Erfarenhet visar att vissa grupper kan påverkas kraftigt av en strukturförändring, samtidigt som andra inte påverkas alls. Om arbetskraften är förberedd på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter så skapar det inte bara fler jobb, det kan också bli en fördel för landet.
Ett livslångt lärande och kompetensutveckling måste stå i fokus
Inte minst under coronapandemin har vi sett att det är viktigt med en infrastruktur för vidareutbildning och kompetensutveckling som är digital i både innehåll och form. Varje person som kan jobba kan tillföra värde, och varje person som förlorar jobbet på grund av automatisering kan bidra i ett nytt jobb. Den stora utmaningen är att ge möjligheter för människor att ställa om från ett gammalt jobb till ett nytt.
Moderna och digitala utbildningsmöjligheter
För att få ett utbildningsväsende som ligger i framkant måste vi bättre dra nytta av den moderna tekniken. Digitala hjälpmedel kan höja resultatet när de används rätt. För att ställa om till en digitaliserad värld måste utbildningssystemet anpassas, och omställningen till en digital arbetsmarknad handlar mycket om kritiskt tänkande och kreativitet liksom att kunna ta informerade beslut när ny teknik ska användas.
Digitaliseringen handlar inte minst om att tjänster i allt högre grad automatiseras. Även inom yrken som kräver längre utbildning som exempelvis läkare och advokater. Jobben försvinner inte men innehållet förändras. Politiken måste ta ett större ansvar för att se till att omställningen kan ske på så bra sätt som möjligt, tillsammans med företagen och den anställde.