Inför kraftig miljöbilsbonus för att rädda elektrifieringen

Centerpartiet föreslår att införa en ny kraftfull miljöbilsbonus på 50 000 kronor, som en del av en krisplan för Sveriges elektrifiering. Bonusen ska främja elbilsförsäljningen och stärka Sveriges krisande elektrifiering.

– Det sista hoppet för klimatet hänger på elektrifieringen som nu krisar från två håll. Det handlar om elektrifieringen av fordon och det handlar om tillgången till ny el, säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson.

Med anledning av elbilsförsäljningens fallande siffror, utsläpp som skjuter i höjden och den krisande elektrifieringen agerar Centerpartiet med en krisplan. I budgetmotionen avsätts 5 miljarder kronor för en förstärkt miljöbilsbonus (en ”folkbonus”) för att rädda klimatomställningen, den gröna industrialiseringen och den svenska industrins konkurrenskraft.

– Elbilsmarknaden växer globalt, men viker i Europa och Sverige. Det är vårt ansvar som politiker att ta ledningen och visa att Sverige går framåt. Ett av de viktigaste förslagen i krisplanen är att se till att 100 000 laddbara elbilar säljs varje år, säger Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson.

Med Centerpartiets förslag om en miljöbilsbonus på 50 000 kronor stärks hemmamarknaden, i stället för att som Tidöregeringen försvaga den genom att avskaffa klimatbonusen för miljöanpassade fordon.

– Man har ersatt klimatbonusen med en skrotningspremie som sin enda reform. Men den har använts för 28 bilar. Med Tidöregeringen har människor helt enkelt inte råd att välja miljöbilar, säger Rickard Nordin.

Centerpartiet har i en tidigare budgetnyhet, som en del av elektrifieringens krisplan, avsatt 900 miljoner kronor för teknikneutral ersättning för anslutning av ny elproduktion. Bland annat för att finansiera kabeln till Kriegers Flak i södra Sverige. Samtidigt menar Centerpartiet att grön el inte borde vara högre beskattat än brun diesel och föreslår därför att indexeringen av elskatten slopas nästa år, vilket beräknas kosta 910 miljoner kronor.

Vidare innehåller budgetmotionens krisplan:

Förstärkt grönt avdrag, bland annat för laddning i hemmet – 500 miljoner kronor
Återföring av vindkraftsskatten till kommunerna, fullt ut och permanent – 350 miljoner kronor
Slopa den nya solskatten – 680 miljoner kronor
Totala satsningar inklusive den förstärkta miljöbilsbonusen: 7,7 miljarder kronor