Kristina Yngwe: Kartlägg gifter i mensskydd

Innehållet i tamponger och bindor kontrolleras inte alls i Sverige - trots att man i andra länder hittat miljögifter i mensskydd.
Nu kräver Centerpartiet att tillsynsansvaret för mensskydd skärps.
- Här måste till krafttag för att kartlägga och kontrollera vilka giftiga ämnen som finns i mensskydd på den svenska marknaden, säger Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe.
I dag är det Internationella mensdagen, då viktiga frågor kring menstruation uppmärksammas över hela världen.
En produktgrupp som helt saknar tillsyn i Sverige är mensskydd. Trots att dessa kommer i direkt kontakt med kvinnors slemhinnor och används regelbundet av en stor del av befolkningen har det visat sig att Kemikalieinspektionen, på fråga från Sveriges konsumenter, aldrig undersökt kemikalieinnehållet i mensskydd.
- Det är verkligen anmärkningsvärt, att en intimprodukt som miljontals kvinnor i Sverige använder får passera helt utan kontroller, säger Kristina Yngwe.
Allt tyder dock på att det finns giftiga ämnen i mensskydden. Från andra länder finns rapporter om att miljögifterna dioxiner och furaner har hittats i dessa produkter. Nu kräver Centerpartiet därför att tillsynsansvaret för dessa produkter skärps.
- Det måste tydliggöras att Kemikalieinspektionen har ansvar för att säkerställa att kemikalieinnehållet kontrolleras. Myndigheten måste sedan inleda sådana kontroller så fort som möjligt. Detta borde man ha gjort för länge sedan, säger Kristina Yngwe.
Plåster och kondomer, som används utanpå kroppen en kort tid, räknas som medicinskt-tekniska produkter, medan tamponger räknas som konsumentvaror.
- Det innebär att det är hårdare regler för plåster och kondomer än tamponger, vilket är väldigt märkligt. Mensskydd måste förstås klassas som medicinskt-tekniska produkter, säger Yngwe.
Läs intervjun med Kristina Yngwe i Expressen