Regeringens budget missar jobben, skolan och klimatet

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl kommenterade regeringens höstbudget idag på en pressträff. Under pressträffen riktades särskilt fokus på den höga och stigande arbetslösheten och regeringens undermåliga klimatpolitik.

- Sverige har bland de högsta arbetslöshetstalen i Europa och den fortsätter att stiga med Tidöregeringen som inte vill satsa på att skapa jobb och få människor i arbete, säger Ådahl.

Budgetutrymmet för regeringens höstbudget är 60 miljarder kronor. Av det satsar man bara 1,3 promille – 80 miljoner – på jobbskapande i småföretag. Samtidigt som Sverige har den högsta arbetslösheten på flera decennier.

- Det är inget annat än att blunda för problemet med den stigande arbetslösheten. Man satsar så lite för att vända utvecklingen i det tuffa läge som Sverige befinner sig i. Samtidigt lägger man miljarder på satsningar som inte ger någon effekt för integrationen, som till exempel återvandringsbidraget för 2,4 miljarder kronor, som av regeringens egna utredare döms ut som ineffektivt, säger Ådahl.

Utöver kritiken för de frånvarande satsningarna på jobb och jobbskapande lyftes också regeringens stora satsningar på fossila bränslen och frånvarande klimatpolitik. Regeringen menar att den vill nå utsläppsmålen till 2045 men presenterar inga satsningar eller åtgärder som ger ny fossilfri el och utsläppsminskningar här och nu.

- Regeringen skjuter allting på framtiden och tänker att någon annan ska lösa det. Faktum är att denna regering satsar 4 gånger så mycket på fossilt än på minskade utsläpp, vilket även är mer än vad man satsar på skola, säger Ådahl.

Bland åtgärderna som Centerpartiet skulle vilja göra istället, betonade Ådahl viktiga satsningar på att sänka skatten för att anställa och för små företag som vill växa i antal anställda. På klimatområdet lyftes vikten av att ge alla möjlighet att byta till laddbar bil och satsningar på en ökad grön elproduktion genom medel för att finansiera anslutningarna för vindkraften till havs. Ådahl lyfte också uppsägningarna av lärare i hela landet, nedläggningarna av små skolor på landsbygden och avsaknaden av satsningar på enskilda vägar och tåg som ska gå i tid.