebär att många patienter tryggt kan stanna kvar hemma för vård och slippa ambulansresor samt långa väntetider och belastning på akuten.

Vän av ordning invänder att det är brist på läkare. Javisst, och på god arbetsmiljö. Vad många inte vet, även inom Region Kronoberg, är att det sedan några år finns ett inriktningsbeslut taget att regionen ska sikta mot Socialstyrelsens rekommendation om högst 1100 listade patienter per läkare. Jag är övertygad om, att så fort detta lyfts fram i rekrytering efter distriktsläkare och blir allmänt känt, kommer de i nuläget tolv obesatta läkartjänsterna på våra vårdcentraler att få sökande. Pengarna för dessa tjänster måste ju finnas i budget, eftersom tjänsterna finns.

Vi har dessutom blivande allmänspecialister i utbildning inom Kronoberg, utbildningsläkare som vi satsar tid och kompetens på. Det gäller att de känner sig lockade att stanna kvar även då de har sin slutliga examen. Med den situation som råder just nu med eventuella hyrläkare eller tomma tjänster på flera håll, är lockelsen minimal.

En öppenhet med ambitionen om 1100 listade patienter per läkare skulle också lindra trycket och väntetiderna på akuten. När folk känner sig trygga med att komma till vården på hemmaplan, avlastar det akuten.

Samtidigt pågår omställning i vården för att använda resurser och teknik vi har till vårt förfogande på smartare och smidigare sätt. Detta är helt nödvändigt liksom att vi själva och vården jobbar förebyggande med hälsan. Det kommer inte att finnas tillräckligt med vårdutbildade att rekrytera i framtiden då pensioneringar sker.

Britt-Louise Berndtsson, Centerpartiet