Dags att rensa i Trollskogen!

Många är vi som brukar titta på barnfilmen Trolltyg i Tomteskogen. Den handlar som bekant om kampen mellan de som är goda (tomtarna i detta fallet) och de ”onda” (trollen). I dagarna har Kalla faktas granskning på TV uppmärksammat oss om andra troll.

Troll är kort och gott benämningen på de eller dem som i olika media som sprider osanna rykten, startar gräl eller missförstånd och utdragna diskussioner som inte leder någon vart. Syftet för dessa troll är att misskreditera eller förringa den eller de som de ger sig på. Det kan även vara att sprida falska bilder eller filmer. Att bli utsatt för trollet eller trollens spratt är inget trevligt. De som blir utsatta blir inte bara smutskastade i sin professionella roll, där det kan vara så att man måste vara lite mer hårdhudad, utan trollen blandar och drar gärna in privata saker. Och det stannar oftast inte bara där utan man tar med nära anhöriga, släkt och vänner – allt för att fortsätta att sprida sina saker.

Det är svårt och ibland rent av omöjligt att tvätta bort påståenden som trollen har skrivit och delat. På så sätt kan personer få hela sin person och sitt umgänge förstört med påståenden. Människors minne är också sådant att man minns vissa saker och man vill kanske inte riktigt förkasta det man hört, sett eller läst – även om det inte är helt bekräftat. Det är för vissa individer självklart med begreppet ”ingen rök utan eld” och det innebär att det kan finnas ett visst uns sanning i det sagda även om det inte är helt bevisat. I våra vanliga media där man har personer utbildade som journalister har man fått lära sig om detta med etik och moral när man återger saker. Hos trollen finns inte detta på något vis och man har heller ingen möjlighet att ställa förtalande troll inför rätta om det råkar vara helt felaktigheter som man spridit.

Det blir då extra allvarligt när ledaren för SD, andra största partiet i Sveriges riksdag, slår helt ifrån sig ansvaret för vad anställda hos dem eller närstående rörelser gör eller håller på med. Att man har medarbetare som håller på som de värsta trollen och sedan förkastar det med att det är arrangerat av någon politisk inriktning när man blir objektivt granskat är inte bara ett dåligt ledarskap utan mycket allvarligare än så.

Vill man vara uppmärksam kan man dra parallellerna till vad som skedde i Europa på 1930-talet där just väldigt mycket smutskastning, ryktesspridning och misskreditering av olika personer gjordes. Vi vet ju alla vad det så småningom ledde till, ett andra världskrig. Den gången var det judarna som smutskastades och avhumaniserades men numera är det enskilda individer som råkar ut för samma behandling. Oavsett om man är partiledare/partiföreträdare, offentlig person eller en vanlig medborgare är det inte okej. Att hela tiden arbeta på detta destruktiva sätt skadar också demokratin och de demokratiska värdena som bygger på att det finns gemensamma grunder och att det som diskuteras är fakta eller så nära sanningen som möjligt.

Nej, nu är det hög tid att rensa i trollskogen och det ordentligt! Det räcker inte med att bara stänga ned dessa troll och trollkonton utan riksdagen borde även införa ett förbud mot att partistöd används till att finansiera verksamhet som utgör ett hot mot den nationella säkerheten eller undergräver den demokratiska ordningen.

Roger Sandström