Trygghet
Många i Sverige och Trollhättan upplever en otrygghet. Allt för många, framförallt kvinnor och barn, upplever en otrygghet i sina egna hem. Det är fullständigt oacceptabelt att många kvinnor fortfarande lever i relationer där de utsätts för våld. Fortfarande anser en del män att de kan bestämma över, slå, kränka och ibland mörda deras partner.
Våldet mot kvinnor måste få ett slut och ingen kvinna ska behöva utsättas för våld i sitt hem! Det förebyggande arbetet mot våld behöver förbättras och information om destruktiva normer behöver upp på agendan. Men det krävs också mer resurser till exempelvis kvinnojourerna för de som blir utsatta för våld.
Inte heller Trollhättan är förskonat från gängkriminalitet. Här krävs förebyggande arbete där skolan fyller en viktig roll. Vi vill ge mer resurser till projekt som arbetar mot unga lagöverträdare och sätta in fler resurser tidigt även vid mindre brott. Staden bör fortsatt aktivt arbeta förebyggande för att motverka drogrelaterade brott och missbruk av alkohol och narkotika.
Många ungdomar lever med psykisk ohälsa. Att få bukt med detta bör vara högt prioriterat både inom Trollhättans stad som i Västra Götalandsregionen. Det bör tas fram effektiva program för att motverka suicid i Trollhättan. För att fler ska få hjälp i tid behöver tillgängligheten till psykiatrin förbättras. Samverkan mellan den kommunala socialtjänsten, skolan och den regionala psykiatrin behöver kraftigt förbättras. Andra trygghetsskapande åtgärder som kommunen kan bli bättre på är belysning på platser som upplevs otrygga, både i centrala staden och i våra små tätorter. Här är arbetet med grannsamverkansområden ett bra sätt att inventera behoven.
Centerpartiet vill:
- införa en nollvision mot mäns våld av kvinnor.
- se en högre polisiär närvaro i hela kommunen och en polis med god lokalkännedom även för våra småtätorter.
- stärka resurserna till arbetet mot hedersrelaterat våld, mäns våld mot kvinnor/våld i nära relationer och könsstympning genom fortbildning av personal och bättre möjligheter till samverkan mellan socialtjänst, skola, civilsamhälle och polis.
- stärka tjej- och kvinnojourerna genom långsiktiga finansieringslösningar som förbättrar förutsättningarna att kunna hjälpa de våldsutsatta.
- utöka resurserna på förebyggande arbete inom alkohol- och narkotikarelaterade brott och konsumtion.
- utöka resurserna för sex- och samlevnadsgruppen och ge denna ett tydligt uppdrag att informera om nätsäkerhet för elever i skolor tidigare än vad som görs idag och till föräldrar.
- stärka resurserna för att arbeta mot prostitution samt nätrelaterade brott mot unga i så väl exploatering, barnpornografi, grooming och hat och hot.