Skapa en färdplan för en omställning av Båstad Kommun till ett hållbart samhälle

Vi har under en längre tid använt mer resurser än vad som är långsiktigt hållbart. Vårt samhälle har överutnyttjat de icke-förnybara resurserna och samtidigt belastat vår omgivande miljö på ett negativt sätt. Vi upplever därför ett ändrande klimat som kan få stora konsekvenser, även för Båstads kommun.

Det finns anledning att oroa oss för klimatet och vidta åtgärder för att minska de negativa konsekvenserna men den möjlighet vi har att minska klimatpåverkan på en global skala är försumbar och tveksam om vi ska lägga alla resurser på.

Däremot är det angeläget att börja inse och förbereda oss för en framtid där de icke-förnybara resurserna inte kommer vara tillgängliga i den omfattning som vi har idag. Olja, naturgas, kol och även uran 235, för kärnkraftsproduktion, finns alla i begränsade mängder och kommer med dagens förbrukning alla att vara förbrukade om 50-100 år.

Det är möjligt att nya tekniker som exempelvis fissionsprocesser kan lösa problemet med energitillgången men det kommer med största sannolikhet medföra att energikostnaderna kommer att bli väsentligt högre än dagens.

Men det är inte bara tillgången till billig energi som kan bli en begränsning utan även tillgången av grundämnen som är viktiga för bland annat livsmedelsproduktion. Tillgången av kväve, fosfor och kalium överutnyttjas idag samtidigt som även sand, grus och kalk som används vid betongframställning också finns i begränsad omfattning.

Följaktligen är det stor sannolikhet att vi i framtiden kommer att tvingas hushålla med resurserna på ett helt annat sätt än det överutnyttjande vi vant oss med under det senaste århundrandet. Men, vi kan minimera de problem som uppkommer om vi i god tid förbereder oss för att använda resurserna mer effektivt.

En hög återanvändning av de icke-förnybara resurserna och ett nyttjande av de förnybara resurserna som är lägre än tillväxten kan vara den långsiktiga lösningen. Påbörjar vi processen för den omställningen i tid, i ett samarbete med näringsliv och invånare, kan vi undvika framtida kortsiktiga åtgärder till höga kostnader när de icke-förnybara resurserna sinar.

Även livsmedel är en möjlig framtida bristvara och i Sverige har vi sedan 1980-talet minskat vår självförsörjningsgrad från 75 % 1980 till 50 % 2021. Det kan vara en möjlighet för Båstads kommun, som har goda förutsättningar, att öka livsmedelsproduktionen för att höja Sveriges självförsörjningsgrad.

Med de förutsättningar som finns idag bör en omställning av samhället göras under de närmaste 30 åren innan de ovan nämnda resurserna börjar sina och konkurrensen om dem driver upp priserna. Om vi påbörjar omställningen i närtid med ett mål att samhället om 30 år ska vara hållbart så har vi en längre tid att fördela kostnaderna på.

Men, under den tiden kommer vi genomföra 6-7 val med följden att det kan bli 6-7 nya ledande majoriteter. Det är därför högst sannolikt att de politiker som idag finns i Kommunfullmäktige, Kommunstyrelse och nämnder bara kommer att vara med i det kommunala styret under en eller ett fåtal mandatperioder. Konsekvensen av det kan bli kortsiktighet i beslutsfattande och stora ändringar i strategier och ambitioner. Det kan i sin tur medföra att en omställning av samhället försenas och att ingångna beslut och strategier rivs upp vilket kommer att leda till sämre service och ökade kostnader för kommunens invånare.

Vi menar att det är viktigt och skulle kunna vara en stor fördel för Båstads kommun om vi kunde etablera en färdplan för att göra kommunen till ett hållbart samhälle år 2050. Det förutsätter ett samarbete och åtagande från alla dagens etablerade politiska partier i Båstad, som skapar en långsiktig plan med de grundläggande förutsättningar som vi kan enas om.

Centerpartiet i Båstad yrkar därför på följande:

  1. Att kommunstyrelsen bjuder in representanter för samtliga partier till en överläggning där en gemensam färdplan för omställning av Båstad kommun till ett hållbart samhälle tas fram och beslutas.
  2. Att kommunstyrelsen beslutar att aktivera Kommunens Näringslivsråd och att det förutom representanter från Näringslivet, ska bestå av en representant från samtliga partier i Kommunfullmäktige.
  3. Att Kommunstyrelsen ger Kommunens Näringslivsråd i uppdrag att ta fram en färdplan för en omställning till en hållbar produktion och hållbara produkter för samtliga existerande företag i kommunen för deras omställning.
  4. Att Kommunstyrelsen ger Kommunens Näringslivsråd i uppdrag att agera proaktivt för att fler hållbara företag ska etablera sig inom kommunen och för en ökad livsmedelsproduktion.
  5. Att Kommunstyrelsen ger uppdrag till NSVA att föreslå hur Båstads Kommuns avlopps- och reningsanläggningar ska utvecklas till en cirkulär vattenanvändning med erfarenhet från den process som utvecklats i Helsingborg av RecoLab.
  6. Att Kommunstyrelsen, från de kraftbolag som verkar inom Båstad Kommun, kräver in lösningar på hur elproduktion kan anläggas inom Kommunen för att säkerställa långsiktig elförsörjning för Kommunens invånare och näringsliv.

Båstad 7 februari 2023

Lars Winter, Ledamot KF


Ib Nilsson, gruppledare