Bättre förutsättningar att följa upp och förbättra i hemtjänsten

Under en längre tid har det funnits behov av bättre möjligheter att följa upp kvaliteten i hemtjänsten. Det finns kvalitetshämmande brister i verksamheten och antalet äldre kommer att öka kraftigt framöver. En granskning gjord av Stadsrevisionen för något år sedan föranledde synpunkter kring avsaknad av en samlad kvalitetsrapportering till Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden.

Men sedan 2022 finns ”Hemtjänstindex” som gör det möjligt att bättre än tidigare följa upp kvaliteten i landets kommuners hemtjänstverksamhet. ”Hemtjänstindex” har utvecklats på initiativ av en av de stora pensionärsorganisationerna, SPF, som ett verktyg för att underlätta kommunernas kvalitetsuppföljning, kvalitetsbedömningar och prioriteringar av insatser som förbättrar kvaliteten i hemtjänstverksamheten. ”Hemtjänstindex” är konstruerat av det statliga forskningsinstitutet RISE i samarbete med bland annat forskare, kommuner och seniorer. Verktyget baseras på över 70 nyckeltal och indikatorer.

En öppen och för allmänheten tillgänglig del av den årliga Hemtjänstindexundersökningen ger en översiktlig bild, en ranking, av de 290 kommunernas sammanfattande index. Kommunerna kan också införskaffa ett analys- och rapportverktyg som ger tillgång till en mer detaljerad och fördjupad kvalitetsrapport med analys av den egna kommunens styrkor och svagheter, samt möjligheter till ingående jämförelser med andra kommuner och kommungrupper.

Allt fler kommuner använder sig av detta analys- och rapportverktyg i sin kvalitetsuppföljning och för att få underlag för kvalitetsförbättrande åtgärder, dock ännu inte Malmö stad. Vi menar att det finns all anledning för Malmö stad att införskaffa detta analys- och rapportverktyg.

Vi föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar:

Att uppdra åt hälsa-, vård- och omsorgsnämnden att införskaffa det analys- och rapportverktyg som är kopplat till ”Hemtjänstindex”.

Malmö 2024-02-01
Kay Wictorin (C) & Albin Schyllert (M)