Skogspolitiken behöver mer långsiktighet
2022 tillsattes miljömålsberedningen, med syftet att ta fram förslag på hur Sverige ska uppnå de internationella åtagandena för naturvård och biologisk mångfald. Arbetet är nu nära mållinjen. Centerpartiet står bakom miljömålsberedningens förslag i stort, men hade velat gå längre för skogsägarna, miljön och klimatet. Centerpartiet skriver i sitt särskilda yttrande bland annat att intrångsersättningen bör höjas till 150 procent för att stärka skogsägarnas rättigheter.
– Skogsnäringen förtjänar en trygghet som sträcker sig längre än till nästa val, säger Stina Larsson, ledamot i miljömålsberedningen och miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Miljömålsberedningen består av representanter från riksdagens samtliga partier, med uppdraget att ta fram förslag på hur Sverige ska uppnå de internationella åtagandena för naturvård och biologisk mångfald, samt för nettoupptag av växthusgaser.
– Svensk skogspolitik är i akut behov av långsiktiga och brett förankrade regelverk, som garanterar brukanderätten samtidigt som naturvärden stärks utan att det innebär en ekonomisk risk för markägaren, säger Stina Larsson.
Arbetet har slutjusterats och partiernas särskilda yttranden har lämnats in. Centerpartiet står bakom förslagen i stort eftersom de är ett steg i rätt riktning – men hade velat gå längre. Centerpartiet vill se:
- höjd intrångsersättning till 150 procent av fastighetsvärdet
- en skyddad balans i ägarförhållandena i skogen framåt, så att bolagen ej får ägande över en större andel av den svenska skogen
- tydlighet i rapporteringen av skyddad natur.
Åtgärder inom skog och mark ska så långt som möjligt vara frivilliga för den enskilda skogsägaren, menar Centerpartiet.
– Skogsbrukaren måste garanteras rimlig ersättning för skyddandet av höga naturvärden. Det är därför en besvikelse och ett underkännande av såväl regeringen som svensk politik i stort att vi inte kunnat landa i en bredare överenskommelse, säger Stina Larsson.
Många av beredningens förslag rör åtgärder för ökad kolinlagring i marksektorn, för att leva upp till EU-lagstiftningen. Målen är i grunden orealistiska då de bygger på ett ständigt ökande upptag i marksektorn, vilket är svåruppnåeligt utan att kraftigt begränsa brukandet. Målen borde därför revideras.
– Kopplingen mellan EU:s klimatmål innebär att ökade fossila utsläpp från transportsektorn tvingar Sverige till en större kolinlagring i mark. Regeringens misslyckade klimatpolitik innebär alltså att ett ökat ansvar läggs över på skogsägarna. Det är orimligt, säger Stina Larsson.
Miljömålsberedningens förslag presenteras i sin helhet i samband med överlämnandet till regeringen den 14 februari.