Under tidigare sekler kan man inte likna dåtidens ”sjukvård” med vår tids. I gamla Bro besöktes invånarna ofta i marknadstider av ockultister och kvacksalvare. Det fanns ”kloka gummor och gubbar” att tillgå. Sedan mitten av 1600-talet anställdes fältskären Georg Brun och 1674 beslutade Rådstugan att anställa Christianus Reieknecht som ”bardberare” eller stadsfältskär. Under 1700-talet växlade antalet fältskärer tills Gustaf Jonas Hjertzell 1785 erhöll fullmakt på tjänsten som ”stadsmedicus”.
Det är förhoppningsvis en mycket liten grupp som är negativ till Näva och Bäva. Det är klargörande med den historik som Roger Larsson ger i NKP 16/10.
Nedmonteringen av det kostnadseffektiva och välskötta Kristinehamns sjukhus började, som Roger påpekar, 2008 . Då bildade vi en opinion för att försöka behålla vad som kunde behållas av Kristinehamns sjukhus. Bland annat samlades flera tusen namnunderskrifter in från medborgarna, som dåvarande landstingsrådet Berit Högman (S) fick ta emot.ötande. Helena
Nu är det dags att påverka våra politiker och tjänstemän i Landsting och kommun genom att påverka.
Gå in på www.skrivunder.com/nava_kristinehamn och lämna din röst för att vi skall behålla, utöka och förbättra vården på vårt sjukhus i Kristinehamn.
Lämna denna uppmaning vidare till grannar, släkt och vänner.
Landstingsfullmäktige antog efter en lång debatt, med 50 inlägg, landstingsstyrelsens förslag om förändrad sjukvård i sydvästra och östra Värmland. Röstsiffrorna blev odramatiska och följde förväntade partilinjer. Två förslag stod emot varandra.
Värmlandssamverkan (M,C,SIV,FP,MP,KD) inom landstingsstyrelsen har gett landstingsdirektören bl a i ”uppdrag att utreda förslag till att säkerställa tillgången till vårdplatser i samverkan med den kommunala sjukvården, till att börja med i kommunerna i Kristinehamn, Säffle och Torsby, att utreda vilka verksamheter som med fördel kan utformas i eller flyttas till befintliga landstingslokaler på andra orter än vid centralsjukhuset”
Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.