Centerpartiets reformgrupp för välfärd på landsbygden presenterar sina reformförslag
En av Centerpartiets fem reformgrupper har sedan augusti gjort en djupgående samhällsanalys av tillgången till välfärd i Sveriges landsbygder. Nu presenterar gruppen sina reformförslag för att lösa utmaningarna de identifierat i landsbygderna.
– Trots att människor i Sveriges landsbygder betalar en större del av sin inkomst för att finansiera välfärden jämfört med människor i storstadskommuner så får de sämre välfärd. Det är oacceptabelt, säger Christofer Bergenblock, reformgruppens ordförande.
Under en pressträff, onsdagen 22 januari, presenterade reformgruppen för landsbygd sina förslag för att stärka välfärden på landsbygden, som i dag är eftersatt. Förslagen har tagits fram utifrån den samhällsanalys gruppen har gjort, där man konstaterar att skolan, vården och äldreomsorgen befinner sig i en svår situation redan idag. Och att ännu större utmaningar väntar framöver.
- Allt för länge har välfärden tillåtits var ojämlik mellan olika delar av Sverige, men så kan vi inte ha det längre. Alla har rätt till en jämlik och tillgänglig välfärd, och de hinder som står i vägen för detta måste nu åtgärdas, säger Christofer Bergenblock, reformgruppens ordförande.
Exempelvis är den allmänna hälsan sämre i landsbygderna samtidigt som man är mer socioekonomiskt utsatt. Detta återspeglas bland annat i tandhälsan, där andelen över 79 år med god tandstatus är nästan 20 procent lägre i glesa landsbygder jämfört med storstäderna.
Gruppen har identifierat att ekonomin, byråkratin och kompetensbristen är de främsta orsakerna till problemen. Nu presenterar reformgruppen sina förslag för att lösa utmaningarna i landsbygderna:
1. Mer pengar till landsbygdens välfärd
- Utdelning från statliga bolag som nyttjar Sveriges naturresurser ska komma landsbygden till del
- Fastighetsskatten från elproducerande anläggningar ska stanna lokalt
- På sikt måste en bred skatteöversyn och ett rättvisare utjämningsystem säkerställa en rimlig finansiering till välfärdens kärna i våra landsbygder.
2. Landsbygdssäkra lagar och beslut
- Riktade statsbidrag ska i princip avskaffas för landsbygdskommuner
- Politiska beslut och lagar ska landsbygdssäkras genom att en obligatorisk konsekvensbedömning ur landsbygdsperspektiv införs i lagstiftningsprocessen, kallat: Ramviksmodellen
- All befintlig lagstiftning inom vård, skola och omsorg ska ses över ur ett landsbygdsperspektiv för att möjliggöra små, flexibla och lokalt anpassade lösningar.
3. Stärk kompetensen och förbättra rekryteringen
- Ett omfattande kompetenslyft ska genomföras för att vidareutbilda personal till rätt kompetens och behörighet inom välfärden
- Staten ska avtala med lärosäten för att utbildning och vidareutbildning inom välfärdsyrken erbjuds via lokala och regionala utbildningscentra
- Kunskap om välfärd i landsbygdsområden ska integreras i utbildningarna till välfärdsyrken och tillgången till praktikplatser säkerställas
- Ekonomiska incitament ska införas så att utbildad välfärdspersonal kan flytta dit där de behövs.
Läs hela rapporten här , 226.3 kB.