Emma Wiesner: Inga EU-pengar till klimatfuskare

Centerpartiet vill införa ett klimatlås för EU-pengar till länder som inte sänker utsläppen. Förslaget finns med i valplattformen till Europavalet i sommar. Vi vill ge EU-kommissionen möjlighet att aktivera ett klimatlås mot länder som inte uppfyller sina klimatmål, säger Emma Wiesner, Europaparlamentariker och toppnamn på listan till Europavalet.

2019 gick Centerpartiet till val på att EU skulle införa ett demokratilås på EU:s budget. Bakgrunden var att auktoritära ledare använder EU-kassan som en bankomat för personliga projekt, eller att de tar emot stora EU-stöd samtidigt som de undergräver demokratin och rättigheterna för medborgare.

Demokratilåset blev verklighet 2021, då EU antog en mekanism som gör det möjligt att dra in EU-stöd till länder som beter sig demokratiskt tvivelaktigt. Den har hittills använts mot både Ungern och Polen, efter att de urholkat rättsstatens självständighet och fattat beslut som inskränker de demokratiska rättigheterna i länderna.

På samma sätt som hotet mot demokratin är existentiellt är klimathotet en existentiell utmaning som Sverige och EU måste ta sig an tillsammans. Därför vill Centerpartiet att EU går fram med ett klimatlås, som säkerställer att de EU-länder som inte lever upp till sina klimatåtaganden inte heller ska få fritt fram till EU-finansiering, säger Emma Wiesner.

Klimatlåset handlar om att EU-länder som ökar utsläppen, sätter käppar i hjulen för den gröna omställningen eller fullt ut inte når sina klimatmål ska inte ha full tillgång till medel från EU:s gemensamma budget. Vilka pengar det handlar om är upp till EU-kommissionen att besluta om, men när demokratilåset aktiverats har det bland annat påverkat utbetalningar från EU:s återhämtningsfonder som inrättades efter pandemin.

– Vi vill ge EU-kommissionen möjlighet att aktivera ett klimatlås mot länder som inte uppfyller sina klimatmål. Precis som med demokratilåset, ska kommissionen föreslå åtgärderna, men ministerrådet besluta med kvalificerad majoritet, säger Emma Wiesner.

Lyssna på inslaget i Ekot här!