Centerpartiets politik för utlandssvenskar

Så här vill Centerpartiet underlätta för dig som utlandssvensk:

  • Mindre byråkrati och färre krångliga regler – även för dig som är utlandssvensk.
  • Gör det enklare att hyra ut bostaden i Sverige
  • Gör det lättare för att få bostadslån
  • Gör det lättare att fastställa föräldraskap
  • Missgynna inte IB-utbildning
  • Gör anhöriginvandring enklare och smidigare
  • Gör det lättare att få tillbaka kreditvärdighet
  • Gör det möjligt att få förhandsbesked för begravningsplatser
  • Ta större hänsyn till utlandssvenskar vid beslut om ambassader och konsulat
  • Gör det lättare att få ta del av viktig information
  • Svenska pensionärer utomlands ska inte förföljas av nya skatter
  • Låt utlandsfödda svenska medborgare behålla medborgarskapet
  • Sänk SINK-skatten

MINDRE BYRÅKRATI OCH FÄRRE KRÅNGLIGA REGLER – ÄVEN FÖR DIG SOM ÄR UTLANDSSVENSK.

Du som är utlandssvensk har säkert upptäckt att det finns massor med krångliga regler som gör vardagen lite jobbigare.

Det kan röra sig om att man inte får teckna mobilabonnemang, för att man under tiden utomlands har förlorat sin kreditvärdighet eller att man vill behålla sin bostad för att ha något att återvända till, men tvingas sälja den för att bostadsrättsföreningen säger nej till att hyra ut. Man har kanske flyttat utomlands på äldre dagar, och nu oroar sig för om man kommer att kunna begravas i Sverige.

Vi vill att det ska vara lätt att flytta tillbaka till Sverige för den som en gång flyttat härifrån. Och att de som valt att bo utomlands, ska få hjälp med både praktiska hinder och information när de behöver det.

Här har vi sammanställt frågor som vi tycker är viktiga att lösa. Inte bara för de som är utlandssvenskar idag, utan även för de som kanske någon gång framöver bestämmer sig för att bo utomlands. Oavsett om det handlar om något år eller om resten av livet.

Gör det enklare att hyra ut bostaden i Sverige
Många utlandssvenskar vill kunna hyra ut sin bostad i Sverige i andra hand. Man vill ha en trygg hamn att komma tillbaka till. Andra vill köpa en bostad för framtida bruk och kunna hyra ut den när de själva inte använder den. Många bostadsrättsföreningar sätter stopp för detta. Det skapar otrygghet och gör det svårare att återvända. Så ska det inte vara.

Det borde vara självklart att man lätt ska kunna flytta hem igen efter att ha bott utomlands. Men många som bor utomlands i mer än två år, blir tvungna att sälja sin bostadsrätt för att de inte får lov att hyra ut längre än så. Man får välja mellan att behålla bostadsrätten utan att hyra ut, vilket innebär stora kostnader och förvärrar bostadsbristen i Sverige, eller att sälja. Då fastighetspriserna går upp, blir risken stor att man hamnar utanför bostadsmarknaden och att det blir svårt att flytta tillbaka till Sverige igen. Vi vill att det ska bli enklare att hyra ut.

Gör det lättare för att få bostadslån
Som utlandssvensk kan det vara svårt att få lån i Sverige. Till och med om man bor inom EU ställer vissa banker krav på svensk inkomst. Att bo och tjäna sina pengar i ett annat land gör det ofta omöjligt att köpa en bostad i Sverige. Många banker ställer dessutom krav på svenskt personnummer. Det kan försvåra om två personer ska köpa något ihop och den ena köparen inte har det. Att skapa trygghet för sig själv genom att köpa något för framtida bruk eller att helt enkelt ta steget att flytta hem igen kan i praktiken bli omöjligt.

Vi vill att det ska vara lätt flytta tillbaka till Sverige om man vill det. Därför vill vi att det ska bli lättare att köpa en bostad och särskilt så inom EU. Vi vill arbeta för tydligare gemensamma regler som gör det lättare att köpa hus eller lägenhet i Sverige när man bor utomlands. Samtidigt är det viktigt att politiken inte går in och reglerar frågor som bör hanteras mellan företag och kund.

Gör det lättare att fastställa föräldraskap
Om ett svenskt par får barn utomlands utan att vara gifta, kan det vara krångligt att bekräfta faderskapet. Det kan till och med hända att man måste inställa sig hos Skatteverket för en intervju. Informationen kring hur faderskap kan fastställas för utlandssvenskar är undermålig och gör att det kan ta lång tid innan det är klart.

Vi vill att båda barnets vårdnadshavare ska kunna fastställas redan under graviditeten. Det gäller både i samboförhållanden och om man råkar bo utomlands när barnet föds. Att göra det på elektronisk väg är idag möjligt, men inte före barnets födelse och endast för de som är folkbokförda i Sverige vid tiden för barnets födelse. Centerpartiet vill att detta blir lättare även för utlandssvenskar.

Gör det mer likvärdigt att studera utomlands
Många familjer väljer att bo utomlands under kortare eller längre tid. Det kan innebära en stor möjlighet både för barn och vuxna, men att byta skola kan vara svårt. På många ställen finns svenska skolor i utlandet, men idag är det otydligt vad som gäller för att få ta med sig skolpengen utomlands och hur betygen från andra utbildningssystem ska bedömas. Det gör det svårt för familjer att planera och att leva sin dröm.

Centerpartiet vill se tydliga nationella riktlinjer för beräkning av skolpeng och det gäller även medförande av skolpeng och programpeng utomlands som hanteras på olika sätt i kommunerna. Det är också viktigt att det blir tydligt i ansvarsfördelningen mellan skolhuvudmän och Skolverket när det gäller bevakning av skolpliktsansvaret vid skolgång utomlands. En annan viktig del är att det blir en likvärdig och korrekt bedömning av kunskaper från skola i andra utbildningssystem. Vi accepterar inte att vissa gynnas eller missgynnas betygsmässigt.

Gör anhöriginvandring enklare och smidigare
Det händer ofta att svenskar träffar kärleken utomlands. Men många som vill flytta till Sverige med sin partner får vänta orimligt länge. Väntetider på över ett år innan de får besked om sin ansökan är inte ovanligt – under den tiden får de inte befinna sig i Sverige. Situationen för många är oacceptabel. Förutom en frustrerande väntan utan kan det också, om paret är ogift och väntar barn, innebära att det blir svårt att få faderskapet bekräftat.

Vi vill därför korta handläggningstiderna för anhöriginvandring och se över om man på andra sätt kan underlätta anhöriginvandring för att undvika att par eller familjer tvingas leva åtskilda under lång tid i väntan på uppehållstillstånd.

Gör det lättare att få tillbaka kreditvärdighet
Svenskar som har bott utomlands länge och väljer att flytta tillbaka, har ofta problem med att teckna abonnemang, att handla mot faktura eller att teckna kreditkort. Det måste bli lättare att skaffa sådana självklarheter som mobiltelefonabonnemang och internetuppkoppling när man har varit utomlands ett tag.

Vi vill se över hur man lättare ska kunna få tillbaka sin kreditvärdighet efter återflytt. När det gäller de som betalar SINK-skatt, bör dessa finnas med i Statens personadressregister med samma kreditvärdighet som om de vore bosatta i Sverige.

Gör det möjligt att få förhandsbesked för begravningsplatser
Många äldre utlandssvenskar är oroliga för att inte kunna begravas i Sverige. Det kan bland annat bli problem när det gäller kostnaden, eftersom man som boende utomlands inte betalar begravningsavgift. Det kan också bli problem eftersom församlingen där man vill bli begravd måste godkänna önskan att begravas där. Många svenskar utomlands känner en oro för det här och vill ha klara besked. Det vill vi att man ska kunna få.

I den globala värld vi lever i ska det vara möjligt att bo utomlands, men ändå känna sig trygg för att kunna begravas i Sverige om man vill det. Vi vill möjliggöra förhandsbesked från församlingarna. Vi vill också utreda hur frågan om begravningsavgift kan lösas så att kostnaden inte blir orimligt hög.

Gör det möjligt att ansöka om pass elektroniskt
För många som bor utomlands är det långt till närmaste ambassad. Det blir ofta mycket dyrt att skaffa nytt svenskt pass utomlands. Att ansöka om passet vid besök till Sverige kan vara svårt, om besöket är kort och passet inte hinner bli klart innan det är dags att åka hem.

Vi vill införa möjligheten att ansöka om pass elektroniskt. Så är det i bland annat Finland. Förutsättningen är förstås att det går att upprätthålla samma säkerhet som idag. Vi vill också att kostnaden för pass utomlands ses över. Vi driver även på för att kunna återskapa möjligheterna till mobila passenheter.

Ta större hänsyn till utlandssvenskar vid beslut om ambassader och konsulat
Många utlandssvenskar upplever idag att närheten till svenska ambassader och konsulat inte stämmer överens med hur många svenskar som befinner sig i regionen. Att bo långt från en svensk beskickning kan bland annat påverka möjligheten att förnya sitt svenska körkort och pass. Dessutom är hjälpen är långt borta när man behöver den.

Redan idag ska Utrikesdepartementet ta hänsyn till hur många svenskar som bor i ett område när beslut om att öppna och stänga ambassader och konsulat tas. Vi tycker att ännu större hänsyn ska tas. Vi vill också se om det i större grad går att samverka med andra länders ambassader, när det gäller möjligheten att till exempel ansöka om pass eller att rösta.

Gör det lättare att få ta del av viktig information
Det är frustrerande att inte veta. Oavsett om det gäller att rösta, ansöka om pass, flytta hem till Sverige eller om du just har blivit pappa och vill ordna ett faderskapserkännande. Informationen är ofta bristfällig på myndigheters och kommuners hemsidor om servicen till utlandssvenskar som flyttar tillbaka till Sverige. Det är alldeles för svårt att få information om vad som gäller för till exempel sjukvårdsförmåner för utlandssvenskar.

Vi vill ställa krav på myndigheter att information för utlandssvenskar blir tydligare. Till exempel genom en separat flik på respektive myndighets hemsida, alternativt att en myndighet samlar all nödvändig information under ett paraply.

Nej till exitskatt
Allt fler svenska medborgare bor utomlands under hela eller delar av sitt liv. Det kan finnas många anledningar till en flytt, och det är viktigt att politiken inte i onödan försvårar för människor, företag och kapital att röra sig över landsgränser. 2018 föreslog den dåvarande regeringen en skatt på orealiserade kapitaltillgångar för fysiska personer som flyttar utomlands, den så kallade exitskatten. Förslaget blev mycket kritiserat, bland annat för att det kraftigt försvårar generationsskiften i familjebolag där en eller flera i familjen bor utomlands. Centerpartiet riktade då starkt kritik mot regeringen, som sedermera insåg sitt misstag och drog tillbaka förslaget.

Nu har Socialdemokraterna återigen valt att tillsätta en utredning om en ny exitskatt. Det är en reform som riskerar att försämra förutsättningarna för små och växande företag och skrämma bort investerare från Sverige.

Centerpartiet säger tydligt nej till en ny exitskatt. Vi vill istället utveckla Sveriges företagsklimat, och förbättra möjligheterna för människor och företag att flytta till och från Sverige.

Låt utlandsfödda svenska medborgare behålla medborgarskapet
Om man är svensk medborgare och är född och bosatt utomlands, kan man i vissa fall förlora sitt svenska medborgarskap. Från det man fyller 18 år och senast då man fyller 22 år, måste man begära att få behålla sitt svenska medborgarskap för att inte förlora det. Det är inte alla som vet om det, vilket ibland leder till olyckliga konsekvenser för enskilda som har missat den regeln.

Vi vill inte att det byggs gränser svenska medborgare emellan. Dubbelt medborgarskap är en möjlighet för Sverige och för den enskilde. Ingen ska automatiskt bli av med sitt medborgarskap. Det är viktigt att man säkerställer att den som riskerar att förlora sitt medborgarskap har fått information om att en ansökan om att behålla medborgarskapet behöver lämnas. Ingen ska bli av med sitt svenska medborgarskap som en överraskning. Centerpartiet tycker därför att man bör se över om ytterligare åtgärder behöver vidtas.

Sänk SINK-skatten
2014 sänkte Centerpartiet tillsammans med övriga Alliansen den så kallade särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta (SINK). Från 25 procent till 20 procent. Den socialdemokratiskt ledda regeringen höjde sedan under förra mandatperioden (2014 - 2018) tillbaka till 25 procent. Majoriteten av de som betalar SINK-skatt är pensionärer. Samtidigt som regeringen sänker skatten för pensionärer i Sverige, höjer de skatten för pensionärer som flyttar utomlands. Personer som inte tar del av exempelvis den svenska sjukvården.

Vi vill att SINK ska sänkas så att skattesituationen blir jämförbar med de grupper som är bosatta i Sverige.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.