Centerpartiet väcker misstroende mot klimatministern

Centerpartiet har i riksdagen, idag, väckt misstroende mot klimatminister Romina Pourmokhtari. Detta efter att ha presenterat en klimathandlingsplan som inte visar hur Sverige ska nå utsläppsmålen för 2030.

-Det finns inga svar på hur utsläppen ska minska, bara en önskelista med förhoppningar om att någon annan, likt tomten, kommer dyka upp med lösningar. Det är ett monumentalt svek mot klimatet, mot det svenska näringslivet som vill gå före och mot väljarna som förväntat sig långt mer, säger Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.

Redan i september i år gick Centerpartiet ut med beskedet att om regeringen inte kan visa i sin klimathandlingsplan hur de ska få ned utsläppen, kommer Centerpartiet att agera för att rikta ett misstroende mot ansvarig minister, klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

-Handlingsplanen innehåller inga svar på hur utsläppen ska minska, bara en önskelista med förhoppningar om att någon annan, likt tomten, kommer dyka upp med lösningar. Det är ett monumentalt svek mot klimatet, mot det svenska näringslivet som vill gå före och mot väljarna som förväntat sig långt mer, säger Rickard Nordin.

Eftersom det krävs minst 35 underskrifter från riksdagsledamöter för att väcka misstroende och att Centerpartiet har 24 mandat beslutade även Miljöpartiet att skriva under med 17 ledamöter.

-Som klimatminister är Romina Pourmokhtari ansvarig vad gäller att följa klimatlagen. Idag bevisar regeringen att de inte lyckats med uppgiften eftersom de ökar Sveriges utsläpp och inte har en plan för hur de ska sänkas. Därför måste vi i riksdagen agera med de verktyg som står till förfogande, säger Rickard Nordin.