Flera vinster i grundlagsutredningen – men ingen förstärkning av äganderätten

Idag, onsdagen den 15 januari, presenterar 2023 års fri- och rättighetskommitté sitt betänkande. Den parlamentariska kommittén, där samtliga riksdagspartier ingår, lägger fram flera viktiga förslag på ändringar av grundlagen som man uppnått bred majoritet kring. Centerpartiet är dock starkt kritiskt till att betänkandet saknar ett förslag om att stärka skyddet av äganderätten.

En viktig vinst som Centerpartiet tar med sig är att kommittén föreslår ett grundlagsskydd för aborträtten. Det är en stor framgång för Sveriges alla kvinnor som nu kan känna sig trygga i rätten att bestämma över sin egen kropp. Kvinnors möjlighet till fria och säkra aborter är en fråga om mänskliga rättigheter och en förutsättning för en fungerande demokrati.

– Äntligen kan Sverige gå fram med ett förslag som tydligt stärker rätten till abort, något som är självklart och borde gjorts för länge sedan, säger Malin Björk, riksdagsledamot i konstitutionsutskottet och Centerpartiets representant i kommittén.

Ett starkt skydd för äganderätten är en självklarhet i en liberal demokrati grundad på rättsstatliga principer och skydd för mänskliga rättigheter. Att det saknas en tydlig reglering i den svenska grundlagen om hur äganderätten får begränsas innebär dessvärre att skyddet för äganderätten är mycket svagare än för andra fri- och rättigheter, något Centerpartiet länge velat ändra.

De senaste årens utveckling av praxis kring äganderätten, särskilt när det gäller rätten till ersättning för inskränkningar i pågående markanvändning, visar också tydligt att det behövs ett mer robust rättighetsskydd. Högsta domstolen har slagit fast en rätt till ersättning, men det är högst oklart hur mycket markägaren ska ersättas med. Det har lett till oförutsägbara utfall i domstol som försätter Sveriges skogsägare i en fullständigt orimlig situation när de inte vet om eller när de kan få ersättning.

Kommittén hade i uppdrag att se över vad som kan utgöra godtagbara inskränkningar i äganderätten, och lämna förslag till grundlagsändringar. Men under arbetets gång visade det sig att det inte gick att nå bred enighet i kommittén för ett sådant förslag, och betänkandet saknar därför en förstärkning av äganderätten. Centerpartiet är starkt kritiskt till detta, och har skrivit ett särskilt yttrande med förhoppningen att en ny utredning ska tillsättas.

Nu går en viktig chans att stärka äganderätten förlorad, och många tusen enskilda och näringsverksamheter tvingas leva med ett fortsatt oklart rättsläge.

– Nuvarande ordning står i konflikt med det allmänna rättsmedvetandet när det gäller rätten till ersättning när staten tar över eller inskränker privat egendom. Detta måste regeringen ta ansvar för och tillsätta en ny utredning för att hitta en rimlig väg framåt, säger Malin Björk.

Kommittén har även behandlat frågan om det ska vara möjligt att återkalla medborgarskap, något som nuvarande bestämmelser i grundlagen inte tillåter. Centerpartiet, som en del av en majoritet om sex partier, ställer sig bakom ett sådant förslag. Men enbart i de fall där personer med dubbla medborgarskap begår brott mot rikets säkerhet eller brott som lyder under den internationella brottmålsdomstolen, samt om medborgarskapet beviljats till följd av felaktiga uppgifter. Regeringspartierna ville även inkludera personer som begår brott mot statens vitala intressen, vilket Centerpartiet säger nej till.

– I svensk rättspraxis finns det ingen definition av vad brott mot ”statens vitala intressen” omfattar. Att stifta lagar som bygger på odefinierade grunder är både oseriöst och framförallt rättsosäkert, säger Malin Björk.

Ett annat förslag som Centerpartiet ställt sig bakom är att göra det möjligt att förbjuda deltagande i en kriminell organisation, en reglering som idag finns i övriga EU-länder och som kommer att förbättra möjligheterna att tillsammans med övriga EU-länder bekämpa den gränsöverskridande grova brottsligheten.