Arbeta mot människohandel på flera fronter
Trafficking, eller människohandel, är den organiserade brottslighet som växer snabbast. Offren finns omkring oss, utan att du kanske ens märker det.
Vi vill stärka fokus på människohandel. Det finns i dag stor osäkerhet kring människohandelsfrågor i rättsväsendet. Vi vill därför se ett kunskapslyft hos polisen, Åklagarmyndigheten och domstolarna, så att fler fall kan tas till domstol.
Stoppa sexualbrotten
Eftersom en stor del av människohandeln sker för sexuella ändamål vill vi stoppa de digitala bordellerna där kvinnor, barn och män säljs i Sverige, oavsett var sajten är registrerad och att polisen ska bedriva aktivt spaningsarbete på dessa sajter.
I Sverige har de flesta fall av människohandel med barn för sexuella ändamål rört flickor i åldrarna 16–17 år. Vi ser väldigt allvarligt på det och vill därför se höjda straff för köp av sex av minderårig. Det kan du läsa mer om under Prostitution.
Sverige bör minst följa Europakonventionen
Det är viktigt att samhället tar hand om och stöttar dem som utsatts för människohandel. Europakonventionen säger att personer som utsatts ska ha rätt till en reflektionsperiod på 30 dagar för vila och återhämtning.
Sverige följer i den här delen i dag inte konventionen. Det tycker vi att Sverige ska göra. Vi vill även utöka perioden för vila och återhämtning. Det får inte vara viktigast att snabbt tvinga in brottsoffret i utredningar och rättegång.
Vaksamhet mot människohandel inom fler områden
Människohandel handlar ofta om prostitution, men det är också vanligt att det handlar om andra saker än sexuella ändamål. Många som utsätts arbetar inom restaurangbranschen, som städare eller inom industrin. Vi vill därför att företag i högre grad öppet redogör för hur de arbetar mot människohandel.
När andra myndigheter upptäcker människohandel, till exempel Arbetsmiljöverket när de gör inspektioner, vill vi att de ska ha större befogenheter att påbörja en utredning. Företag ska inte kunna utnyttja människor och gömma sig bakom regelverk.