C: Regeringens förslag är ett dråpslag mot näringslivet

Under torsdagen presenterade regeringen en utredning om arbetskraftsinvandring. Utredningen innehåller flera förslag som kraftigt kommer att försvåra möjligheten till arbetskraftsinvandring till Sverige. Centerpartiet är starkt kritiska till förslaget och menar att detta kommer bidra till kompetensbrist för svenska företag.

Förslagen i utredningen är ett dråpslag mot Svenska företag, Svensk ekonomi och Sverige. Regeringen borde kasta det i papperskorgen och lita på att företagen vet vad de behöver för kompetenser, säger Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Utredningen föreslår bland annat att höja lönegolvet ytterligare. Från dagens 27 300 kronor till 34 200 kronor. Man föreslår även flera typer av undantag. Både undantag för branscher som arbetskraftsinvandrare inte får jobba inom, men också undantag för branscher inom yrken där lönegolvet inte gäller.

Lönegolvet sätter hela den svenska modellen ur spel. Det kommer i praktiken bli politiker och inte parterna som kommer sätta lönenivåerna. Dessutom kommer alla olika undantag att bli en byråkratisk mardröm för företag om vem man får eller inte får anställa, säger Jonny Cato.

Utöver höjningen av lönegolvet lägger även utredningen förslag om att införa en form av arbetsmarknadsprövning, en process där det blir myndigheter och regeringen som beslutar vilka yrkesgrupper som kan omfattas av arbetskraftsinvandring och inte.

Det är kommuner, regioner och företagen själva som vet vilken kompetens som behövs, inte Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Dessutom är det regeringen som till slut ska fatta beslut om själva listan innan undantagen börjar gälla. I praktiken blir det en politiskt styrd arbetsmarknadsprövning där SD slutligen kommer bestämma vilka yrken arbetskraftsinvandrare kommer få arbeta inom, säger Jonny Cato

Regeringen skickar nu utredningen på remiss och kommer att återkomma med vilka förslag som de går vidare med.