Regeringens livsmedelsstrategi är en besvikelse

Tidöregeringens nya livsmedelsstrategi är en besvikelse. I stället för tydliga mål och konkreta åtgärder fokuserar strategin på fokusområden och myndighetsuppdrag. Centerpartiet vill istället se en ambitiös livsmedelsstrategi med siffersatta mål och åtgärder som gör skillnad på gårdsnivå.
– Det blev ett högt fall och en platt pannkaka. Det är anmärkningsvärt att den nya livsmedelsstrategin inte innehåller fler konkreta åtgärder för lantbruksföretagens verksamhet och lönsamhet, säger Helena Lindahl, landsbygdspolitisk talesperson.
Den nya livsmedelsstrategin skulle ge svar på hur vi ökar Sveriges självförsörjningsgrad och främjar svenskproducerade varor för att rusta oss inför kristider. Samtidigt har Tidöregeringen målat upp den nya livsmedelsstrategin som ett superdokument, som man hängt upp mycket av regeringsarbetet på.
Istället återanvänder man det gamla målet som togs fram i samband med propositionen 2017. Som är alltför vagt för att stärka Sveriges livsmedelsproduktion.
– Vi vill se en ambitiösare livsmedelsstrategi. Framför allt saknar vi en målsättning för vart svensk primärproduktion ska befinna sig om några år. Alla är i stort sett överens om att Sveriges försörjningsförmåga av livsmedel är för låg, ändå levererar regeringen det här. Det duger inte, säger Helena Lindahl.
Den nya livsmedelsstrategin innehåller tre nya fokusområden och sex nya myndighetsuppdrag. Centerpartiet vill istället se:
- Siffersatta mål som kan följas upp och utvärderas.
- En fungerande plan för att höja självförsörjningsgraden. Vi vill se att Sveriges självförsörjningsgrad höjs till 80 procent för att stärka vår beredskap vid kris och krig.
- Konkreta åtgärder för att stärka livsmedelsproduktionen, som sänkta kostnader i hela livsmedelskedjan.
Centerpartiet betonar att det finns bra delar i den nya strategin, exempelvis initiativet att stärka lantbruksutbildningarnas attraktivitet och bredda rekryteringen. Men det räcker inte på långa vägar för att stärka svensk primärproduktion i den omfattning som behövs.
– Jag har tidigare lagt ett utskottsinitiativ i skatteutskottet med förslag på att kostnaderna och avgifterna i hela livsmedelskedjan ska sänkas. Nu förväntar vi oss att Tidöregeringen ändrar sig och stödjer vårt förslag i utskottet, säger Helena Lindahl.