Budgetnyhet: fler arbetslösa ska matchas med rätt jobb

Arbetslösheten i Sverige ökar och under pandemin har situationen blivit än värre. Nu satsas en halv miljard ytterligare i vårbudgeten på att fler ska komma i arbete.

– Nu väntas konjunkturen vända efter pandemin och det blir fler jobb. Men många långtidsarbetslösa behöver ett bättre stöd, matchningen till jobben måste bli bättre, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Långtidsarbetslösheten har ökat under pandemin. Behovet av stöd till arbetslösa är stort, för att hjälpa personer att komma in på arbetsmarknaden på ett mer effektivt och snabbare sätt.

I vårbudgeten skjuts nu 448 miljoner kronor till under 2021, för att fler arbetslösa ska få stöd genom en matchningstjänst som ger individuellt anpassade aktiviteter för den arbetssökande, samt på andra åtgärder i form av extratjänster och introduktionsjobb.

– En egen lön innebär en större frihet. De som gått arbetslösa länge måste nu få stöd att snabbt hitta ett riktigt jobb. Redan innan pandemin hade Sverige tyvärr många utanför arbetsmarknaden, under en alldeles för lång tid, säger Martin Ådahl.

De så kallade matchningstjänsterna drivs av fristående jobbförmedlare och hjälper arbetssökande att få kontakt med olika arbetsgivare, stöd att söka jobb, information om utbildningsmöjligheter, vägledning och kurser. För den som har svårare att hitta jobb behövs en tydlig förväntan men också stöd att komma i arbete. Det satsas dessutom på extratjänster och introduktionsjobb, det vill säga subventionerade anställningar som riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa.

– Vi tar den här utmaningen från flera håll: vi har förhandlat fram längre stöd för att företag och jobb ska överleva, vi sänker arbetsgivaravgifter för unga, men ännu mer måste till. En viktig del är just att de pengar vi lägger på matchning ger effekt, och då är resultatbaserade externa jobbförmedlare viktiga, säger Martin Ådahl.

– Vi måste skapa rätt förutsättningar för att de människor som står utan jobb kan söka lediga tjänster, och att de då har rätt kompetens för det, avslutar Martin Ådahl.

Läs mer i en debattartikel