Ny politik för ett grönt, varmt och liberalt Sverige

Centerpartiet tillsätter fem reformgrupper för att utveckla vår reformagenda för ett grönt, varmt och liberalt Sverige.

– Sverige behöver ett starkt grönt, varmt och liberalt parti. Ett parti som erbjuder ett alternativ till den konservativa regeringskonstellationen och till den socialism som kännetecknar resten av oppositionen, säger Muharrem Demirok, partiledare.

De fem områden som grupperna ska arbeta med har valts ut eftersom det är inom dessa som Centerpartiet anser att de största samhällsproblemen i dag finns. Det är: Miljö och klimat, skola, trygghet/rättspolitik, landsbygd samt ekonomi/jobb/företagande.

– Mitt mål och löfte till medlemmar och väljare sedan jag valdes till partiledare har varit att vi i Centerpartiet ska bli mer relevanta i människors vardag. Vara det parti för hela Sverige som vi alltid varit. För stad såväl som land. Nu tar vi nästa steg i det arbetet, fyllda av energi från ett framgångsrikt EU-val. Nu kavlar vi upp ärmarna för att jobba på det sätt vi jobbar absolut bäst på i Centerrörelsen, tillsammans, säger Muharrem Demirok.

Syftet med reformgrupperna är både att ta fram ny politik som kan utgöra grunden för Centerpartiets vallöften 2026, samt att öka partiets förtroende och sakägarskap inom fem viktiga politiska områden.

– För att göra ett sådant här arbete bra, så måste vi lyfta blicken. Se till hur samhället förändras, se till vilka dagens utmaningar och möjligheter är i människors vardag. Och utveckla vår politik utifrån de problem vi ser idag, säger Karin Ernlund, partisekreterare.

– Det är ett viktigt arbete, men också ett arbete som ställer krav på oss som parti. Att våga vrida och vända på frågor. Ha modet att se verkligenheten för vad den är och ge nödvändiga svar utifrån en grön, varm liberalism inom de fem områden som reformgrupperna ska jobba med.

De fem reformgrupperna inleder sitt arbete under hösten och arbetar i ett första steg till Centerpartiets kommundagar i februari 2025 och i ett andra steg till partistämman hösten 2025.

De fem reformgrupperna:

  • Miljö och klimat: Grön tillväxt och innovation ska rädda klimatet

Det är bara genom grön tillväxt och innovation som vi kan minska utsläppen i Sverige och andra länder. Vi utvecklar vår problemformulering och vår politik för en näringslivsvänlig, teknikoptimistisk och effektiv grön omställning.

Ordförande:
Emma Wiesner, Bryssel

Ledamöter:
Rickard Nordin, Göteborg
Svante Linusson, Stockholm
Emmy Ahlstedt, Mörbylånga

  • Trygghet/rättspolitik: Vi ska strypa gängens inkomster

För att stoppa skjutningarna och gängens samhällshotande verksamhet en gång för alla måste vi slå mot deras drivkraft och livsblod: pengarna. Vi utvecklar vår problemformulering och vår politik för att besegra den organiserade brottsligheten genom att strypa dess inkomstkällor och beslagta dess tillgångar.

Ordförande:
Malin Björk, Stockholm

Ledamöter:
Rasmus Elfström, Centerstudenter
Anton Li Nilsson, Piteå
Abdulrahman Ibrahim Muhammed, Örebro

  • Landsbygd: Välfärdens kärna ska fungera på landsbygden

Det enskilt största samhällsproblemet på landsbygden är att vård, skola och omsorg inte fungerar tillräckligt bra, trots att invånarna betalar mer i skatt. Geografi, demografi och ekonomi gör det svårare och dyrare att leverera en god välfärd på landsbygden. Vi utvecklar vår problemformulering och vår politik för att förbättra välfärdens kärna på landsbygden.

Ordförande:
Christofer Bergenblock, Träslövsläge

Ledamöter:
Johan Andersson, Sollefteå
Helena Lindahl, Robertsfors
Sofia Nilsson, Broby

  • Skola: Skolan ska ge varje elev goda livschanser

En bra skola är den viktigaste motorn för att alla, oavsett arv och miljö, ska kunna göra en livsresa. Men den svenska skolan misslyckas med det uppdraget. Vi utvecklar vår problemformulering och politik för en skola för livsresor.

Ordförande:
Niels Paarup Petersen, Malmö

Ledamöter:
Madelaine Jakobsson, Nordmaling
Mattias Johansson, Uppsala
Caroline von Seth, CUF

  • Ekonomi/jobb/företagande: Sverige ska vara världens bästa land för livsresor

Den som anstränger sig ska kunna lyckas i livet. Men med låg tillväxt, hög arbetslöshet, försämrat företagsklimat, ökande klyftor, dålig integration och utbrett bidragsberoende ser det inte ut så i Sverige idag. Vi utvecklar vår problemformulering och politik för livsresor, med fokus på ekonomi, jobb och företagande.

Ordförande:
Jonny Cato, Helsingborg

Ledamöter:
Abir Al-Sahlani, Bryssel
Effie Kourlos, Östersund
Martin Ådahl, Stockholm