Grön omställning - men inte på bekostnad av liv och hälsa

Vi i Centerpartiet verkar för en grön omställning av samhället. En omställning som kräver fler alternativ för att klara av klimatutmaningen samtidigt som vi arbetar för att skapa arbetstillfällen i Sörmland och Sverige.

Vi i Centerpartiet verkar för en grön omställning av samhället. En omställning som kräver fler alternativ för att klara av klimatutmaningen samtidigt som vi arbetar för att skapa arbetstillfällen i Sörmland och Sverige. För Centerpartiet är det viktigt att inte äventyra miljö och hälsa för oss, våra barn och kommande generationer.

Vi delar eskilstunabornas oro och uppmanar de som är engagerade i att stoppa utsläppen av metylenklorid att fortsätta sitt påverkansarbete för att Senior ska utveckla sina processer och skyndsamt minska och fasa ut metylenklorid. Det ska vara tryggt att bo och verka i Eskilstuna, därför måste vi ställa krav på företag som vill etablera sig i vår kommun.

Det är viktigt att Senior är transparanta både mot kommun och medborgare. De bär ansvaret för deras processer i sin tillverkning och arbetsmiljö i deras tillverkning. Centerpartiet kräver att de öppet redovisar beräkningar på hur mycket gifter de bedömer kommer att släppas ut under dessa två år och vad de planerar att göra för att hålla nivåerna nere. Det måste finnas en dialog med kommunen och ansvariga myndigheter för att vi ska kunna låta företaget fortsätta sin verksamhet.

Här finns en utmaning med tanke på olika kulturer som finns i svenska respektive kinesiska företag, men då än viktigare att både kommunens representanter och alla ni som är aktiva i kommunen driver på för just öppenhet i hur processerna fungerar.

Kommunstyrelsen och fullmäktige i Eskilstuna hade information om att farliga ämnen skulle hanteras i fabriken när beslutet om försäljning av marken togs. Centerpartiet var för Seniors etablering i Eskilstuna precis som alla andra partier. Batterier är nödvändiga för att ersätta fossilt bränsle i fordon. De är också nödvändiga för att vi ska kunna dra full nytta av sol- och vindkraft.

Vi behöver därför säkerställa att även dessa produceras på ett så klimatsmart sätt som möjligt. Vi är därför glada för att företag väljer att genomföra detta i Sverige så att vi med våra lagar och regler kan förbättra tillverkningen på global nivå, istället för att det fortsätter och produceras i andra länder med färre miljökrav.

Prövningen om miljötillstånd görs av miljöprövningsdelegationen. Kemikalieinspektionen hanterar dispensen från förbudet av användning av ämnet metylenklorid. Nästa prövning sker 2025 då Seniors dispens kommer att behöva förnyas. Då gäller det att Senior har visat att de har förbättrat sina processer och påbörjat arbetet för att fasa ut metylenkloriden. Det är det kemikalieinspektionen villkorat.

Inför det beslutet kommer Centerpartiet i Eskilstuna verka för att Samhällsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna kommun gör en genomgripande bedömning av underlaget, vid behov med hjälp av externa experter, som grund för yttranden och eventuella överklaganden. Centerpartiet vill att kommunen kommer använda resurser för att kommunens invånare och beslutfattare ska vara väl informerade om ärendet och utnyttja de möjligheter till inflytande som kommunen ändå har.

Centerpartiet verkar för att komma bort från fossilberoendet för att klara av klimatutmaningen men det får inte ske på bekostnad av människors liv och hälsa! Miljöfrågor är inte enbart en fråga för Eskilstuna, det är en fråga för hela Sverige och vår framtid.

Anders Nordin (C) Gruppledare Eskilstuna

Martina Johansson (C) Riksdagsledamot Sörmland

Stina Larsson (C) Riksdagsledamot och Miljöpolitisk talesperson