EU-parlamentet klubbar jordbruksreform
Nu har Europaparlamentet klubbat EU:s stora jordbruksreform, som även kallas CAP. Centerpartiet röstade för reformen.
– Nu kan äntligen Sveriges bönder andas ut och få klarhet i vilka regler de måste följa, säger Emma Wiesner, Europarlamentariker.
Den nya jordbruksreformen bestämmer hur EU:s pengar till jordbrukssektorn ska användas. För Sveriges del handlar det om 7 miljarder årligen för landets bönder och ytterligare pengar i landsbygdssatsningar.
– Precis som med alla kompromisser så finns det flera saker som jag inte älskar i EU:s nya jordbruksreform, men det viktigaste i det här läget är att bönderna får den långsiktighet de behöver. Matproduktion i Europa är en överlevnadsfråga, säger Emma Wiesner.
Reformen kommer att bli verklighet i januari 2023.
– Jag tänker inte försätta svenska lantbruket och bönderna i limbo igen, det vore direkt oansvarigt. Trots det är det en linje som vissa svenska partier driver, säger Emma Wiesner.
Vad är EU:s jordbruksreform, CAP?
EU:s jordbruksreform bestämmer hur pengarna ska fördelas. Det är slutprodukten av förhandlingar mellan medlemsländerna och Europaparlamentet och innebär:
- 258 miljarder Euro i direktstöd till bönder (pelare 1) och 85 miljarder Euro i övriga jordbruks- och landsbygdsatsningar (pelare 2).
- Mer flexibilitet för medlemsländerna över innehållet.
- Ökade miljösatsningar. De första två åren ska minst 20 procent av böndernas direktstöd vara vigda åt miljösatsningar, därefter ökar summan till 25 procent. I pelare två så vigs 35 procent av stöden till miljö- och klimatsatsningar.
- De nya reglerna börjar gälla januari 2023.