Uppföljning och revidering av Naturvårdsprogrammet från 2000
Naturvårdsprogrammet för Båstad kommun genomfördes under 1998, beslutades av kommunfullmäktige i augusti 2000 och trycktes i en upplaga på 1000 ex 2022.
Naturvårdsprogrammet som då genomfördes var en inventering och värdering av naturområden i kommunen. Programmet redovisade förslag till områden lämpliga för naturreservat eller biotopskydd, vidare redovisades områden som för sitt bevarande krävde ökad hävd genom bete/slåtter för att kunna bevaras för framtiden. Vattendrag och våtmarker inventerades med förslag till åtgärder till förbättringsåtgärder.
Det föreslogs även att kommunen skulle upprätta skötselplaner för värdefull kommunägd mark, att information om värdefull natur delgavs berörda markägare och arrendatorer samt att en populärversion av naturvårdsprogrammet sammanställdes som allmänheten kunde ta del av.
Slutligen föreslog utredningen att naturvårdsprogrammet årligen skulle utvärderas och att en översyn skulle genomföras efter 10-20 år.
När det nu har gått 20 år är det därför dags att göra en uppföljning av programmet.
Motivering
En uppföljning och revidering av naturvårdsprogrammet visar vad som hänt med naturvården under de 20 år som gått, både avseende de framsteg som gjorts i kommunen och de insikter om vad som ytterligare måste göras för att värna om den biologiska mångfalden och bevara den rika natur som finns i kommunen.
Ett aktuellt heltäckande kunskapsunderlag över skyddsvärd natur är en nödvändig grundförutsättning för att förvalta och skydda mer natur. Vi anser att kommunen bör höja sin ambition och utöka det formella skyddet av natur till en andel i procent av kommunens yta till 2035.
Ett uppdaterat och reviderat Naturvårdsprogram är ett värdefullt underlag för kommunal planering. Både tid och pengar kan sparas in, då det förenklar hantering av artskyddet och underlättar MKB insatser. Det ger även värdefull kunskap som underlättar planering och införande av grönstrukturer i kommunen.
Finansiering
En uppföljning och revidering av naturvårdsprogrammet beräknas kräva 1200 timmar. Beräkningen kommer från den upphandling Ängelholms kommun gjort och har anpassats efter storleken på kommunen.
Vi föreslår att kommunen ansöker om LONA stöd för insatser och vid positivt besked påräkna stöd med 50 % av kostnaden.
Centerpartiet yrkar på att Båstad kommun följer upp och reviderar Naturvårdsprogrammet för Båstads kommunen från 2000, under 2023.
Emma Jönsson, Ersättare KF
Ib Nilsson, gruppledare