Klyftan fortsätter att växa i svensk skola
Svensk skola levererar fantastiska resultat, men också en stor utslagning. Det bekräftar den nysläppta rapporten TIMSS 2023, en internationell undersökning om skolelevers kunskap i matematik och naturvetenskap. Rapporten visar att i Sverige får elever som har rätt förutsättningar en mycket bra skolgång – en av de bästa i EU. Men mätningen intygar samtidigt att klyftan mellan elever i svensk skola växer. En trend som inte kommer kunna brytas med regeringens politik, menar Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet.
TIMSS 2023 bör främst tolkas som ett styrkebesked för svensk skola. Rapporten visar att Sveriges åttondeklassare följer den internationella trenden av att förbättra sina resultat i matematik. Även fjärdeklassare presterar signifikant bättre i matematik nu än i motsvarande mätning för fyra år sedan. Resultaten bekräftar den positiva utveckling vi sett i TIMSS sedan 2015, och svenska åttondeklassare är nu i topp 10 bland OECD-länderna.
– På ett sätt är dessa resultat den bästa julklappen till alla de elever och lärare som sliter i klassrummen varje dag. Men det är också ett bevis på att vårt nuvarande betygssystem är en bidragande faktor till att 20 000 elever inte har tillräckliga betyg för att gå vidare till gymnasiet, säger Niels Paarup-Petersen.
Majoriteten av de elever som systematiskt slås ut från svensk skola är nyanlända invandrare och elever med bristande språklig förmåga. Även TIMSS-mätningen visar att det har stor betydelse för provresultaten om man pratar svenska i hemmet eller inte. Bland elever som pratar samma språk hemma som provet är skrivet i, är Sverige det högst presterande landet utanför Ostasien bland elever i åk 8. Inget land i Europa eller i Nordamerika presterar bättre än Sverige inom denna grupp. Men bland elever som inte pratar svenska i hemmet är resultaten betydligt lägre.
Klyftan som skär rakt igenom den svenska skolan är tydlig, och den växer sig allt större och större.
– Samtidigt har vi en regering som gör stora besparingar på varenda skola ute i landet och bakbinder lärarna genom riktade stadsbidrag och detaljreglering. Skolan behöver en regering som lyssnar på professionen och forskningen istället för att ägna sig åt nostalgi och magkänsla, säger Niels Paarup-Petersen.
Utslagningen och klyftan i svensk skola måste stoppas. Därför vill Centerpartiet:
- Säkra att elevers förmågor och svårigheter kartläggs tidigt och att stöd sedan ges där det behövs.
- Inför ett sektorsbidrag och vikta skolpengen utefter gleshet och behov så att pengarna går dit de behövs som mest.
- Reformera betygssystemet så att även de med betyget F får chansen att söka sig vidare till gymnasiets yrkesprogram.