EU: Utskottsfördelningen för Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani är klar

Utskottsfördelningen för Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani är klar. Europaparlamentarikerna tar plats i tre utskott vardera.

Emma Wiesner tar plats i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI), utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling (AGRI) samt fiskeutskottet (PECH).

- Mitt löfte under valrörelsen var att jobba för grön tillväxt, sänkta utsläpp, lönsamt jordbruk, säker mat, ren energi, rädda Östersjön och ett säkrare Europa. Därför känns det extra viktigt att fortsätta jobba i utskotten som hanterar just dessa frågor, säger Emma Wiesner.

- Vi har ett viktigt ansvar att fortsätta att drastiskt sänka utsläppen och höja ambitionerna för att nå överenskommelserna i Parisavtalet. Det gör vi inte genom att sitta på händerna och titta på, utan det gör vi med ett ambitiös och framåtlutat klimatarbete, säger Emma Wiesner.

Abir Al-Sahlani tar plats i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE), utskottet för utveckling (DEVE) samt utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet (FEMM).

- Jag ser fram emot att kavla upp ärmarna och fortsätta jobba för allas lika rätt och värde. EU måste bli en fredens och säkerhetens union som tydligt vågar ta ställning för alla människors fri och rättigheter var de än hotas, säger Abir Al-Sahlani.

- Människor i utvecklingsländer är just nu hårt drabbade av fattigdom, klimatkris, krig och utdragna humanitära katastrofer. EU är världens största biståndsgivare, och här finns mycket att göra för att se till att EU tar en större roll globalt för en hållbare utveckling i hela världen. Därför ska det bli oerhört lärorikt och givande att ta plats i utskottet för utveckling (DEVE), säger Abir Al-Sahlani.