Säkra kommande elproduktion och bygg kabeln till Kriegers Flak

Centerpartiet presenterade på en pressträff idag en satsning på elproduktionen i södra Sverige. Partiet kommer i sin budget att finansiera elanslutningen till vindparksprojektet Kriegers Flak som nu har stoppats till följd av att regeringen valt att plocka bort det system som infördes under Januariavtalet som innebar att staten också bygger ut stamnätet till havs. Vindkraftsprojektet Kriegers Flak beräknas kunna producera omkring 2,7 TWh, vilket motsvarar närmare ett halvt kärnkraftverk.

- Sverige går miste om grön elproduktion som kan täcka 500 000 hushåll, motsvarande hela Malmö och Helsingborg, för att regeringen inte vill bekosta elkablar. Så kan vi inte ha det. Företag som vill expandera har slutat söka elanslutning till stamnätet för att man vet att det saknas effekt, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl.

Under pressträffen gav Centerpartiet även besked om att man vill att staten ska stå för anslutningsavgifterna till ny storskalig elproduktion, oavsett energislag, kärnkraft, solkraft och vindkraft – till land och till havs. Något som partiet i första hand vill ska finansieras av de flaskhalsintäkter som Svenska kraftnät dragit in.

- Hittills i år har Svenska kraftnät dragit in netto 5 miljarder i flaskhalsintäkter. Den uppbyggda balansen uppgår till 53,7 miljarder. Det finns med andra ord utrymme, med god marginal, för att finansiera nödvändiga anslutningar. I det fall det drar ut på tiden eller flaskhälsintäkterna inte används, vill vi ändå att staten tar ansvar, i budgeten, för att bygga kablarna, säger Martin Ådahl.

Regeringen har hittills presenterat fyra gånger mer i pengar på satsningar som direkt ökar utsläppen än på sådant som bidrar till att minska dem. Samtidigt har det avslöjats att utsläppsrätter för 4 miljarder kronor ska säljas för att täcka upp för de ökade utsläppen från transporter. Sverige riskerar dessutom miljardböter om vi missar EU:s klimatmål till 2030.

- Regeringens klimatpolitik går emot all logik. Man ökar satsningarna på det fossila samtidigt som man drar undan mattan för det hållbara. Det är under all kritik och har också kritiserats hårt, inte minst av näringslivet, säger Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Enbart storföretagen LKAB, SSAB, Northvolt och Hybrit kommer enligt beräkningar att behöva 80 terawattimmar (TWh) per år när de har byggt ut den gröna industrin. Det är mer än all vattenkraft som produceras i Sverige på ett år. Sverige kommer med andra ord behöva en större elproduktion framöver och det långt innan eventuellt nya kärnkraftverk kan tas i bruk.

- Tidöregeringen gör som man alltid har gjort. Man skjuter saker framför sig in i framtiden. Man pratar om elektrifiering men riktar inga åtgärder för att skapa förutsättningar för en övergång till en större elanvändning i Sverige, avslutar Rickard Nordin.