En budget ur Centerperspektiv

Centerpartiets förslag till plan och budget 2025

Idag har Centerpartiet presenterat sitt förslag till plan och budget på kommunfullmäktige. Anders Nordin gruppledare lyfte våra landsbygders behov och vikten av en fungerande skola.

-Vi är i ett allvarligt ekonomiskt läge där kostnaderna ökar snabbare än intäkterna med dem demografiska utvecklingen vi står inför. Det behövs fler människor i Eskilstuna, fler barn som föds och fler som jobbar. Skolorna behöver mer resurser för att möta barn utifrån deras behov och hjälpa lärare att svara mot det kompensatoriska behovet och samtidigt står kommunerna inför utmaningar med en åldrande befolkning vilket ökar trycket på vård- och omsorgstjänster. För att hantera dessa ekonomiska utmaningar krävs långsiktiga lösningar och ett ansvarsfullt nyttjande av våra gemensamma skattemedel, kommenterade Anders Nordin.

Några förslag från Centerpartiets plan och budget

Skola som är till för alla

Grundskolenämnden behöver mer pengar för 2024 för att undvika att säga upp för många anställda innan årets slut. Om detta inte görs, kommer det att bli personalbrist under 2025 eftersom man måste täcka underskottet från 2024. Centerpartiet har i sin budget avsatt 9 miljoner mer än majoriteten för 2025 till grundskolans utmanande omställning. Vi beklagar beslutet att lägga ned Årbyskolans högstadium och det är mycket viktigt att den fortsatta processen genomförs på ett bra sätt med kommunikation och dialog med lärare och elever.

En levande landsbygd

Centerpartiet vill lyfta trygghetsboende på landsbygden. Trygghetsboende är ett utmärkt sätt att möta den ökande andelen äldre. Det är ett sätt att minska efterfrågan på vårdboende vilket skulle innebära stora besparingar för kommunen. Det är även den bästa formen av landsbygdsutveckling eftersom den frigör gårdar där barnfamiljer kan flytta in.

Vägbidraget till samfällda vägar på landsbygden är ett kostnadseffektivt sätt att hålla vägarna på landet i skick och öppna för allmänheten. Centerpartiet har i sin budget avsatt pengar till Samhällsbyggnadsnämndens ram till att hålla vägarna öppna på landsbygden även 2025.

Den politiska majoriteten har förändrat förutsättningarna för badplatsernas existens på landsbygderna. Om vägbidraget är kostnadseffektivt så är det inget mot bidragen till badplatserna på landsbygden är. Badplatser som drivs av föreningar är effektiva och avlastar kommunen. Centerpartiet har i sin budget avsatt pengar till att hålla badplatserna öppna på landsbygden.

Det mörkt ut gällande belysningen på Eskilstunas landsbygd. Centerpartiet vill behålla och öka ut belysningen på landsbygden detta för trafiksäkerheten skull, för barnens och deras trygghets skull.

Bevara jordbruksmarken och öka livsmedelsproduktionen. Den lokala produktionen får inte minska. Vi vill öka den lokala livsmedelsproduktionen, förädlingen och tillverkningen av biodrivmedel för att klara händelser av kris och krig. Vi vill att den lokala livsmedelsproduktionen får förutsättningar att växa, så att fler jobb och företag på landsbygden kan skapas och kommuninvånare får större tillgång till sund och säker mat. Mer närproduktion stärker också vår kris- och konfliktberedskap. Vi ska arbeta för mer närodlad och klimatsmart mat samt ett levande hållbart jordbruk som bidrar till den biologiska mångfalden. Vi vill också stärka de gröna näringarnas konkurrenskraft.

Vi måste ta hänsyn till jordbruksmarken vid Gunnarskäl. Den fördjupade översiktsplanen beskriver en utomordentligt hård exploatering. Alla 150 hektar, en och en halv miljon kvadratmeter, inom planområdet ska i princip asfalteras, bebyggas eller förses med räls. Vi i Centerpartiet tror att den vikande konjunkturen gör att efterfrågan på logistikmark kommer att minska. Därför har Centerpartiet i sin investeringsbudget avsatt mindre pengar till Kommunstyrelsens Exploaterings- och markverksamhet.

Centerpartiets förslag innehåller även satsningar för kulturskolan, vård och omsorg och funktionsrätt samt socialtjänst.

Du kan läsa Centerpartiets förslag till plan och budget här