Frågar om högre valdeltagande

EU-valet 2024 är historia. Valdeltagandet blev exceptionellt lågt. Kan skolan vara en väg till höjt valdeltagande, undrar Inger Fredriksson (C) i en fråga till valnämndens ordförande Christoffer Öqvist (M).

För Katrineholms del gick inte ens varannan möjlig väljare till valurnan eller 45,6 procent av väljarna. (Siffran från valmyndighetens hemsida och innan onsdagsrösterna är inräknade.)

Viljan och vanan att rösta grundläggs tidigt. Därför blir det så viktigt vilket budskap grundskolan och gymnasieskolan förmedlar om demokrati, val och politiska partier. Ett verktyg i detta arbete är de politiska partiernas ungdomsförbund.

I Katrineholm är de politiska partiernas ungdomsförbunden i stort sett ovälkomna på gymnasiet. Här skiljer sig Katrineholm starkt jämfört med övriga kommuner i Sörmland.

Jag och Centerpartiet är övertygade om att den här oviljan att släppa in politiska ungdomsförbund spelar roll för det politiska intresset, för demokratin och för valdeltagandet på kort och lång sikt.

För det är en mycket oroande utveckling med det låga valdeltagandet.

Jag vill därför fråga valnämndens ordförande Christoffer Öqvist (M) följande:

Delar du uppfattningen att partiernas ungdomsförbund måste välkomnas till Katrineholms gymnasieskolor för att öka det politiska intresset och höja valdeltagandet?

Vad tänker du i övrigt göra för att höja valdeltagandet i Katrineholm?

Katrineholm 11 juni 2024

Inger Fredriksson (C)