C budgeten: jobben, jobben, jobben

Centerpartiets höstbudget prioriterar i år stora satsningar på jobbskapande och att få människor i arbete.

- Arbetslösheten i vårt land fortsätter stiga och är redan tredje högst i hela EU. Regeringen ignorerar utvecklingen fullständigt och satsar enbart en promille av budgetutrymmet på företagens jobbskapande. Vi däremot sänker skatten för småföretagen. Vi gör det billigare och lättare att anställa och vi satsar på integrationen, säger Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet.

I år satsar Centerpartiet nästan åtta miljarder kronor mer än regeringen på jobben. De handlar om viktiga reformer som att nya företag ska undantas från att betala arbetsgivaravgifter i två år för de första tio anställda. Vidare föreslår partiet halverade arbetsgivaravgifter för ingångslöner, alltså för löner upp till 27 000 kronor. Målsättningen är tydlig, Centerpartiet vill skapa 130 000 nya arbetstillfällen.

- Det är halvtid i mandatperioden. Resultatet av Tidöregeringens politik är tydligt. Sverige blir fattigare när färre går till jobbet. I många delar av landet råder en historiskt hög arbetslöshet, i andra delar en enorm arbetskraftsbrist. Antalet varsel är på rekordnivåer och det är de jobbskapande småföretagen som just nu går i konkurs. Nu krävs stora satsningar för att fler ska kunna få ett jobb och återupprätta arbetslinjen, säger Demirok.

Utöver stora satsningar på jobben, satsar Centerpartiet kraftigt på klimatet och på skolan. Martin Ådahl som är ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet betonade under pressträffen vikten av att alla ska ges möjlighet att vara en del klimatomställningen. Partiet vill införa en folkbonus på upp till 50 000 kronor för att köpa eller leasa nya eller begagnade laddbara bilar. Målet är en fördubbling av hemmamarknaden för elbilar, vilket skulle innebära 100 000 nya laddbara bilar på marknaden per år.

- Det är viktigt eftersom att bensin- och dieselbilarna står för en väldigt stor del av utsläppen idag. Men satsningar på elbilar handlar inte bara om att rädda klimatomställningen utan även den gröna industrialiseringen och den svenska industrins konkurrenskraft. En nödvändig början är att se till att minst 100 000 laddbara elbilar säljs varje år, säger Martin Ådahl.

Inom skolområdet satsar Centerpartiet fem miljarder mer än regeringen, främst genom ett sektorsbidrag för att stoppa nedskärningsvågen och rädda kvar behöriga lärare. Grundproblemet i svensk skola idag är att kommunerna inte har råd att behålla behöriga lärare. Om man säger sig satsa på barnen, då måste politiken också satsa på det som är grundläggande.

Med våra resurser till skolan skulle vi kunna halvera utslagningen mellan högstadiet och gymnasiet och behålla fler behöriga lärare. Dessutom satsar vi också särskilt på ett kompetenslyft för att bättre kunna möta eleverna med neuropsykiatriska diagnoser, som idag inte är garanterade att få det stöd som behövs för att klara skolan, säger Ådahl.

Läs hela budgetmotionen här , 1.6 MB.