Heja Huaröd – grattis Huarödsbadet!

Nyinvigning av Huarödsbadet den 19 juli. Foto: Bodil Fredriksson.

Nyligen nyinvigdes Huarödsbadet i Huaröd, tack vare engagerade bybor. Heja Huaröds byalag och bybor i alla åldrar i Huaröd! Med gemensamma krafter kan man göra mer än man tror.

På Huaröds Byalags facebooksida kan man läsa att Huarödsbadet i år fyller 80 år – grattis Huarödsbadet! Även för 80 år sedan var det tack vare engagerade bybor som badet byggdes, med många ideella timmar och en vision om ett gemensamt bad i byn.

Dock var det nära att det inte blev något badande i år. Badet är i stort behov av renovering och det politiska styret (M, KD och SD) ansåg att kostnaden på 1,5 miljon som den tillfälliga renoveringen beräknats till var för stor.

Efter dialog med kommunen blev det överenskommet att Huaröds byalag tar över driften denna sommar. Den nödvändiga renoveringen för att kunna öppna badet gjordes, precis som byggnationen för 80 år sedan, av byborna själva.

I höst kommer kommunen att göra en noggrann kostnadsberäkning för en totalrenovering av badet. Detta kommer med säkerhet att leda till fler förhandlingar mellan byalag och kommun om badets framtid.

Centerpartiet vill att kommunen, om byalaget är beredda att ta över driften av badet i någon form, ger ett ekonomiskt stöd i samband med övertagandet. I vår budget för 2025 har vi lagt 2 miljoner kronor för att underlätta ett övertagande och som bidrag till en nödvändig större renovering.

Det är viktigt att stödja utveckling i hela kommunen, och med ett genuint engagemang i botten finns goda förutsättningar att lyckas. Nu hoppas vi att styret lyssnar på engagemanget på landsbygden och stödjer både med kunskap och medel så att Huaröd får möjlighet till ett fint bad som kan leva i 80 år till. Länge leve landsbygden, länge leve Huarödsbadet!

Lena Holst, ledamot i Kultur- och fritidsnämnden för Centerpartiet

Debattartikel införd i Kristianstadsbladet den 25 juli -24