Emma Wiesner förhandlar för EU under COP29

Emma Wiesner tar plats i EU:s officiella förhandlingsdelegation för klimattoppmötet COP29. Hon kommer som enda svenska Europaparlamentariker vara med och ta fram EU:s prioriteringar inför klimatmötet och sedan vara på plats i Baku i Azerbajdzjan för att förhandla det internationella klimatarbetet.

– Det känns viktigt att få vara med och fortsätta jobba för att hitta nya lösningar för att stoppa klimatförändringarna och snabba på den gröna omställningen. Vi tog med oss mycket bra från COP28 men vi kan göra mer, det är mitt fokus inför COP29, säger Emma Wiesner.

Ytterligare en viktig punkt på klimattoppmötet är reglerna för finansiering och se till att fler länder bidrar till att finansiera omställningen och krisåtgärder i länder som drabbas av klimatförändringar. Trycket finns att Kina en gång för alla ska ta ett större ansvar och inte ducka ansvar under förevändningen att man tillhör utvecklingsland.

– Fler länder måste vara med och bidra. Inte minst Kina som byggt sig ekonomi stark med enorma utsläpp som konsekvens. Detta kommer bli en av toppmötets knäckfrågor, säger Emma Wiesner.

En annan viktig fråga är att slutföra förhandlingarna om regelverket för negativa utsläpp och insatser för att öka upptaget av koldioxid.

– Nu har vi ett regelverk som Centerpartiet varit med och förhandlat fram på EU-nivå. Samma standard måste exporteras globalt för maximal klimatnytta. Det är mitt mål med förhandlingarna, säger Emma Wiesner

COP29 äger rum i Baku, Azerbajdzjan, mellan 11 och 22 november i år och förhandlingarna sker mellan 18 och 22 november.

Hon är dock mycket kritisk till att klimattoppmötet hålls i just Azerbajdzjan.

– Att klimatförhandlingarna äger rum i en skurkstat som Azerbajdzjan är under all kritik. Att gång på gång ge stater, som bryter mot mänskliga rättigheter, utrymme och uppmärksamhet genom att de får arrangera dessa möten gör mig förbannad, säger Emma Wiesner.