30 dec 2016 07:59
Recept - Kristina och Eskils mustiga viltgryta
Här hittar du receptet på Kristina och Eskils mustiga viltgryta.
Ingredienser, 4-6 port:
- 1 kg älgköttytterlår eller fransyska
- smör
- 2 gula lökar i klyftor
- 120 g strimlat bacon
- salt
- 2 kryddmått svartpeppar, nymald
- 6 enbär
- 0,5 tsk timjan
- 1 lagerblad
- 33 cl mörkt öl
- 1 mörk oxbuljongtärning
- 2 dl vatten
- 3 morötter
- 3 palsternackor
- 200 g kantareller, smörfrästa
- 3 msk maizena mörk redning
- persilja
Gör så här:
- Tina köttet om det är fryst. Skär köttet i 3x3 cm stora tärningar. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en stekgryta.
- Fräs lök och bacon och tillsätt det i grytan. Salta, peppra och tillsätt enbär, timjan och lagerblad. Tillsätt öl, vatten och smulad buljongtärning och låt grytan koka upp och sedan sjuda, ca 1 timme under lock.
- Fräs under tiden kantarellerna. Lägg ner dem i grytan tillsammans med skalade och skivade morötter och palsternackor. Låt sjuda 10 minuter till.
- Red av grytan med mörk redning och låt grytan sjuda ca 3 minuter till. Smaka av grytan och dekorera med persilja. Servera med kokt potatis och sallad.
Dela