EU: Emma Wiesner har presenterat sitt förslag om skogsövervakningen
Centerpartiets europaparlamentariker, Emma Wiesner, lade idag fram ett förslag om hur information om skog ska samlas in som flyttar ansvaret från EU-kommissionen till EU:s medlemsländer och säkrar våra befintliga system för att inventera skogar.
– Jag och Centerpartiet lägger fram ett radikalt förändrat förslag, jämfört med EU-kommissionens ursprungliga förslag, som ser till att Sverige har mer att säga till om hur information om skog ska samlas in.
Mer ansvar på medlemsstatsnivå
Vi föreslår att det grundläggande ansvaret för insamling av data, beräkningen av indikatorer och delning av information ska ligga på medlemsstatsnivå. Anledningen till varför vi väljer att decentralisera detta ansvar, är för att utnyttja nationell kunskap om skogar och stärka systemet på gräsrotsnivå. Det innebär dessutom att medlemsländer i lägre grad behöver omstrukturera sina befintliga övervakningssystem, för att anpassa dessa till det gemensamma på EU-nivå.
Medlemsstater ska kunna välja att få mer hjälp av EU-kommissionen
För att samtidigt erbjuda medlemsstater fler alternativ och kostnadseffektiva lösningar, väljer vi att föreslå ett ”opt-in” alternativ för vissa indikatorer.
I EU-kommissionens ursprungsförslag fanns ett ”opt-out” alternativ, där medlemsstater kunde samla in information för en rad indikatorer på egen hand för att sedan tillgängliggöra dessa för EU-kommissionen. Vi väljer att vända på systemet, och förslår istället ett ”opt-in” alternativ för medlemsstater som vill ha EU-kommissionens hjälp att samla in data och beräkna en rad indikatorer. Dessa indikatorer har gemensamt att de kan beräknas med en relativt hög säkerhet trots att satellitdata är det enda verktyget för inhämtning av data.
Minskad dubbel-rapportering och nya indikatorer
I EU-kommissionens förslag till skogsövervakningslag återkommer flera indikatorer från andra lagstiftningar som också berör skog. De tekniska specifikationerna, som bland annat ger en definition av indikatorn och reglerar tidsramarna för rapportering, skiljer sig dock mellan flera av dessa.
Vår föreslagna lösning är att ge EU-kommissionen i uppdrag att samla in informationen som rapporteras via annan skogslagstiftning, för att sedan tillgängliggöra den i FISE tillsammans med informationen som samlats in för Skogsövervakningslagen. Förslaget innebär att medlemsstaters administrativa börda minskar, eftersom de inte behöver rapportera eller tillgängliggöra samma, eller liknande data, flera gånger.
EU-kommissionens ursprungliga förslag innehöll även en lista av indikatorer vars tekniska specifikationer ska arbetas fram löpande. I vårt förslag föreslår vi att listan ska strykas, men att nya indikatorer kan arbetas fram av EU-kommissionen i nära samarbete med Medlemsländer och deras nationella skogsinventeringar.
God tillgång till information utan att riskera äganderätt eller långsiktighet
EU-kommissionens ursprungliga förslag var att med hjälp av satelliter kartlägga skog och dela upp dessa i så kallade skogsenheter (forest units). Dessa skogsenheter skulle därefter ”fyllas” med information, till exempel om hur många eller vilka typer av träd som finns i området. Den här typen av kartor skulle ge väldigt detaljerad information med hög upplösning.
I Centerpartiets förslag ska denna typ av kartor främst användas för att upptäcka och följa snabba förändringar i skogen, så som vid bränder eller naturkatastrofer. För övrig information, ska det vara upp till medlemsstaten att bestämma om de vill dela exakta koordinater för var informationen har inhämtats.
För andra ändamål föreslår vi att man ska använda sig av aggregerad eller statistisk information. Om platser ska delas, föreslår vi att man ska använda sig av georeferering med den definition som fastslogs i Forest Focus-förordningen från 2003:
"Georefererad" innebär en hänvisning till ett specifikt geografiskt område inom vilket data eller annan information samlas in. Det område som avses kan vara större än det område eller den punkt från vilken data/informationen samlas in, till exempel för att säkerställa anonymitet vad gäller källan till insamlad data/information.
Centerpartiets prioriteringar för Skogsövervakningslagen:
- Stärka den skogliga övervakningen på medlemsstatsnivå utan att förstöra för befintliga nationella system och skogsinventeringar.
- Säkra tillförlitlig data med god kvalité utan att riskera dataintrång eller inskränkningar av äganderätten.
- Stärka medlemsstaternas ansvar och nationella experters delaktighet.
Bygga ett flexibelt system, där man kan utveckla användningen av satellitdata och ta hänsyn till medlemsländers särskilda förutsättningar. - Minska administrativ börda och kostnader för medlemsländer, genom att undvika dubbelrapportering.