S-politiken är som hästlasagne: utan korrekt innehållsförteckning

Den 15 januari var det dags för den första partiledardebatten i Riksdagen. Annie Lööf tog i sitt starka anförande upp frågor om hela landets villkor, kvalitet och valfrihet i välfärden och varför socialdemokraternas politik är som hästlasagne.
- 2013 var året då twerka, gubbploga och carpa gjorde entré i det svenska språket. Men det är också året då ordet landsbygd plötsligt dök upp på var partiledares tunga. Som Centerpartist kan man knappast göra annat än välkomna dem in i en debatt som pågått, utan dem, i hundra år. Men tyvärr verkar inte taktiken ha åtföljts av särskilt mycket tankemöda.
Med dessa ord inledde Annie Lööf sitt anförande i onsdagens partiledardebatt i Riksdagen, den första av många som väntar detta supervalår. I anförande lyfte hon flera av Centerpartiets viktigaste frågor: kvalitet och valfrihet i välfärden, jobbskapande och matchning på arbetsmarknaden, samt småföretagens och hela landets villkor.
- Genom att lägga sten efter sten i företagens skatteryggsäck skapar oppositionen krökta ryggar, färre jobb och större klyftor, mellan samhällsgrupper – och mellan stad och land, sade Annie Lööf i sitt anförande.
- Den som hävdar att man bryr sig om hela landet, den som kallar sig solidarisk, blir därför svaret skyldig: Hur ska fler jobb kunna skapas om entreprenörer knäar, svettas och sliter under tyngden av 30 miljarder ytterligare i skatt?
Oppositionens politik saknar relevant innehållsförteckning för hur de tänker angripa hela landets villkor och skapa arbeten att gå till. Annie Lööf passade på att att belysa detta och jämföra med andra saker utan innehållsförteckning.
- Hästlasagne är ytterligare ett nyord från förra året. Det betyder ungefär; en produkt där innehållet inte stämmer överens med marknadsföringen. Det är dags att oppositionens politik får en innehållsförteckning, sade Annie Lööf.
Samma dag som partiledardebatten trädde yrkesintroduktionsanställningarna, så kallade YA-jobb, i kraft. En reform som Centerpartiet drivit hårt för att göra det lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden. Det är ett viktigt arbete som Centerpartiet vill fortsätta genom fler reformer, exempelvis lärlingssystem.
- Vi behöver göra det lättare att kliva över den där första tröskeln in på arbetsmarknaden. Alla unga förtjänar en chans. Att vara ung är ett övergående problem. Men strukturerna som stänger unga ute består. År efter år. Det är dags att vi ändrar på det, sade Annie Lööf.
Perspektivet på hela landets villkor är och förblir viktigt för Centerpartiet och Annie Lööf avslutade där hon började.
- Centerpartiet har slagits för hela landet i över hundra år. Det har aldrig handlat om att någon ska växa på bekostnad av någon annan. Eller att någon är bättre än någon annan. Det har handlat om att olikheter gör oss starkare – och att alla ska ges chansen, oavsett vilken ålder man har, eller vilken geografisk plats man väljer att bo på. Det är så vi bygger ett starkare Sverige, avslutade Annie Lööf.
Här hittar du hela Annie Lööfs anförande