Kraften i den inre marknaden
EU:s inre marknad gör att alla EU-medborgare kan studera, bo, handla, arbeta och pensionera sig i vilket EU-land som helst. Oavsett om du har dina rötter i Pajala eller i Paris. Genom att ta bort tekniska, rättsliga och byråkratiska hinder ser EU också till att medborgarna och företagen fritt kan handla och göra affärer. Den inre marknaden och EU:s tullunion ger företag möjlighet att exportera varor och tjänster inom hela EU utan att hindras av tullar, avgifter eller olika nationella krav. Det gör att ett företag kan producera en vara för hela EU i stället för att producera olika sorters varor som behöver anpassas till olika regler i respektive medlemsland.
Centerpartiet anser den inre marknaden och den fria rörligheten är några av EU:s viktigaste styrkor. Men mycket mer kan göras. Bland annat vill Centerpartiet förenkla de europeiska reglerna för arbetskraftsinvandring både inom EU och från tredje land och göra det enkelt för företag att hitta den kompetens de behover. Det finns enorm potential i att öppna tjänstemarknaden och energimarknaden och skapa en verklig europeisk digital marknad. Det ska vara enkelt att resa klimatsmart i och mellan EU:s medlemsländer. Slutenhet och nationella statliga monopol som gynnas nationellt får inte hindra fri konkurrens och framväxt av smarta lösningar som gynnar alla.
Regelförenklingar och avbyråkratisering är långt starkare konkurrenshöjande verktyg än direkta stöd till europeiska företag. EU måste bli bättre på att lagstifta där det verkligen behövs, våga ta bort gammal lagstiftning och bli bättre på att se till helheten. EU ska bli den region i världen där nya spännande idéer får odlas, gro och växa, och inte bli begravda av en massa krav på rapportering. Det är i de små och medelstora företagen som de allra flesta nya arbetstillfällen skapas.
EU gör svensk arbetsmarknad starkare
Den inre marknaden är världens största och mest integrerade ekonomiska samarbete. Tillgången till EU:s inre marknad är otroligt viktig för ett förhållandevis litet och exportberoendeland som Sverige. Merparten av vår handel sker inom den inre marknaden. Uppskattningar visar att Sverige varje år tjänar 300 miljarder kronor tack vare tillgången till EU:s inre marknad. Det är nästan sju gånger så mycket som den svenska medlemsavgiften. Antal arbetstillfällen på den svenska arbetsmarknaden är ett annat mått på utrikeshandelns betydelse. Svenskt Näringsliv uppskattar att ca 800 000 svenska jobb är direkt eller indirekt relaterade till vår handel med EU:s inre marknad.
Sverige har ett välfungerande system på arbetsmarknaden som vi vill värna. Vi anser att beslut som berör arbetsmarknad och sociala skyddsnät fattas bäst av varje medlemsland. Parlamentet har tidigare lagt fram förslag om att införa en europeisk a-kassa, tvingande minimilöner och en arbetsmarknadsmyndighet. Det är åtgärder som skulle kunna sätta den svenska modellen ur spel. För oss är det därför självklart att säga nej till sådana åtgärder.
Samtidigt är kompetensbristen i Sverige och EU ett stort hot mot en effektiv omställning. Centerpartiet vill främja rörligheten och värna människors rättigheter på EU:s arbetsmarknad, och dessutom förbättra de europeiska reglerna för 23 arbetskraftsinvandring. I princip hela EU:s arbetsmarknad är i stort behov matchning mellan företag och kompetens. Dessutom behövs arbetskraftsinvandring för att vi ska säkra EU:s konkurrenskraft globalt. Även i Sverige letar företag med ljus och lykta efter rätt kompetens. Bättre möjlighet för människor att komma hit och bidra till svenskt näringslivs välstånd går hand i hand med den gröna omställningen, både här och i hela EU.
Centerpartiet anser att EU bör fortsätta med den öppna ekonomiska politik som gjort den inre marknaden så framgångsrik. EU har redan tecknat flera frihandelsavtal med länder utanför EU och har därmed underlättat handeln även med dem. Avtalen är utformade för att ge bättre handelsmöjligheter och få bort handelshinder. Vi vill att EU:s ekonomiska kraft som världens största marknad även fortsatt ska användas för att förhandla frihandelsavtal som respekterar mänskliga rättigheter, klimatet och samtidigt river handelshinder och stärker europeiska företag i världen.
Den globala trenden går dessvärre snarare mot fler subventioner än att riva handelsbarriärer, och detta måste EU förhålla sig till. Det är bra att statliga budgetar världen över just nu styrs om för att bidra till den gröna omställningen, men risken för en kapprustning av statsstöd är överhängande. EU kommer aldrig klara att slå Kina eller USA när det kommer till storlek på statsstöd.
Centerpartiet vill därför se en koalition av de mest utvecklade industriländerna i världen, inklusive USA, för att sätta gemensamma krav på standarder som ska gälla för företag som tar del av statsstöd som riktar sig mot konsumentsidan. Det kan exempelvis handla om standarder för utsläpp, arbetsrättsliga regler, inte minst gentemot tvångsarbete.
Centerpartiet vill:
- göra det enklare att flytta mellan och jobba i olika EU-länder.
- förenkla de europeiska reglerna för arbetskraftsinvandring och göra det enkelt för företag att hitta den kompetens de behöver.
- att EU:s ekonomiska kraft som världens största marknad ska användas för att förhandla frihandelsavtal.
- att EU tillsammans med de mest utvecklade industriländerna i världen sätter gemensamma krav på standarder som ska gälla för företag som tar del av statsstöd som riktar sig mot konsumentsidan.
Ett starkt ekonomiskt samarbete
EU:s ekonomiska samarbete består av flera delar, däribland den inre marknaden, sammanhållningspolitiken, den ekonomiska och monetära unionen (EMU) och bankunionen. Sverige är en fullvärdig medlem i den inre marknaden, men är inte medlem i bankunionen. Vad gäller EMU ingår Sverige likt alla EU:s medlemmar, men vi deltar inte fullt ut eftersom Sverige inte infört euron som valuta.
Vi är positivt inställda till ett svenskt medlemskap i EU:s bankunion. Syftet med bankunionen är att säkerställa att banker tar måttliga risker och att banker på obestånd kan hanteras under ordnade former med minsta möjliga kostnader för skattebetalarna. Vi anser att bankunionen fungerar väl och tycker att det vore viktigt och värdefullt för Sverige att kunna vara med och påverka från insidan.
Centerpartiet har historiskt varit negativa till en anslutning till EU:s gemensamma valutasamarbete. Det är nu mer än 20 år sedan svenska folket fick rösta om euron. Det är inte säkert att de argument som då gällde för och emot ett svenskt euromedlemskap fortfarande gäller idag. Därför anser Centerpartiet att det är dags att tillsätta en utredning som ska reda ut för- och nackdelarna med en svensk euroanslutning.
Centerpartiet vill:
- att Sverige går med i EU:s bankunion.
- utreda för- och nackdelarna med en svensk euroanslutning.
- se ökad styrning av EU:s sammanhållningspolitik för tillväxt och utveckling som stärker hela landet.
Minskad regelbörda för ett bättre företagsklimat
Den gröna omställningen är avgörande för att svenska och europeiska företag, liksom den europeiska ekonomin, ska ligga i framkant globalt. Centerpartiet vill se ett ökat fokus på regelförenklingar för näringslivet och snabba tillståndsprocesser för näringar som behöver ställa om. Endast ett bättre företagsklimat ger långsiktig konkurrenskraft för de europeiska företag som behövs för att EU ska klara klimatomställningen. Om EU:s företagsklimat kan möjliggöra den gröna omställningen på hemmaplan ökar potentialen för dessa företag att exportera sina tjänster och produkter utanför EU, vilket gynnar såväl EU som klimatet.
Centerpartiet vill att EU-kommissionen ska bli bättre på att säkerställa att ny lagstiftning inte bidrar till onödigt hög regelbörda för små och medelstora företag. Dessutom vill vi att EU-kommissionen ser över den totala regelbörden. Det ska vara lätt att göra rätt. Existerande regelverk måste utformas för att de ska vara så enkla som möjligt att följa.
För att EU ska klara de höga ambitioner som den gröna omställningen kräver, är det avgörande att skapa bästa möjliga förutsättningar för näringslivet att ställa om utan att bli beroende av länder som Ryssland och Kina för de råvaror som krävs. Här är EU:s strategi för kritiska råvaror ett bra första steg, men EU behöver också se över beroendet av import från enskilda länder i ett bredare perspektiv. Lösningen är inte att EU ska bli självförsörjande på alla kritiska råmaterial, utan att importbehovet från Kina och Ryssland styrs om till andra länder. Handelsberoende av enskilda länder bekämpas bäst med mer handel. Centerpartiet vill se fler strategiska partnerskap mellan EU och andra exporterande råvaruländer, liksom de man förhandlat med Kanada och Argentina, och mer nyligen med Zambia och Kongo. Överenskommelserna syftar till att flytta fram handelspositionerna och möjliggöra för alla parter investera i en säker, hållbar och motståndskraftig värdekedja för råmaterial.
Centerpartiet vill:
- se ett ökat fokus på regelförenklingar för näringslivet och snabba tillståndsprocesser för näringar som behöver ställa om.
- att EU-kommissionen arbetar mer aktivt för att säkerställa att ny lagstiftning inte bidrar till onödigt hög regelbörda för små och medelstora företag.
- att existerande regelverk utformas så att de är så enkla som möjligt att följa.
- att EU sluter fler strategiska partnerskap med andra exporterande råvaruländer, för att göra unionen mindre beroende av enskilda länder som Kina och Ryssland.
En kunskapsunion i framkant
Sveriges och EU:s förmåga att konkurrera internationellt är beroende av att det finns högkompetent och skicklig arbetskraft. Därför är forskar- och studentutbyten mellan universiteten inom EU och från andra länder viktigt, både för att ta fram ny kunskap i stora gemensamma forskningsprogram och för att hämta hem kompetens när upptäckter görs i andra delar av världen. Där är Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation, av stor vikt. Programmet syftar till att stärka EU:s vetenskapliga och tekniska grund samt främja EU:s innovationskapacitet, konkurrenskraft och jobbskapande. Centerpartiet vill att EU satsar mer på forskning- och innovationssamarbeten.
Ett särskilt viktigt område är artificiell intelligens, AI, där vi de senaste åren sett stora tekniska genombrott i hantering av bland annat bild, text och ljud. AI har visat sig extremt användbart på ett stort antal områden. Det handlar om allt från mer effektiv programmering till beslutsstöd till läkare. Experter i hela världen är överens: världen befinner sig i början av en ny teknisk revolution. För att hänga med måste företag i Europa ha tillgång till den senaste tekniken. Idag är det ett litet antal företag i USA som är överlägset vassast och exporterar sina produkter över hela världen. Vi anser att EU måste ge sig in i matchen.
Hittills har EU fokuserat på reglering av AI. Nästa år kommer världens första större regelverk för AI att sjösättas. Men EU måste också ta initiativ till att grundläggande AI-teknik byggs upp av företag i Europa, för att skapa den grund som behövs för att utveckla nödvändig spetskompetens. Det kräver samarbete mellan universitet och näringsliv. Här är politikens roll att vara en möjliggörare.
Samtidigt som vinsterna med AI är så många att de är svåra att överblicka, finns också risker, exempelvis att tekniken används av illasinnade aktörer i onda syften. Även de mer existentiella frågeställningarna om att AI kan bli ett framtida hot om den inte hanteras rätt, måste EU våga ta tag i. Kunskapen om hur AI kan överensstämma med mänskliga grundvärderingar (AI alignment) måste bli bättre. EU:s AI-lagstiftning är ett bra första steg till att reglera AI men tyvärr redan otillräckligt som verktyg att hantera de svåra spörsmål den oerhört snabba utvecklingen medför. EU måste hitta former för att snabbfotat, flexibelt och stabilt få forskningen att frodas, men också se till att eventuella avarter hanteras. EU kan inte vara ledande i reglering om unionen inte också är ledande i innovation och ingenjörskonst.
Centerpartiet vill:
- att EU satsar mer på forskning- och innovationssamarbeten.
- att EU ser till att det finns toppkompetens för grundläggande AI inom Europa.
- att EU satsar på forskning om hur AI och mänskligheten kan gå hand i hand.