Skola, kultur, idrott och förebyggande
stark gemenskap och meningsfull fritid
Det livslånga lärandet startar redan hos det lilla barnet. Vi vill göra allt för att barn
och elever ska lyckas i livet och få utvecklas efter sina förutsättningar till trygga
och självständiga individer. Som går ut från gymnasiet och vidare till studier,
arbete och egen försörjning. Och vi vill ha ett rikt och tillgängligt kultur- och fritidsliv som hjälper individer att må bra, växa och känna gemenskap och samhörighet.
Det livslånga lärandet startar redan hos det lilla barnet. Vi vill göra allt för att barn och elever ska lyckas i livet och få utvecklas efter sina förutsättningar till trygga och självständiga individer. Som går ut från gymnasiet och vidare till studier, arbete och egen försörjning.
Vi vill att alla barn och elever ska ges möjligheter att lyckas i skolan, oavsett bakgrund, kön, om man lätt att lära eller har särskilda behov. En lyckad skolgång ökar chansen för att det ska gå bra även senare i livet. Grunden för barns utveckling i förskolan och skolan är tillgången till utbildade och skickliga förskollärare och lärare som ansvarar för undervisningen.
För att lyckas är det viktigt med ett positivt och problemlösande förhållningssätt som sätter barnet i centrum. Barn är olika och lär olika. Skolan ska vara en trygg plats fri från kränkningar och mobbning. Genom kompetensutveckling, ett aktivt elevhälsoarbete, NPF-säkring* och samverkan med vårdnadshavare, BUP, familjecentrum, socialtjänst med flera ökar möjligheterna att ge alla barn och unga en trygg skolgång.
Vi måste fortsätta att jobba aktivt för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Alla barn i Sverige har rätt att växa upp som självständiga individer och inte begränsas på grund av kön eller bakgrund. Handlingsplanen med kompetensutveckling om hedersvåld och könsstympning måste hållas levande.
Vi ser positivt på att det finns en mångfald av pedagogisk omsorg och fristående och kommunala förskolor och skolor. Skolan ska vara jämlik. Valfriheten ska värnas och utvecklas samtidigt som vi måste jobba aktivt för att minska segregationen. Det är viktigt att barn, föräldrar och elever kan välja både fristående och kommunala verksamheter.
Studie- och yrkesvägledarna har en stor och viktig roll för att detta ska fungera bättre i skolorna. Vi vill att de i högre grad ska vara en länk mellan skola och arbetsliv. De ska inte bara hjälpa elever att välja språk och gymnasieskola utan de ska vara med i hela skolans verksamhet. Med en mer aktiv studie- och yrkesvägledning genom hela utbildningsväsendet kan också unga lättare bryta könsnormer vid studie- och yrkesval.
Det är fortfarande stor brist på barnskötare och utbildade pedagoger i alla skolformer och på fritidshemmen. För att motverka bristerna vill vi bland annat öka möjligheten att kombinera arbete med studier inom yrket. Samtidig är lönenivån i Västerås lägre än i kommuner runt om oss. Därför måste vi fortsätta att prioritera förskola och skola. Vi behöver också fortsätta arbeta med att få fler att vilja skola om sig till lärare, till exempel genom Teach for Sweden.
Västerås är en kommun som växer snabbt på flera håll. Då är det viktigt att ha en planering i god tid för byggnation så de minsta barnen kan gå på en förskola eller skola nära hemmet. Vi behöver mer träffsäkra befolkningsprognoser och förbättra byggprocessen för att minska behoven av tillfälliga paviljonger och förskoleplaceringar långt från hemmet. Vi vill utreda möjligheten att lägga alla skolfastigheter i ett eget bolag för att kunna möta upp behoven bättre och snabbare.
Det är en mänsklig rättighet att kunna vara delaktig i skolans verksamheter och lokaler fullt ut. Genom att utgå från universell utformning kan alla förskolor, grundskolor, anpassade grundskolor/särskolor och gymnasieskolor erbjuda inomhus- och utomhusmiljöer som ger alla, barn och elever och personal, möjlighet att inkluderas fullt ut oavsett funktionsförmåga.
Barn behöver kreativa utemiljöer för att utvecklas motoriskt och stimuleras till lek och rörelse. En bra förskole- och skolgård ska hållas levande och vara i ständig förändring. Genom odling och naturliga miljöer kan man öka den biologiska mångfalden och förståelsen för kretsloppet och fotosyntesens magi som behövs för att människor, växter, djur och pollinatörer ska överleva. Vi vill fortsätta utveckla arbetet med pedagogiska hållbara skolgårdar som också har en viktig roll i att klara klimatförändringar bättre med mer träd som skuggar och andra ekosystemtjänster.
*NPF-säkring = kompetensutveckla personalen och utforma miljön för att elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar får förutsättningar att lyckas.
Centerpartiet vill:
- värna valfriheten och rätten att välja pedagogisk omsorg, förskola och skola
- arbeta aktivt för att minska segregeringen i skolor och förskolor
- fortsätta höja resurserna till förskola och skola för att kunna locka och behålla skickliga pedagoger, lärare och skolledare
- underlätta möjligheterna att kombinera arbete och studier till bland annat barnskötare, förskollärare, lärare, speciallärare, specialpedagog och lärare i fritidshem
- förbättra processerna för att bygga förskolor och skolor i tid
- utreda om alla skolfastigheter ska läggas i ett eget bolag
- att förskolors och skolors inomhus- och utomhusmiljöer ska utgå från universell utformning för att säkerställa att alla barn, elever och personal kan vara full ut delaktiga
- utveckla förskole- och skolors pedagogiska utemiljöer med odling, träd, ökad biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster
- att skolan ska vara en trygg plats fri från kränkningar och mobbning
- att Västerås stad arbetar aktivt med att stärka elevhälsan
- att fortsätta arbeta aktivt mot hedersrelaterat våld och förtryck och könsstympning
- anställa fler yrkeskategorier i skolverksamheten som socialpedagoger, beteendevetare, stödpedagoger, logopeder och fysioterapeuter.
Vi vill se en fortsatt bredd av pedagogisk omsorg och kommunala och fristående förskolor i Västerås. Det är en styrka att det finns olika alternativ att välja mellan eftersom barn och familjer ser olika ut och har olika behov.
Vi vill fortsätta höja kvaliteten i förskolan genom att införa fler förste förskollärare och öka den interkulturella kompetensen bland annat genom fler socialpedagoger. Vi vill också jobba vidare med välfärdsjobb där människor som står längre från arbetsmarknaden kan avlasta pedagoger med arbetsuppgifter i förskolan som inte kräver pedagogisk utbildning.
För att öka barns jämlika uppväxtvillkor har Centerpartiet bidragit till att öka möjligheten för barn till föräldralediga och arbetssökande från 3 års ålder upp till 25 timmar per vecka i förskolan. Förskolan är viktig, men kan aldrig ersätta föräldrarna. Därför är det viktigt att ha ett nära och stöttande arbete mellan vårdnadshavare, förskola/pedagogisk omsorg, Familjecentrum, BVC och öppna förskolan.
Regionen har startat upp en enhet för tidiga insatser för att bättre fånga upp barn i förskoleåldern med tidigt debuterande beteendeproblem och/eller kognitiva svårigheter för att stötta barn, vårdnadshavare och personal på barnets förskola. Enheten är en viktig resurs för att alla barn ska kunna utvecklas utifrån sina förutsättningar och därför vill vi att kommunen går in och bekostar sin del i samverkan så att enheten blir permanent.
Centerpartiet vill:
- fortsätta arbeta med välfärdsjobb i förskolan för att avlasta arbetsuppgifter för
förskollärare och samtidigt ge människor en möjlighet att komma in i arbetslivet - höja kvaliteten i förskolan bland annat genom fler försteförskollärartjänster och
socialpedagoger - permanenta samarbetet med regionen kring enheten för tidiga insatser för barn
med kognitiva svårigheter och beteendeproblem.
Skolan ska ta vara på alla barns kreativitet och energi med målet att lära för livet och gå ut skolan med godkända betyg för att kunna läsa vidare på gymnasiet. Centerpartiet vill fortsätta satsa på att höja elevpengen i grundskolan för att minst ligga i nivå med snittet för jämförbara kommuner. Det systematiska kvalitetsarbetet och undervisningens kvalitet måste fortsätta att utvecklas i Västerås skolor. Genom att fortsätta satsa på höjd elevpeng kan även lönenivåerna öka.
Alla barn ska ha möjlighet att välja en skola nära hemmet. Idag placeras barn i tätorten utifrån relativ närhet medan barn som har rätt till skolskjuts kan placeras på en skola mycket längre bort beroende på att kommunen utgår från så kallade nyckelkodsområden (NYKO). Det vill vi ändra på. Vi vill att alla barn ska placeras utifrån samma principer.
Vi vill se en förändring där pengarna som idag används till upphandlad skolskjuts på landsbygden så långt som möjligt istället används till mer kollektivtrafik genom nya sträckningar som täcker in hela kommunen. Elever som har rätt till skolskjuts får busskort. Det gör att elever lättare kan välja skola samtidigt som fler som bor på landsbygden kan välja att åka kollektivt. Det kommer ställa krav på bättre och tryggare hållplatser, men i slutändan tror vi att det är en lösning som gynnar både elever, invånare på landsbygden och klimatet.
Det är viktigt att det finns olika kompetenser inom grundskolan. Lärarna ansvarar för undervisningen, men andra kompetenser som socialpedagoger, beteendevetare, stödpedagoger och socionomer kan avlasta lärare och stötta elever och ha nära kontakt med hemmet. Logopeder och fysioterapeuter är också viktiga professioner i skolan för att ge eleverna de bästa förutsättningarna.
Det är viktigt att eleverna i anpassad grundskola/särskola får möjlighet att utvecklas fullt ut utifrån sina förutsättningar. Efter införandet av förberedande förskoleklass i särskolan kan nu kan alla barn i Västerås gå i förskoleklass. Det har varit mycket positivt, inte minst för elevernas möjlighet till utveckling.
Tecken och bildstöd ska vara en självklarhet liksom digitala hjälpmedel. Fritidshemmen är en viktig del i barns utveckling samtidigt som de erbjuder en pedagogisk verksamhet för barn vars föräldrar arbetar eller studerar. Även barn till arbetssökande och föräldralediga ska fortsatt ha möjlighet till fritids 3 timmar per dag. För att stärka kvaliteten vill vi införa förstelärare även på fritidshemmen..
Centerpartiet vill:
- fortsätta satsa på insatser som höjer undervisningens kvalitet så att kunskapsresultaten höjs och fler elever går ut med godkända betyg
- att alla barn både på landsbygden och i tätorten ska få sin skolplacering utifrån samma principer
- att de resurser som läggs på upphandlad skolskjuts så långt som möjligt ersätts med mer kollektivtrafik på nya linjesträckningar som täcker in hela kommunen och att alla elever i kommunen som uppfyller villkoren får busskort
- värna valfriheten och ett obligatoriskt och aktivt skolval
- införa syskonförtur vid placering i grundskola
- införa förstelärartjänster på fritidshemmen.
Elever i Västerås ska ha ett brett utbud av gymnasieprogram att välja på både i kommunen och i närområdet. Vi vill att gymnasieskolan ska ge flera vägar ut i arbetslivet. Att alla elever ska lyckas oavsett om det handlar om högskoleförberedande eller yrkesinriktade program. Vi vill se en blandning av kommunala och fristående gymnasieskolor.
Gymnasieskolan ska vara en trygg miljö där elever lär för livet. En miljö anpassad för varje elevs behov och förutsättningar. Alla behöver få nå sin fulla potential. För att lyckas med det behöver gymnasieskolorna ha ekonomiska förutsättningar att bedriva en bra verksamhet för eleverna.
Den kommunala gymnasieskolan ska hålla hög kvalitet. Fokus är höjda meritvärden och att andelen elever som klarar en gymnasieexamen på tre år ökar. Alla elever ska ha möjlighet att läsa in grundläggande eller särskild behörighet för högre studier inom ramen för sitt gymnasieprogram om de så önskar.
Att ha en gymnasieexamen kan ses som en inträdesbiljett till dagens arbetsmarknad. Våra gymnasieutbildningar behöver därför en nära koppling till arbetsmarknaden. Yrkesutbildningar måste ha förutsättningarna att ge eleverna en utbildning som är relevant för arbetsgivarna. Exempelvis behöver elever lära sig den senaste tekniken och ha aktuell utrustning och då behövs goda relationer mellan skolor och näringslivet.
För elever som inte har klarat grundskolan behöver det finnas bra alternativ inom introduktionsprogrammen. Arenan gör ett bra arbete med eleverna, men ofta saknas platser på de introduktionsprogram de önskar gå. Oavsett anledning till att en elev inte klarat grundskolan är det viktigt att ta vara på elevens intresse. Det ökar chanserna att lyckas med utbildningen och komma ut i arbete. Om eleven inte kan klara en hel gymnasieutbildning behöver man ändå få med sig tillräckligt mycket kunskaper för att nå branschens lägsta krav.
Det är brist på utbildad personal inom många av de yrken som återfinns inom yrkesprogrammen på gymnasiet. Fler ungdomar skulle behöva välja en yrkesutbildning framför en teoretisk, särskilt om man inte har tänkt att läsa vidare på högskola eller universitet.
För att locka fler elever måste det finnas flera ingångar till yrkesprogrammen på gymnasiet med olika inriktningar: stärkt yrkeskompetens, allmän högskolebehörighet eller särskild behörighet. Det skapar förutsättningar både för elever som vill fokusera på yrkesämnen och för de som vill förbereda sig för högskolestudier.
Samtidigt är yrkes- och lärlingsutbildning viktig för tillväxten, inte minst för de små och medelstora företagen som allt för ofta saknar kompetent arbetskraft. För att öka statusen måste utbildningarna vara högkvalificerade och i större utsträckning byggas ihop. Den ska vara relevant, verklighetsnära och leda till jobb och de tilltänkta arbetsgivarna ska vara en drivande kraft i genomförandet av utbildningen.
Vi vill att fler ska kunna gå gymnasiets yrkes- och lärlingsutbildningar och att lärlingsutbildningar ska finns inom fler yrken. Lärlingssystemet måste även kunna erbjudas vuxna, och de som redan har gymnasieexamen eller examen från högskolan ska kunna bli lärlingar i efterhand. Lärlingar har i gengäld rätt att bygga på sin utbildning så att det sen blir möjligt att få högskolebehörighet.
Vi vill se ett högre fokus på arbete och vidare studier för elever som idag går i anpassad gymnasieskola/gymnasiesärskola. En stor del av de som idag går ut gymnasiesärskolan hamnar i daglig verksamhet. Vi vill att det ska bli enklare att studera vidare och att komma ut i arbete. För att lyckas med det måste man ha ett större fokus på arbete redan från start i gymnasiesärskolan och samverka med det lokala näringslivet och offentlig verksamhet. Det handlar också om möjligheten att finansiera sina studier.
Vi vill stärka det entreprenöriella lärandet. Att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling skall vara en naturligt inslag i skolan under hela utbildningen. Det gör att eleverna blir bättre på att ta ansvar, fatta beslut, kommunicera och samarbeta. Det är viktiga kunskaper att ha inför det kommande arbetslivet. Vi vill därför att initiativ som Ung Företagsamhet i ännu högre grad ska bli en del av skolans verksamhet.
Centerpartiet vill:
- att fler elever går ut med höjda meritvärden och klarar gymnasieexamen på 3 år
- att gymnasiet får ekonomiska förutsättningar för att bedriva utbildning av hög kvalitet
- öka samverkan mellan gymnasiet och näringslivet för att utbilda till arbete
- öka fokus på arbete för elever som går i anpassad gymnasieskola/gymnasiesärskola
- att skolan skall arbeta aktivt med Ung företagsamhet.
Den vuxenutbildning som kommunen erbjuder ska hålla hög kvalitet. För de människor som inte har en gymnasieexamen måste det finnas möjlighet att läsa in de kurser som saknas. De yrkesutbildningar som kommunen erbjuder inom vuxenutbildningen ska i första hand vara inom bristyrken och inom branscher där företagen i Västerås har svårt att hitta kompetens.
Yrkeshögskoleutbildningarna är ett bra exempel på utbildningar som utvecklats i samarbete med näringslivet. Utbildningarna där är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden och många får jobb efter utbildningen. Västerås yrkeshögskola ska i första hand fokusera på utbildningar inom yrkesområden som behövs inom kommunen.
SFI i Västerås måste hålla en hög kvalitet. Andelen behöriga lärare är idag för låg vilket påverkar kvaliteten på undervisningen. Vi behöver ställa högre krav på de aktörer som bedriver SFI. En kvalitativ undervisning är extra viktigt för de vuxna som inte kan läsa och skriva på sitt modersmål. Utan grundläggande kunskaper i att läsa och skriva är det svårt att klara sig på egen hand i vårt samhälle. För att kunna öka andelen läs- och skrivkunniga vuxna i Västerås behöver vi ha extra fokus på alfabetiseringen och att det spåret inom SFI fungerar.
Folkhögskolorna har stor frihet att utforma sina kurser utifrån skolans profil. Det gör att det är lättare för kursdeltagarna att utforma sin utbildning efter de behov, intressen och de förkunskaper som varje elev har.
Studieförbunden spelar en stor roll för det livslånga och frivilliga lärandet. Folkbildningen kan till exempel minska den digitala klyftan, stimulera det demokratiska samtalet och möta västeråsarnas egna behov av bildning. Därför måste studieförbunden ges ökade resurser för att kunna verka inom det fria och frivilliga lärandet.
Vi behöver en vuxenutbildning som är mer anpassad för dagens samhällssituation. Genom att underlätta för människor att vidareutbilda sig inom den ordinarie utbildningen, till exempel genom att erbjuda fler kvälls- och helgkurser, ökar möjligheten för människor att kombinera arbete och familjeliv med fortsatta studier. Skolor och andra offentliga lokaler som idag står tomma under många timmar på dygnet, kan då nyttjas mer effektivt än vad som sker idag.
Centerpartiet vill:
- att vuxenutbildningen ska ske i nära samverkan med näringslivet gällande yrkesutbildningarna
- att vuxenutbildningen ska ge möjlighet att komplettera eller läsa in gymnasieexamen för de som behöver
- att Västerås yrkeshögskola i första hand ska fokusera på utbildningar inom yrkesområden som behövs inom kommunen
- höja kvaliteten på SFI-undervisningen
- att Studieförbunden och folkhögskolorna ska vara en viktig del av det livslånga lärandet
- öka läs- och skrivkunnigheten bland vuxna i kommunen.
Vi ser vikten av att människor möts och organiserar sig för sin egen skull och för att påverka vårt gemensamma samhälle och Centerpartiet möter framväxande engagemang i föreningar och rörelser med stor öppenhet och nyfikenhet. Västeråsarnas möjlighet till delaktighet och inflytande i det demokratiska samhället är avgörande för att vi ska ha både råd och möjlighet att utveckla och behålla vår välfärd.
Samspelet mellan de ideella, offentliga och privata aktörerna i Västerås är en grundförutsättning för vårt demokratiska samhällssystem. Politiken ska inte detaljstyra utan hålla en armlängds avstånd till den fria kulturen och värna det öppna samtalet.
Centerpartiet anser att den ideella sektorns fria och frivilliga arbete ska ges ökad betydelse och erkännande och samspelet mellan det offentliga, privata och ideella ska tydliggöras och tas tillvara på ett bättre sätt. Den ideella sektorn får aldrig ses som lösningen på välfärdens frågor utan ska vara ett komplement till det offentliga och privata.
Vi vill bygga vidare på det arbete som idag görs inom LÖK:en (lokal överenskommelse mellan kommun och föreningsliv) och ta fram ett handlingsprogram för hur den ideella sektorn ska få ökat utrymme i samhällsutvecklingen. Vi strävar efter att det ska vara billigt för föreningar att hyra kommunens lokaler och på sikt låga eller inga kostnader.
Idéburet Offentligt Partnerskap är ett bra sätt att samverka med civilsamhället. Vi ser gärna att fler IOP kan tecknas för att gemensamt hitta lösningar på samhällsutmaningar.
Västerås kan bli en mer levande student-och kulturkommun! Vi har ett fantastiskt konserthus och Länsteatern och Västmanlandsmusiken som håller mycket hög kvalitet. Men det saknas fler mindre och mellanstora scener som kan locka kulturarrangörer, band och artister att berika Västerås kulturliv. Det handlar också om att lära unga att bli en del av och ta del av kulturlivet med återkommande levande konserter.
Därför vill vi hitta nya sätt för att inkludera fler i kulturlivet. Uppmuntra fastighetsägare, lokala näringslivet och en mångfald av fria kulturaktörer att samverka till ett levande city och skapa ett sug efter att uppträda och besöka små gemytliga scener. Göra det lättare att söka pengar för att arrangera konserter, utställningar och uppsättningar och göra processen så snabb och smidig som möjligt.
Vi vill också använda konsten för att berika människors liv och skapa ett levande centrum. Tillfälliga konstutställningar utomhus på sommaren och ljusinstallationer i Vasaparken på vintern skulle innebära att fler får tillgång till konsten och ett mer levande och tryggt city.
Folkbildningen och studieförbunden är en viktig motor i Västerås kulturliv och kulturskapande i alla åldrar. Vi vill arbeta för ett vitalt och tillgängligt kulturliv i hela kommunen, bland annat genom stöd till ideella arrangörer och föreningsdrivna samlingslokaler.
Studiecirklar i konst, hantverk, musikskapande, språk och samhällsfrågor ger meningsfull fritid, demokratisk skolning och stärker den sociala hållbarheten. Därför måste de kommunala bidragen till studieförbunden öka.
Politiken ska hålla en armlängds avstånd till kulturen och värna det fria och frivilliga ordet. Därför måste kvalificeringssystemen för kulturutövare och studieförbunden skrotas. I samarbeten mellan studieförbunden, Kulturskolan, kulturföreningar, biblioteken, fritidsklubbar, mötesplatser och äldreboenden, fritidsgårdar, förskolor, skolor och daglig verksamhet kan fler få tillgång till kulturen.
Via kulturbanken kan man låna instrument och andra kulturskapande verktyg helt gratis. Vi vill göra kulturbanken mer känd och mer tillgänglig genom att utveckla en mobil kulturbank som kan finnas ute i kommun-och stadsdelar.
Vagnsmuseet vid Åkesta innehåller en imponerande samling droskor, vagnar och hästskjutsar som är en del av Västerås historia. Därför är det av stor betydelse att verka för att bevara och tillgängliggöra samlingen för fler och söka alternativ finansiering exempelvis genom Leader.
Stöden till samlingslokaler är förutsättningen för ett levande förenings- och kulturliv i hela kommunen. Bygdegårdarna drivs ideellt av bygdens invånare. Bygdegårdarna är också viktiga samlingspunkter i totalförsvaret. Vi vill säkerställa det årliga driftsstödet och att kommunen bidrar med sin del när bygdegårdar och andra föreningsdrivna samlingslokaler söker medel via Boverket för nödvändiga renoveringar. Vi vill gärna se fler bygdegårdslösningar även i tätorten Västerås.
Biblioteken är viktiga kultur-och samhällsbärare. Genom att utveckla biblioteksverksamheten med hjälp av biblioteksbussen och fler pop-up bibliotek blir det lättare att låna och läsa böcker. Vi vill göra en särskild kultursatsning för äldre som bor på särskilda boenden och biblioteken.Vi vill se “Skolan mitt i byn” i hela kommunen. Det ska vara enkelt att hyra lokaler för det ideella föreningslivet och studieförbunden till låga eller ingen kostnad med en tydlig inriktning att nyttja skollokaler som står tomma under kvällar och helger.
Centerpartiet vill:
- göra Västerås till en levande student- och kulturkommun med fler musikscener, tillfälliga konstutställningar utomhus på sommaren och ljusinstallationer i Vasaparken på vintern kan fler få kulturupplevelser och ett mer levande och tryggt city
- säkerställa att kommunen bidrar med sin del när föreningsdrivna samlingslokaler söker medel via Boverket för nödvändiga renoveringar
- säkerställa driftsstödet till samlingslokaler
- att politiken ska ha armlängds avstånd till kulturen för att värna det öppna samtalet
- riva upp beslutet att införa en egen kommunal kvalificeringsmodell för vilka studieförbund som ska erhålla bidrag
- underlätta för fler att arrangera konserter, utställningar och uppsättningar och gör processen så snabb och smidig som möjligt
- utveckla biblioteksverksamheten i kommunen med hjälp av biblioteksbussen och pop up-bibliotek
- göra en särskild kultursatsning för äldre som bor på särskilda boenden och biblioteken
- utveckla goda möjligheter för spontankultur i hela Västerås
- att kulturen ska vara tillgänglig för alla i hela Västerås oavsett tjocklek på plånbok, var man bor eller verkar i Västerås och oavsett funktionsnedsättning
- förenkla regelverket för ideella föreningar som söker ekonomiskt stöd
- underlätta för föreningar och studieförbund att hyra skollokaler under kvällar och helger till låg eller ingen kostnad.
Idrottslivet i Västerås är otroligt brett och omfattande. Från minsta fotbollsknatte, till den elitsatsande friidrottaren och den tennisspelande pensionären. Alla är lika viktiga. Idrott är folkhälsa.
Motion och rörelse behövs för att människor ska må bra. Kroppen är byggd för att vi ska röra på oss. Ett stillasittande liv riskerar att förkorta livet och orsaka onödig ohälsa. Därför måste vi planera kommunen så det är lätt för alla att vara aktiv. Att spontant gå ut och sparka boll, bada eller ta en cykeltur. Att kunna komma in och nyttja de anläggningar som finns för idrott och friluftsliv. Genom idrotten tränas motorik och kondition, ger kompisar och lägger grunden till goda levnadsvanor och finns med i ett sammanhang. Idrotten är en viktig del av folkhälsan!
Idrottsrörelsen är en viktig medspelare i att bygga ett samhälle starkt. Att roas av och vara delaktig i idrott oavsett vilken familj man växer upp i, oavsett tillgång på pengar eller funktionsnedsättning.
Elitidrotten är mycket viktig för Västerås. Som förebilder för barn och unga, underhållning, social gemenskap, meningsfull fritid och för näringslivet. Vi har flera bra arenor för elitidrotten men också behov av att bygga nytt, rusta upp, underhålla och bygga om till arenor som är mer anpassade till dagens behov för idrottandet, av loger, tillgänglighet och föreningars behov.
Många elitidrottare vill och behöver kombinera sin idrottskarriär med högre studier. Det är många gånger avgörande för valet av elitlag eller bostadsort att universitetet eller högskolan är ett elitidrottsvänligt lärosäte. I samverkan med idrottsrörelsen och Mälardalens universitet vill vi säkerställa att den möjligheten även finns lokalt här i Västerås.
Centerpartiet har varit pådrivande för att Västerås ska få arrangera SM-veckan sommaren 2024. Det blir en fantastisk möjlighet att utveckla värdskapet för att kunna ta emot fler stora nationella och internationella tävlingar och mästerskap som är bra för Västerås näringsliv, invånare, kommunens varumärke och hela idrottsrörelsen.
Idag har kommunen en mycket blygsam pott för event. Fler större tävlingar och event riskerar att urholka föreningsbidraget till barn-och ungdomsidrotten. Därför anser vi att kommunstyrelsen behöver ha en högre budget för event och ligga i nivå med jämförbara kommuner.
Rocklunda är norra Europas största sammanhängande idrottsområde. Mycket positivt har hänt sedan området såldes 2006 men det 25-åriga avtalets utformning är inte lika positivt för föreningslivet och Västerås skattebetalare idag. Därför vill vi att Rocklundaområdet ska återgå i kommunal ägo och omgående starta planering och byggnation av en ny utomhusarena för friidrotten som även kan nyttjas som skidstadion på vintern. Därefter bygga en ny friidrottshall bredvid med gemensamma ytor för omklädningsrum, förråd och möteslokaler och göra nödvändiga investeringar till exempel bättre belysning vid Rocklunda ridanläggning.
Västerås växer kraftigt och behöver en ny kommersiell multisportarena för ishockey och andra event. Den kan med fördel placeras på nuvarande Hakonplan och byggas tillsammans med andra intressenter. Multisportarenan kan innehålla parkeringshus, hotell, kontors- och andra lokaler. En ny utomhusplan för bandy och allmänheten måste då tillskapas på området.
Även mindre idrotter har behov av lämpliga idrottsarenor. Vi behöver exempelvis planera för en lämplig arena för cricket, rollerderby och ett framtida kampsportcenter. Vedbobacken är ett fantastiskt idrottsområde som ligger centralt i Västerås. Vi vill fortsätta utveckla området för såväl vinter- som sommarsporter och så snart som möjligt investera i höjning av backen, liftar, damm, snösystem och en ny serviceanläggning.
Flytten av Hamre Ridcenter kommer innebära ett stort lyft för området kring Brandthovda och Bjurhovda. Vi vill så snart som möjligt anlägga en fullstor konstgräsplan med belysning på Brandthovda IP för att möta behovet på öster och fortsätta investera i konstgräsplaner i de mindre orterna för att öka möjligheten för fler att börja med fotboll.
Båt- och friluftslivet i Västerås är viktigt. Björnö, Ängsö, Lögarängen och Lövudden är några båt- frilufts- och strövområden som är viktiga för västeråsarna. Det ska vara lätt att komma ut i naturen och vara fysiskt aktiv. Vi vill att Bruksleden ska starta vid resecentrum.
Fritidsbanken lånar ut utrustning för idrott och friluftsliv kostnadsfritt till alla, vilket sänker trösklarna för att ha råd med en aktiv fritid i en cirkulär ekonomi. Vi vill utveckla Fritidsbanken och göra den mer känd med tydligare exponering i närheten av ett befintligt idrottsområde, jobba mer med mobila filialer och underlätta insamling av idrottsutrustning på alla återbruken. Vi vill att en särskild samordnartjänst för Fritidsbanken inrättas för att öka kontinuiteten och samverkan med förskolor, skolor och andra kommunala och frivilliga verksamheter och göra Fritidsbanken mer känd hos västeråsarna och samtidigt erbjuda arbete åt personer som står lite längre ifrån den ordinarie arbetsmarknaden.
Centerpartiet vill:
- utveckla idrott och rörelse på alla nivåer och stimulera till fysisk aktivitet och goda levnadsvanor för alla hela livet
- öka resurserna för att kunna arrangera fler större tävlingar och event i Västerås
- investera i nödvändiga idrottsanläggningar som Vedbobacken och en ny arena för friidrotten och ett nytt ridcenter på öster
- bygga en ny kommersiell multisportarena på Rocklunda tillsammans med andra intressenter
- utveckla Fritidsbankens verksamhet, bland annat med en samordnartjänst
- fortsätta utveckla friluftslivet och båtlivet i Västerås
- ta hänsyn till demografi för kulturen och idrotten
- öka samverkan med skolor, fastighetsägare och samfällighetsföreningar för att få till fler arenor för spontanidrott i närheten där man bor
- satsa mer på rekreation och motion genom att öka investeringar i trygga och tillgängliga motionsspår och badplatser, anpassade för alla, till exempel med sensorstyrda ledlampor
Talespersoner
Vicki Skure-Eriksson
viktoria.skure.eriksson@vasteras.se
Reidun Andersson
reidun.andersson@centerpartiet.se