tidigare texter
Här hittar du tidigare texter publicerade i andra medier.
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2024-02-22
Vänortssamarbete - ett ömsesidigt utbyte
På lördag, den 24 februari, är det två år sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina. Vi har sedan dess kunnat följa kriget i media och kriget är också närvarande i den politiska debatten. Vi möter också de flyktingar som befinner sig i Sverige. Rysslands aggression har ingen som helst mening, utan är bara ett uttryck för en despots vilja att visa sin makt och cementera ett system, ärvt av det dysfunktionella Sovjetunionen. Centerpartiet ligger på för att både Sverige och EU ska stötta Ukraina i sin kamp mot Putin och för friheten. Vad som händer i USA är dock mycket oklart.
Men vad har då detta med oss att göra, är inte detta storpolitik på högsta nivå? Detta berör oss alla och krig och dess konsekvenser är lokala. Vi hör dagligen om rapporter från byar och städer som utsätts för missilattacker. Hus rasar och sätts i brand, kommunernas infrastruktur slås ut och måste lagas. Det är en av anledningarna till att räddningstjänsten i sydost har donerat Kalmars utrangerade stegbil till Poltava genom organisationen Blåljus i Samverkan. Den levererades till Lviv i västra Ukraina i slutet av januari. Där hämtades den av personal från Poltava och nu är den redan i tjänst i staden med över 300 000 invånare.
Kalmar kommun har också alldeles nyligen påbörjat ett vänortssamarbete med just Poltava. Man kan såklart fråga sig varför en svensk kommun ska bry sig om en ukrainsk stad, långt borta från vår egen vardag. Det finns flera anledningar - och det handlar inte bara om att vi ska berätta om hur man kan göra, utan det är i högsta grad ett ömsesidigt utbyte. Den situation som Ukraina befinner sig innebär stora prövningar, men tvingar också fram nya metoder och teknik. Bland annat så är mobiltelefonin viktig för att varna om missiler.
Digitaliseringen har också använts och utvecklats för kommunikation mellan myndigheter och medborgare, med exempelvis digitala identitetshandlingar i telefonen. Så inom de aktuella kris- och beredskapsfrågorna finns mycket att lära. I de digitala möten jag haft med representanter från Poltava så märks ändå att det finns en stark framtidstro. Även om just Poltava inte ligger i krigszon eller alldeles invid fronten, så ljuder flyglarmet lite när som helst. Trots detta så ser man bortom kriget. Och framtiden är inte att tillhöra Ryssland, utan Ukraina vill fortsätta vara ett eget land och man vill västerut. Ett medlemskap i EU är högsta prioritet, även om det är en lång resa dit. I Poltava finns också idéer om framtiden. Kommunen vill utveckla sitt näringsliv och turism. Man vill energieffektivisera och bygga bostäder, installera nya avfallssystem och bättre reningsverk.
Just bostäderna är en utmaning eftersom det just nu befinner sig nästan 60 000 internflyktingar i Poltava. De bor i studentbostäder, gympasalar och skolor. Ingen vet när de kan flytta tillbaka - och om det överhuvudtaget kommer bli så. Vad kan vi då göra för att ukrainarna ska kunna fortsätta ha en stark tilltro på framtiden?
Vad kan vi göra när många i västvärlden tvekar om sitt stöd till Ukraina? Centerpartiet vill att Sverige kliver fram och tar ansvar, så att Ukraina kan vinna kriget. Samtidigt ser vi oroande strömningar i Europa som är mer pro-ryska och vill strypa hjälpen till Ukraina. Vi måste därför se till att mobilisera i det stundande EU-valet och rösta på liberala och förnuftiga krafter - det är både för Ukrainas frihet och vår frihet!
Erik Ciardi (C), kommunalråd
Krönikan publicerades först i Barometern-OT 2023-10-23
Budget för välfärd, tillväxt och framtidstro
Utmaningarna för kommunsektorn är just nu enorma. Krig i Ukraina och Mellanöstern, skenande pensionskostnader, kriminalitet, ökad beredskap, klimatförändringar, demografi och ett kraftigt ökat behov av investeringar. Det är den verklighet som landets kommuner nu hanterar.
Kalmar är inget undantag. Samtliga dessa utmaningar behöver vi hantera samtidigt som vi genom offensiva satsningar måste visa en väg bortom kris, krig och elände. För åttonde året i rad lägger vi idag en budget utan generella besparingar i skola, vård och omsorg. Det kan vi göra för att vi samlat i ladorna när tiderna varit goda.
Det har varit vår prioritering framför stora skattesänkningar. En resultatutjämningsreserv med nära 300 miljoner har kunnat byggas upp. En del av dessa medel används nu för att klara en budget i balans 2024.
Vi använder våra reserver för att inte förvärra den lågkonjunktur vi ser framför oss. Vi fortsätter med stora investeringar. Detta genom, exempelvis en ny simhall, ett nytt Kulturcentrum, ett nytt reningsverk, nytt vård- och omsorgsboende i Lindsdal och ny huvudbyggnad i Folkets park. Bara dessa investeringar handlar om drygt tre miljarder.
Under de kommande åren startar ytterligare miljardinvesteringar när en ny anstalt och ett nytt häkte ska byggas. Detta är något som är bra för hela Kalmar kommun och sydöstra Sverige. Kalmar är en av få kommuner, som i dessa kristider, håller fast vid en resursfördelningsmodell till välfärden som kompenserar för fler barn och äldre.
Vi kompenserar också för löner och nya lokaler. Därtill görs riktade satsningar mot bland annat sociala insatser och kostverksamheten. Totalt sett så tillförs utbildningsnämnden 15 miljoner, omsorgsnämnden 39 miljoner, socialnämnden 25 miljoner.
Sett till att regeringen i statsbudgeten för 2025 och 2026 aviserar sänkta statsbidrag med 15 miljarder kronor så ges kommundirektören i uppdrag att inför 2025 arbeta fram effektiviseringar motsvarande 40 miljoner. Detta ska ske genom digitalisering, effektivisering och omställning. Vi ska också arbeta med en mer kostnadseffektiv upphandlingsprocess.
Välfärdens kärna ska så långt som möjligt värnas. För att möta lågkonjunkturen och öka sysselsättningen så genomförs en offensiv upphandling av en jobbskapande aktör enligt en modell som prövats i andra kommuner. Målet är 1000 nya jobb.
Kalmar ska kraftsamla för ökad egenförsörjning och fler jobb, bland annat genom vuxenutbildning. Det är det bästa sättet att motverka fattigdom och öka jämlikheten. Utöver det sjösätts en ny organisation för ökad tillväxt och näringslivsfrämjande. Kommunen har köpt in mark som nu planläggs för att möta behovet av expansion och främja nya etableringar.
För att öka tryggheten och möta oro i samhället har stora resurser satsats. Samtliga berörda kommunala verksamheter får nu i uppdrag att kraftsamla resurserna för att motverka rekrytering av ungdomar till kriminalitet. Gemensamt med kommunfullmäktiges övriga partier ska vi ta fram en ny Vision med sikte på 2035.
Vi går vidare med arbetet att skapa gröna miljöer i Kalmar. Vi ger uppdrag om att bilda två nya naturreservat. Ett på Stensö och ett på Revsudden. Arbetet för ett friskare Kalmarsund går framåt.
Vi är övertygade om att Kalmar har goda förutsättningar framåt. Utmaningar är till för att hanteras och vi kommer hantera dem med Kalmars bästa för ögonen. Vi är övertygade om att ett tryggare, mer jämlikt, jämställt och hållbart Kalmar är möjligt!
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande
Dzenita Abaza (S), kommunalråd
Liselotte Ross (V), kommunalråd
Erik Ciardi (C), kommunalråd
Krönikan publicerades först i Barometern-OT 2023-08-30
EN SKOLA FÖR LIVSRESOR
I slutet av augusti gav Skolverket ut en rapport där de bedömer att skolan inte klarar att ge alla elever samma möjligheter. Den svenska skolan fungerar generellt väl och elevernas kunskaper är goda, men skillnaderna mellan elevgrupperna ökar.
Den socioekonomiska bakgrunden har fått en större betydelse för kunskapsresultaten och många skolor har svårt att kompensera för elevernas olika förutsättningar och behov. Därtill finns det stora variationer mellan skolor, vilket gör att kvaliteten på utbildningen varierar beroende på var i landet du bor.
Skolan står inför stora utmaningar, lärarbristen ökar och kommunerna har ett tufft ekonomiskt läge. Samtidigt är skolan en grundpelare i livet och vi inte har råd att dra in på resurser som gör att barn och ungdomar inte får möjlighet att göra sin livsresa. Vi måste skapa en skola där varje elev får stöd och utmanas utifrån sina egna förutsättningar och nå sin fulla potential.
Lärarnas villkor måste förbättras och klyftorna måste minska. Den svenska skolan behöver mer pengar. Den svenska krisen får inte bli en skolkris.
Vi behöver lyfta och stärka våra lärare. Fler behöver utbilda sig till lärare och fler behöver stanna kvar i yrket. Det kan vi göra genom en bättre arbetsmiljö, större frihet och mer tid till undervisning. Det ska inte förekomma hot och våld mot skolans personal. För att ändra utvecklingen krävs sekretessbrytande åtgärder, som gör att skola, socialtjänst och polis kan samarbeta på ett enklare sätt.
Rektorer måste få bättre förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Vi vill se ett nationellt riktmärke för antalet medarbetare per chef. Det kommer att möjliggöra ett bättre ledarskap, men är även en jämställdhetsfråga. Kvinnodominerade sektorer, som skolan, har fler medarbetare per chef än mansdominerade. Det är ett organisatoriskt fel som vi kan rätt till.
Betygssystemet måste vara rättvist och transparant. Betyget F gör i dag att unga människor stängs ute från fortsatt utbildning. Vi kan inte slå ut elever på det sättet, utan det måste finnas alternativa vägar. Utan den nuvarande skarpa gränsen för godkänt skulle meritpoäng ändå kunna avgöra vilka gymnasieprogram som är möjliga för eleverna att komma in på.
Vi vill se ett sammanhållet nationellt hälsoprogram för barn och unga, så att det blir lättare att följa hur unga mår. Det gör att vi tidigt kan sätta in rätt insatser och gör att stödet till barn och unga och deras föräldrar blir likvärdigt.
Att läsa, skriva och tala svenska ska vara fokus redan från förskolan. Vi behöver säkra upp språkkunskaper på förskolan. Det är möjligt genom språkkrav för personalen i förskolan och pedagogisk omsorg, språkscreening i förskoleklass och intensiv språkundervisning för de som inte talar svenska. Det stärker individen, skolan och det stärker det svenska samhället.
Finansieringen till skolan behöver förändras. Vi vill se en fast grundpeng som skapar bättre förutsättningar för planering och en hållbar ekonomi. Utöver detta bör det finnas en rörlig elevpeng som differentieras utifrån socioekonomiska faktorer och gleshet. De kortsiktiga riktade statsbidragen behöver ersättas med ett generellt bidrag som fördelas efter behov. Det behövs också ett utökat statligt stöd för att kunna bibehålla och utveckla landets små skolor.
I en orolig tid har skolan en avgörande betydelse för elevers trygghet, hälsa och framtidstro. Det är därför vi vill sätta mer fokus på att möjliggöra för varje elev att göra sin livsresa.
Anna Lundgren, Ordförande Centerkretsen i Kalmar
Jessica Jämtin, Centerpartiet Mörbylånga
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2023-06-01
Rätt kompetens för ett starkt näringslivsklimat
Förra veckan presenterade Svenskt näringsliv resultatet av sin enkät om det lokal näringslivsklimatet i Sveriges kommuner. Kalmar län backar lite i rankingen, även om resultatet skiljer sig mellan kommunerna.
Vad har företagsklimatet för betydelse och varför ska vi arbeta för att stärka det? Kalmar läns alla företag sysselsätter 66 500 personer, vilket motsvarar 19,6 miljarder kronor i skatt. Företag som är viktiga både för enskilda individer och för regionens och kommunernas utveckling. Vi behöver därför bli ännu bättre på att skapa förutsättningar för att starta och utveckla företag i länet.
Tillgången till medarbetare med relevant kompetens är fortfarande ett stort bekymmer för länets företag. Mycket handlar om att utbildningarna inte matchar kompetensbehovet och att fler behöver välja yrkesutbildningar. Att inte hitta rätt arbetskraft får förödande konsekvenser, inte bara för företaget, utan för samhället i stort. Att så många arbetstillfällen förloras leder till minskade skatteintäkter, men drabbar även den enskilda människan. Många känner igen sig i stressen av att inte ha tillräcklig bemanning, men ändå försöka leverera samma service i det dagliga arbetet. Det gör att det kommer vara svårt att behålla de anställda och leda till en negativ spiral där rekryteringen blir en ännu större utmaning. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar helt enkelt inte.
Endast en tredjedel av alla elever går ett yrkesprogram, trots att de som har gått ett yrkesprogram har lättare att få jobb. Ett steg i rätt riktning var riksdagens beslut förra året om att göra yrkesutbildningar högskoleförberedande, men det behövs fler åtgärder för att höja statusen på yrkesprogrammen. Därtill behövs lärlingsutbildningar, som ska vara anpassade till företagens behov. På flera skolor finns idag möjligheten att få examen och yrkescertifikat redan efter tre år, istället för upp till fem år, genom att börja med praktik tidigare och komprimera studietiden. Det skulle kunna spridas till fler utbildningsaktörer. Alla dessa åtgärder skulle göra att företagen får tillgång till medarbetare med rätt kompetens och samtidigt förbättra samarbetet och dialogen mellan utbildningsaktörerna och företag.
Det finns fortfarande en stor potential bland kvinnor som driver företag. Det är en potential som är för viktig för att gå förlorad. Maud Olofsson initierade en stor satsning på kvinnors företagande under sin tid som näringsminister och nu har Tillväxtverket fått i uppdrag att sammanställa vad som gjorts sedan dess och vilka resultat det fått. Sammanställningen kommer att ligga till grund för vilka åtgärder som främjar kvinnors företagande. Det är ett viktigt steg som kommer att utveckla företagsamheten hos både kvinnor och män.
Centerpartiet har en lång historia av att bedriva politik som gynnar näringslivsklimatet, men vi vill göra mer för att ta tillvara på den kompetens och det engagemang som finns. Det ska vara enkelt att starta och driva företag.
Anna Östborg (C), Ordförande Centerkretsen i Kalmar
Krönikan publicerades först i Barometern 2023-05-16
Biogasen är viktig för sverige och kalmar län
Skattebefrielsen för biogas ogiltigförklarades i EU-domstolen i december. Då blev det plötsligt en förlustaffär att producera el, värme och drivmedel från biogas. Regeringen hade möjlighet att överklaga beslutet och därmed tvinga fram en process för att fortsatt få ha biogasen skattebefriad men tyvärr så valde regeringen att sitta still med armarna i kors. Det gör att energi- och koldioxidskatt nu tas ut på klimatsmart biogas och biogasol på samma nivå som på fossila bränslen. Detta mitt i en energikris där beroendet av energi från Ryssland måste minska och den svenska krisberedskapen stärkas. Vi i Centerpartiet i Kalmar län är djupt oroade över de allvarliga konsekvenser detta för med sig.
Sedan 2021 har Skatteverket beviljat drygt tre miljarder i skattebefrielse på biogas och biogasol till cirka 700 regionala kollektivtrafikmyndigheter, industrier och småföretagare. Nu riskerar de en retroaktiv skattesmäll vilket också kan leda till nedlagd biogasproduktion och konkurser. Till detta ska vi också lägga att gödselgasstödet löper ut den 30 september 2023. Detta infördes 2014, som en premie för extra samhällsnyttor vid biogasproduktion från gödsel, och det är viktigt för lantbruket.
Kalmar län har varit ett föregångs län när det gäller biogas. Vi har flera företag som satsat på biogasproduktion och flera stora investeringar planeras framöver. Detta har varit möjligt genom att politik och näringsliv gemensamt jobbat med den gröna omställningen till just biogas.
Biogasen har stora fördelar för Kalmar län. Den största är naturligtvis att vi bidrar till den gröna omställningen och att vi gör oss oberoende av energi från Ryssland med hjälp av en energiresurs som vi till stor del skulle kunna vara självförsörjande på i Sverige. Till detta ska vi lägga att biogasproduktionen skapar arbetstillfällen i vårt län och att det ökar lantbrukets möjligheter till att utveckla sina verksamheter och det ger oss också tillgång till en biogödsel utav yppersta kvalité vilket bidrar till att minska användandet av till exempel konstgödsel. Med bakgrund av detta så är vi ytterst förvånade över regeringens passivitet när beslutet från EU-domstolen kom i december.
För att värna biogasens framtid i Sverige och i Kalmar län så förväntar vi oss att regeringen snarast agerar för att:
- Återställa full skattebefrielse för biogas och biogasol med stöd av EU:s allmänna gruppundantagsförordning (GBER). Nya bestämmelser möjliggör skattebefrielse utan godkännande av EU-kommissionen.
- Verka för att EU-kommissionen skyndsamt godkänner skattebefrielse från och med den 1 januari 2021 och fram till det datum som skattebefrielse återigen kan tillämpas med stöd av ovan nämnda förordning.
- Förlänga premien för rötning av gödsel.
Erik Ciardi (C), Kommunalråd Kalmar kommun
Stihna Johansson Evertsson (C), Distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län
Krönikan publicerades först i Barometern 2023-04-03
"Sveriges bönder är en nationell angelägenhet”
Svensk mat är inte bara bland världens mest klimatsmarta råvaror, utan ryggraden för att vi ska kunna leva hållbart nu och i framtiden.
Jag är så oerhört stolt över allt det arbete som våra lantbrukare gör för att på bästa sätt producera livsmedel med hög kvalité trots en ständig ekonomisk press. Men helt ärligt, med handen på hjärtat så tror jag att det är få av oss konsumenter som egentligen förstår hur mycket arbete och energi som läggs ner för att vi ska kunna köpa mat i affären?
Den kraftiga prisökningen i produktionsledet är historiskt snabb och avviker dramatiskt från naturliga prisfluktuationer.
För att trygga livsmedelsförsörjningen behövs ett starkt svenskt lantbruk och självförsörjningen behöver öka. Det uttrycks i den nationella livsmedelsstrategin. Målen är att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka, konkurrenskraften ska stärkas och sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska. I riksdagen finns en bred uppslutning kring målen för strategin. En stärkt inhemsk livsmedelsproduktion är nödvändig om vår sårbarhet ska minska. Jordbruket är en viktig del av totalförsvaret.
Svenskt jordbruk är därför inte bara en angelägenhet för Sveriges bönder utan det är en nationell angelägenhet.
Nu är det hög tid att skapa samförstånd kring politiska sakfrågor där partierna egentligen är överens om målen. Sverige har inte råd med politiskt ”tjafs för tjafsandets” skull. Riksdagen måste vara lösningsorienterad i stället för problemorienterad. Det är nödvändigt att regeringen snarast verkställer åtgärder som kan dämpa oron inom den svenska lantbruksnäringen.
Lantbrukarna måste få betalt för sina varor och för det arbete som krävs för att få fram världens mest hållbara mat. Vi ser hur omvärlden snabbt förändras, hur det ryska kriget mot Ukraina sätter fingret på sårbarhet. Även den ekonomiska situationen är ansträngd och ser ut att kunna bli ännu värre, men livsmedel måste vi alla ha. Nu om någon gång är det viktigt att vi ökar vår självförsörjningsgrad och lantbruket är nyckeln till detta. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Något just vi konsumenter kan göra är att köpa våra svenska råvaror, stötta våra lantbrukare och bidra till att stärka hela landet!
Jag ska göra vad jag kan, häng med du också! Vi har inte råd att svika våra lantbrukare!
Patrik Davidsson (C), Kalmar kommun
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2023-03-30
"Kampen om arbetskraften får inte bli hämmande för vår utveckling"
Varje onsdag när jag gör företagsbesök runt om i kommunen så är det en fråga som alltid återkommer - nämligen utmaningen med att hitta arbetskraft och anställa rätt kompetens. Kalmars näringsliv är till skillnad från ett antal decennier sedan mer blandat och därmed betydligt mindre sårbart för konjunktursvängningar, men behovet av arbetskraft över hela spektrat är fortfarande stort. Ja, det är faktiskt avgörande för många för att fortsättningsvis kunna vara konkurrenskraftiga, och det gäller i alla branscher - allt från bärplockning på någon av företagen inom de gröna näringarna till CNC-bearbetning eller robotprogrammering i multinationella industriföretag. Eller för den delen se till att besökare på Kalmars hotell får en angenäm vistelse.
Men det finns mörka moln på himlen. I dagarna försvinner nämligen sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Centerpartiet såg till att denna kom på plats och det har varit ett viktigt verktyg för att få unga i arbete. Tidöpartierna och regeringen har valt att inte fortsätta med detta. I dessa tider när priserna ökar på det mesta så kommer de höjda kostnaderna för att anställa också slå hårt hos företagen. Nu ökar arbetslösheten och då är det än viktigare med denna typ av ekonomisk stimulans. Konjunkturinstitutet menar dessutom att sänkta arbetsgivaravgifter dämpar inflationen samtidigt som BNP kan öka. Helt enkelt bra för alla.
En del i Kalmars mångsidiga näringsliv är besöksnäringen. För många ungdomar är restaurang- och hotellföretagen ett första steg in i arbetslivet. Ett viktigt sådant. Även om man ska vidare i yrkeslivet med en helt annan inriktning, så är serviceyrkena för många en början på ett långt yrkesliv. Jag började själv att jobba på kafé och restaurang. Det är ett bra sätt att möta kunder och lära sig hur en arbetsplats fungerar utan att du behöver ha en specialistkunskap med dig. För andra branscher som söker mer specialiserad arbetskraft så är det välkommet med ungdomar som har erfarenhet från just besöksnäringen.
Inte nog med att regeringen höjer skatten på arbete för unga, dessutom försvårar man avsevärt för arbetskraftsinvandring. Behovet av kvalificerad och specialiserad arbetskraft överskrider vida utbudet på arbetsmarknaden, inte minst om vi tittar ett par år framåt. Alla sektorer söker personal samtidigt som våra demografiska utmaningar är stora. Kampen om arbetskraften får inte bli hämmande för vår utveckling.
Jag kommer fortsätta träffa näringslivet i kommunen. Det är ett bra tillfälle att lyssna in vad som behövs för att företagen ska kunna skapa jobb och skatteintäkter. Vi i politiken måste se till att ge rimliga förutsättningar för företag och andra verksamheter att lyckas. Inte sätta upp hinder och göra det svårare.
Erik Ciardi (C), kommunalråd
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2023-03-23
Nya tag för Centerpartiet
Våren nalkas även om den håller på sig. Dagarna blir ljusare och även om jag inte hittat några blåsippor än så tittar jag varje gång jag går förbi mitt ställe. Längtan är stor efter milda vindar, sol som strålar, knoppar och kvittande fåglar. Det ger hopp! Hopp om en ljusare tid och förväntan är kanske det största.
Valet i höstas blev inte vad vi tänkt oss i centerrörelsen. På många håll backade vi där vi normalt har haft rejäla röstetal. Nu är eftervalsanalysen klar och ger bra grund för det fortsatta arbetet. För Centerpartiet kommer tillbaka!
I Kalmar län är vi med och styr i flera kommuner och med i majoriteten i Region Kalmar län. Vårt arbete för utveckling i hela länet och ett hållbart samhälle var inte vad väljarna denna gång sökte. Oro i samhället med skjutningar, otrygghet och ökade elkostnader blev valfrågor och nu visar den nya regeringen att de inte kan leverera på det som lovades i september. Framåt kommer det krävas svar på frågor som hur vi klarar klimatet. Vi vet att klimatförändringarna kommer påverka vår tillgång till grundvatten och vädret kommer får svängningar. I andra delar av världen får påverkan ännu större effekter. Hur klarar vi försörja världens befolkning och kommer vi får säga hej då till vissa grödor även i Sverige? Arbetet för ett hållbart samhälle kommer behövas.
I en tid där tekniken har utvecklats ställs inga krav på vart man kan bo för att jobba med vad som helst. Det ger landsbygden nya möjligheter. Det går att bo och arbeta överallt med bredbandet på plats förstås. En fungerande skola som möter alla barn och en trygg hälso- och sjukvård kommer vara grundläggande. Därför blir Centerpartiets roll i samhällsbygget viktigare än någonsin.
Vi har sagt tack till Annie Lööf som stått upp för värderingar även när det blåst. Vi har också sagt välkommen och hej till Muharrem Demirok som ny partiledare för Centerpartiet. Muharrem kommer ta Centerpartiets arbete vidare. Med ett samtal om vardagsfrågor, hur varje person kan göra en resa framåt och om hur utanförskap kan bekämpas tar vi oss an det arbetet tillsammans. I det arbetet är folkrörelsen Centerpartiet med, det är partiet tillsammans som bygger den resan. Den görs inte från Stockholm utan utifrån olika förutsättningar runt om i landet. Varje ort, varje by, varje, samhälle och varje stad är en del av helheten. Jag ser fram emot jobbet.
Karin Helmersson (C), regionråd Kalmar län
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2023-03-16
En dåres försvarstal
Politiskt engagemang är på neråtgående. Hat och hot och otack är ofta lönen jämte mötesarvodet.
Vad får en fullt frisk man i sina bästa år att börja engagera sig politiskt? För att valrörelsen 2022 var ett föredöme av saklighet och framåtblickande? För att hans uppväxt under 80- och 90-talen var en dröm av jämställdhet och inklusion? För att han tycker att falukorv är så himla gott? För att han är tokig?
Fyra frågor som får besvaras med tre nej och ett ja. Falukorv och stuvade makaroner råkar vara min älsklingsrätt. Mannen i inledningen är jag och jag har valt att engagera mig politiskt i Centerpartiet för att jag är övertygad om att människan kan bättre.
Det var skyddad verkstad i det lilla samhället utanför Kalmar under min uppväxt men ute i periferin växte sig missunnsamheten och främlingsfientligheten sig allt starkare. Vi hade det rätt bra men så fort något inte riktigt gick vägen var det någon annans fel. Nu, närmare 40 år senare, är den attityden även gångbar i regeringsställning. Och det är ärligt talat en stor sorg.
Jag har saknat ödmjukhet i politiken under hela mitt liv men nu är måttet rågat. En valrörelse fylld av antingen medvetna lögner eller bländande inkompetens och den nya regeringens krumbuktande under sina första hundrafemtio dagar för att försöka förklara varför de inte kan genomföra sina vallöften som var självklara bara för sex månader sedan.
Jag valde att engagera mig i Centerpartiet för att jag har en orubblig tro på människan. Jag tror att människan behöver och kan leva i samklang med naturen för en grön stad och levande landsbygd. Jag tror att alla människor är lika mycket värda och ska ges samma förutsättningar att kunna uppnå just sina drömmar och mål. Jag tror att varje individ har den inneboende kraften att försätta berg, bara de får möjligheten. För det behövs framtidstro och tillit. Man ska våga satsa, våga misslyckas och våga göra det igen.
Du kanske tycker att det är dåraktigt eller naivt men det är inte för att jag är blåögd utan för att du har tappat förtroendet för politiken efter åratal av utarmning. I stället för att sitta hemma och fnysa, gör som jag, engagera dig för en ljusare framtid. Förslagsvis i Centerpartiet. För jag tror att Centerpartiets politik skapar bäst förutsättningar för ett bättre samhälle. Och för mer falukorv till folket.
Per Jonsson (C), politisk sekreterare Kalmar
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2023-03-09
"Ekonomiska jämställdheten avgörande för ett hållbart samhälle på sikt"
Den offentliga debatten har fokuserat på löneskillnader väldigt länge och det finns så klart goda anledningar till det. Det ska den också fortsätta att göra. Men vi behöver bredda perspektiven och synen på ekonomiska skillnader mellan män och kvinnor.
I veckan passerade vi återigen 8 mars och Internationella kvinnodagen. Och jag funderar på det där med pengar. För att pengar är makt är ingen ny sanning. Det blev en sanning i samma stund som byteshandel byttes mot pengatransaktioner. Och i samma stund blev de ekonomiska skillnaderna mellan män och kvinnor blottlagda.
Länge har vi fokuserat på löneskillnader, och de har varit stora under lång tid. Sakta har gapet krympt, utan att slutas. Kvinnor tjänar fortfarande tydligt mindre än män och kvinnodominerade yrken är generellt mindre avlönade än manligt dominerade. Män tar fortfarande ut betydligt färre föräldradagar, bara runt 30 procent. Och kvinnor deltidsarbetar i mycket högre utsträckning än män. Sammantaget gör det att kvinnors pensioner blir lägre under längre tid.
Börjar man titta på ägandet och hur det fördelar sig mellan könen blir man dock mörkrädd på riktigt. Män äger företag, män äger aktier, män äger gårdar, män äger skog. Ägandet i sig ger ekonomisk trygghet och makt. Och maktbalansen, i det här fallet, är oerhört skev. Enligt SEB ägde män nästan 70 procent av alla privata aktier i Sverige 2020. I samma undersökning konstateras att män också äger 75 procent av det totala fastighetsvärdet och 85 procent av det totala markvärdet i Sverige. Andra undersökningar ger vid handen att 91 procent av alla svenska företags styrelseordföranden är män.
Det är siffror som inte syns lika tydligt som de i lönekuverten eller i pensionsbeskeden. Det är skillnader som är gigantiska, men som vi ändå inte diskuterar tillräckligt. Nästan inte alls, det hörs inte många röster om det här i den offentliga debatten annat än just runt 8 mars.
Den ekonomiska jämställdheten är inte bara viktig, den är på det stora hela taget avgörande för ett hållbart samhälle på sikt. Ett samhälle där inflytandet över hur mark, fastigheter och finanser förvaltas och utvecklas är mer jämställt är ett samhälle att eftersträva. För med ägande kommer också inflytande, makt och frihet. Ekonomisk frihet.
Pelle Skogberg (C), mediestrateg
Krönikan publicerades först i Södermöre-Posten 2023-03-07
FÖREBYGGANDE ARBETE FRIGÖR RESURSER I VÅRDEN
Hälsa är ett komplext begrepp och det är svårt att veta vad det egentligen innehåller. Den mest använda definitionen är cirka sjuttio år gammal och kommer från Världshälsoorganisationen (WHO) som menar att hälsa är ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning”.
Trots att hälso- och sjukvården enligt lag ska arbeta för att förebygga ohälsa, så används endast mellan 3-4 procent av den offentliga hälso- och sjukvårdens budget till att förebygga att sjukdom uppstår. Det vill säga att aktivt verka för att förhindra att sjukdom uppstår, återkommer eller förvärras. Vi vet att satsningar på prevention kan ge stora vinster för individen, vårdsystemet och samhället i stort. Beräkningar från regeringen (SOU 2018:90) visar att samhällskostnaderna för psykisk ohälsa uppgår till cirka 140 miljarder årligen. Om ett ökat fokus på preventivt arbete kan reducera förekomsten med tio procent skulle 14 miljarder kunna sparas varje år enbart inom psykisk ohälsa, i tillägg till minskat mänskligt lidande.
Hälso- och sjukvården har ett stort uppdrag och samtidigt finns det stora kompetensutmaningar. I nuläget ersättningsrekryterar Region Kalmar län cirka 500 medarbetare per år. Inom en tioårsperiod kommer efterfrågan på vården att öka med 40%, samtidigt som arbetskraften minskar med 20%. Det är en ekvation som inte går ihop om vården inte börjar arbeta på andra sätt.
Det finns flera sätt att ställa om vården till att arbeta mer förebyggande. Det år du fyller 79 år får du ett erbjudande om att skatta den egna hälsan och sedan ett par år tillbaka erbjuds alla som fyller 40, 50 och 60 ett hälsosamtal. Men det behövs mer förebyggande arbete.
Ett gott exempel är att regionen i samverkan med Kalmar kommun, påbörjat ett projekt med preventiva hembesök hos äldre. Syftet är att främja hälsa, stärka möjligheterna till att leva ett självständigt liv och flytta fram vård- och omsorgsboende. Även om de flesta deltagare självskattade sin hälsa högt, har projektet lett till flera åtgärder som kan främja hälsan. Hälften av alla i projektet upplevde ofta smärta och nästan hälften bedömdes ha en fallrisk. Det krävs mindre insatser att förebygga lättare smärta och fall innan det leder till akuta sjukdomar eller olyckor.
Den nya tekniken erbjuder stora möjligheter för effektivare prevention, men sjukvården är långsam med att ta till sig nya digitala lösningar. Det finns en vilja hos patienter att dela med sig av den data som idag kan genereras via självmonitorering, men vården saknar ofta förutsättningar att ta emot och använda den. Flera projekt har införts och det är viktigt att vården har möjlighet att möta patienternas digitala behov, så att sjukvården kan använda resurserna där det behövs allra mest.
Anna Östborg (C), kretsordförande Kalmar
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2023-02-02
God arbetsmiljö - en jämställdhetsfråga
Centerpartiet gick till val på att det ska finnas ett mål med max 25 medarbetare per chef. Syftet med det är att chefer ska ha möjlighet att vara närvarande, se och uppmärksamma alla medarbetare och att kunna ha tid att ge alla medarbetare förutsättningar att göra ett bra jobb. Bristande ledarskap hamnar i topp av anledningar till att vi väljer att byta arbete. I en tid där vi har stora utmaningar i att hitta rätt kompetenser behöver kommuner och regioner vara extra noga med att behålla de medarbetare som gör ett otroligt viktigt arbete varje dag. Då är det också viktigt att vi ger rätt förutsättningar för att utöva ett gott ledarskap.
Målet med max 25 medarbetare per chef är också en jämställdhetsfråga. Studier som har jämfört organisatoriska förutsättningar för chefer inom offentlig förvaltning har visat att det finns stora skillnader mellan olika typer av förvaltningar. Chefer inom teknisk verksamhet har generellt bättre förutsättningar än chefer inom skola, vård och omsorg. Att jämföra verksamheter med traditionellt manliga och kvinnliga yrken, i stället för att jämföra män och kvinnor som individer, är en väg att förklara könsskillnader i arbetsrelaterad hälsa. För tio år sedan gav alliansregeringen i uppdrag åt Arbetsmiljöverket att utveckla och genomföra särskilda insatser med syfte att förebygga att kvinnor slås ut från arbetslivet på grund av arbetsmiljörelaterade problem. En av slutsatserna var att arbetsmiljön är ojämställd och att förutsättningarna i de kvinnodominerade yrkena måste förbättras.
Det finns stora skillnader i antalet medarbetare per chef mellan olika kommunala verksamheter. I genomsnitt har enhetschefer inom förskola, grundskola och äldreomsorg dubbelt så många medarbetare som chefer inom teknisk verksamhet. Därtill arbetar chefer inom skola, vård och omsorg på många håll med en ansträngd ekonomi, begränsat organisatoriskt stöd och en obalans mellan krav och resurser.
Det finns hopp. De kommuner som har genomfört organisatoriska åtgärder, till exempel minskat antalet medarbetare per chef, har fått positiva effekter på arbetsmiljön. Andra exempel är kommuner som har skapat projekt som bygger på ökad tillit till medarbetares egen förmåga och möjlighet till planering av arbetet. Ännu verkar det vara svårt att släppa kontrollen och många har fortfarande kvar den detaljerade målstyrning som motverkar förändringarna för en bättre arbetsmiljö. Det kommer fler och fler exempel på personaldrivna enheter, där medarbetarna själva får möjlighet att utforma arbetsformer och mål. På så sätt kan vi ta vara på den kompetens och det engagemang som finns, samtidigt som vi bidrar till en god arbetsmiljö och en ökad jämställdhet.
Anna Östborg (C), kretsordförande Kalmar
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-12-08
ALLA SKA HA LIKA GOD MÖJLIGHET ATT KOMMUNICERA
Häromveckan hamnade jag i snöstormens öga. Över Östersjöns fortfarande varma vatten drog kalla vindar in. Den berömda snökanonen laddades därför upp och snabbt föll enorma mängder snö och tyngde ner trädens grenar, som ännu inte riktigt vant sig vid årstiden. På morgonen hördes brak och knak från skogen när de sköra grenarna knäcktes. Elledningarna hade också snabbt samlat på sig snö och såg ut som tjocka bomullssnören. När snösjok föll av kom ledningen i svängning och kortslutning uppstod. Och därtill alla trädtoppar som fallit över ledningarna. Strömavbrottet var ett faktum. Elen försvann tidigt på morgonen. Att elen kom och gick märktes eftersom mobilen på laddning gav ifrån sig det där plinget när den slutar och börjar ladda – för att då sluta ladda helt de kommande fyra dygnen.
Redan efter några timmar var mobilnätet dött. Reservkraft finns cirka en timme i stadens mobilmaster, upp till fyra timmar på landsbygden. Problemet är också att i mer glesa områden är masterna beroende av att skicka signaler vidare till varandra eftersom de inte är fibrerade. För att komma åt mobilsignal behövde man åka nästan två mil. Emellanåt dök det upp en ”plupp” i telefonen för att åtminstone kunna ta emot och skicka SMS. Detta innebar också att nödnummer och trygghetslarm inte fungerade som det skulle. Detta är allvarligt och har kritiserats av räddningstjänsten. Det är inte acceptabelt att man måste förflytta sig flera mil i snöoväder för att kunna larma hos exempelvis brandstationen, polisen eller liknande.
En annan iakttagelse var att montörerna som skulle laga elnätet inte heller hade mobiltäckning. Det innebar att de kartor som de behövde för att kunna hitta längs ledningsgatorna inte kunde laddas upp i telefonen. Inte heller kunde de kommunicera med varandra, så på småvägarna irrade det runt bandvagnar och reparatörer. Nu ska dock ingen skugga falla över dem – alla gjorde sitt bästa utifrån förutsättningarna. Dessutom har det sedan Gudrun och Per varit betydligt färre strömavbrott eftersom mycket av elnätet har grävts ner.
Icke desto mindre står vi handfallna vid sådana här kriser. Även om kriget i Ukraina ökat vår medvetenhet om beredskap och vi som är uppvuxna på landsbygden har varit med om liknande situationer flera gånger om. Och denna gång var det som om den bristande kommunikationen var ett större problem än vanligt. Inte för att man inte kunde streama någon serie eller kolla på fotbolls-VM, utan helt enkelt att det inte gick att få någon information eller skicka någon information.
Som engagerad i en fiberförening så sörjer jag inte att kopparnätet plockas bort, men det är viktigt att se till att det finns en stabil och bra teknik på plats när den väl försvinner. Telefoni och bredband via koppartråd är en ålderdomlig teknologi som kräver mycket underhåll samt har begränsad kapacitet för att möta upp krav på hög dataöverföring. För en ökad tillgänglighet så har mobilnätet byggts ut kraftigt liksom fibernätet. Det senare dessutom nedgrävt och säkert för stormar och åskoväder. Dock kräver det såklart el för att drivas, men är annars är fiber ett driftsäkert system med hög kapacitet som ger landsbygden samma förutsättningar som i staden.
I ljuset – eller ska vi säga mörkret – av vad som sker i vår omvärld så har medvetenheten om betydelsen av en hög beredskap blivit högst aktuellt. Men det får inte finnas någon tveksamhet att möjligheten att kommunicera ska vara sämre på landsbygden än i de större tätorterna.
Erik Ciardi (C), kommunalråd
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-12-02
Utmaningar och möjligheter för medborgarnas bästa
Vi går nu in i en ny mandatperiod. En period där Centerpartiet har som mål att vara med och utveckla länet, hälso- och sjukvården och bidra till lösningar för våra medborgares bästa. I detta arbete saknas inte utmaningar. En tid där vi också har krig i vårt närområde. Ett fruktansvärt krig som drabbar civila i Ukraina och förstör både hem och infrastruktur. Med en påverkan både nu och framåt.
Regionen har en välskött ekonomi men utifrån både vikande skatteintäkter, en hög inflation och nytt pensionsavtal så blir de kommande åren svåra. Till detta kommer minskade andel generella stadsbidrag från en regering som annars gärna vill berätta att de vill styra över länen mer.
Men trots ett läge som inte är gynnsamt är det nog så viktigt att fortsätta jobbet. Den gröna omställningen behöver öka och trots en regering som är beredd att sänka målsättningen kring klimatet måste vårt regionala arbete fortsätter. Om inte vi ska göra det, vem ska då göra det? Vi ser hur klimatförändringarna påverkar vårt län med torka och lågt grundvatten. I en tid när livsmedelsproduktionen behöver öka. De gröna näringarna är aktiva i arbetet och här ligger det offentliga efter i sina ambitioner av aktivitet. Den gröna omställningen bidrar till fler jobb, energi och mindre sårbarhet vilket är viktiga vinster.
Människor lever allt längre vilket är fantastiskt! Men det gör att demografin kommer innebära att allt färre i arbetsför ålder ska försörja en äldre grupp som är allt större. Det kräver en omställning och det är en av orsakerna till arbetet med Nära vård. Det är givetvis inte hela anledningen, en nära vård ger också en ett möte närmre den enskilde. I denna resa kommer digitalisering och fler e-hälsoinsatser att behövas. Det är i denna resa ett näringsliv kan bidra till välfärdens uppdrag genom innovativa lösningar. Att Kalmar län blir en av motorerna i Sveriges resa för mer E-hälsa ger både jobb och företagande. Det är därför detta arbete ihop med framförallt Linneuniversitet är en viktig satsning både i prioritering och investering.
Ibland får jag frågan om regionens ansvar som både innehåller hälso- och sjukvård och regional utveckling. Men mycket hänger ihop! Jobbet kring E-hälsa är ett utmärkt exempel på detta.
Karin Helmersson (C), regionråd
Krönikan publicerades först i Södermöre-Posten 2022-11-21
Centern, viktigare än någonsin
Valet är över och dammet har lagt sig. Runt om i Sverige börjar det nu stå klart hur kommuner och regioner ska styras under de kommande fyra åren.
Här i Kalmar fortsätter Centerpartiet inom vår majoritet med S och V, som till våren har bildat majoritet Kalmar kommun under 10 år.
Här liksom på många platser i övriga landet tappade Centerpartiet röster och vi förlorade ett mandat i kommunfullmäktige. Vi kommer som sagt ändå att fortsätta vara med och leda Kalmar kommun.
Runt om i Kommunsverige ser vi många blocköverskridande samarbeten med S och M, men också där C är med och styr i olika konstellationer.
Dessvärre tappade vi vårt riksdagsmandat i länet, vilket såklart ställer krav på oss som residensstad att tillsammans med regionala företrädare lyfta viktiga frågor uppåt i systemet. Det kan handla om infrastruktur och kompetensförsörjning, eller att främja näringslivets utveckling.
I Kalmar fortsätter arbetet med att etablera ett luftvärnsregemente. Det är något som kommer påverka hela sydöstra Sverige, men är givetvis också viktigt säkerhetspolitiskt i ett nationellt perspektiv. Även om Ryssland verkar lida stora förluster, så har läget förändrats drastiskt i vårt närområde för många år framåt.
Under hösten har nomineringsarbetet pågått för att besätta nämnder och bolagsstyrelser. Centerpartiets företrädare kommer att fortsätta driva viktiga centerfrågor som att hela Kalmar ska leva, att det ska vara lätt att driva företag och att miljö- och klimatfrågorna får ta plats.
Så här långt i mandatperioden har vi också sett att det kommer bli en stormig tid. SD har redan visat sitt rätta jag och kommer göra allt för att lyfta fram sin politik med klimatförnekelse och antiliberala värderingar. Vi ser det också i regeringens arbete, där inte minst miljö och klimatfrågorna får stryka på foten. Den senare innebär inte bara att det blir svårare att uppnå klimatmålen, utan också att Sverige och Kalmar tappar investeringar och jobb inom de gröna näringarna.
Centerpartiet står också inför ett partiledarval. Den 2 februari ska en ny partiledare väljas. Jag har full förståelse för att Annie Lööf slutar efter alla sina år som partiordförande. Det är ett slitsamt arbete, inte minst på grund av alla hot och allt hat som hon drabbats av. Jag var själv i Almedalen 2018 när nynazisterna marscherade in under hennes tal. Verkligen obehagligt – och för Annie har det varit så mycket mer.
Valberedningens tre namn har jag fullt förtroende för och det ska bli kul och intressant att lyssna på deras programförklaringar och lära känna dem mer. Alla tre har också redan sagt att de ska hålla den röda linjen mot Sverige - demokraterna. Det behöver vi alla göra.
Erik Ciardi (C), kommunalråd
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-11-07
Vad får SD:s politik för faktiska konsekvenser?
Så har då den nya regeringen flyttat in i Rosenbad och i andra hus i regeringskvarteren. Det är ju fortfarande lite oklart hur mycket inflytande Sverigedemokraterna har i praktiken. Men redan på presskonferensen när Tidöavtalet presenterades såg man tydligt vem som höll i taktpinnen - ingen mindre än Jimmie Åkesson. Dessutom så har Sverigedemokraterna, SD, en rad tjänstemän inne i regeringskansliet och alla fyra partiledarna ska ha gemensamma avstämningar regelbundet. Nu återstår att se om SD får bära skulden för misslyckade politiska beslut eller om det blir statsminister Kristersson, Busch och Persson som utsätts för väljarnas dom.
I olika eftervalsanalyser kommer det fram att många tycker att Centerpartiet bara pratade om SD. Jag vet inte om det är så, däremot så säger alla att det var det enda vi pratade om. Själv tycker jag att vi allt som oftast lyfte fram vår egen politik och vilka idéer vi har för att göra Sverige och Kalmar bättre. Men det är inte alltid lätt nå fram i bruset med sitt eget budskap, och ibland måste man relatera till någon annans för att förklara vad man vill, för att visa på olikheter. Det är bara att konstatera att många av de farhågor om en skadlig politik i mitt tycke nu blivit verklighet.
Det gick inte många dagar innan den nya regeringen kommit med en hel del oroväckande beslut. På miljöområdet ser vi en hel del försämringar. Bara det faktum att man lägger ner miljödepartementet är en illavarslande signal i sig. Dessutom visar man på bristande ambitioner vad gäller klimatet genom att kraftigt minska inblandningen av biodrivmedel genom den så kallade reduktionsplikten. Det är en av de sämre sakerna på kort sikt för att minska utsläppen från den största utsläpparen - transportsektorn. För oss här i sydöstra Sverige är det dessutom stor risk att miljardinvesteringar och därmed jobb uteblir. Näringslivet är mindre benäget att satsa när det ges sådana osäkra besked och snabba byten. Vidare ligger de stora satsningarna på havsbaserad vindkraft risigt till, eftersom man hellre förlitar sig på utbyggnaden av kärnkraft. Den senare riskerar att ta väldigt lång tid och bli väldigt dyr. Vindkraften ligger betydligt närmre i tid, något som ständigt bekräftas av industrins representanter.
Sverigedemokraterna med fleras löften var också generösa i valrörelsens slutskede. Bland annat skulle dieseln kosta 10 kr mindre vid pump. Av detta blev det inte så mycket. Knappt en krona med diverse skatteeffekter. Och inom rättssäkerheten finns också stora frågetecken för vad den SD-marinerade politiken i Rosenbad kommer att få för konsekvenser. Eller för den delen kompetensförsörjning genom arbetskraftsinvandring. Eller höjd moms hos skomakaren och cykelreparatören.
Förra mandatperioden tappade Sverigedemokraterna fyra av sina åtta ledamöter i kommunfullmäktige här i Kalmar. Avhoppen har berott på alla möjliga saker och precis i slutet av valrörelsen framkom det att många av de som står på SD:s listor till olika politiska församlingar har kopplingar till nynazism, så även i Kalmar. I dagarna var det åter dags, en av SD:s främsta representanter i Norrtälje hade nazistkopplingar. Fler lär det bli under kommande mandatperiod.
Så här i efterhand, vi kanske skulle pratat mer om SD under valrörelsen och vad deras politik faktiskt får för konsekvenser? Jag är fortfarande övertygad om att den är skadlig för både Sverige och Kalmar.
Erik Ciardi (C), kommunalråd
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-09-30
"Ska Ulf Kristersson ta på sig allt när SD ställer till det för folket?"
Ibland undrar jag hur det kunde bli så här? Att gamla alliansvänner ena stunden skakar hand med förintelseöverlevare, och lovar att aldrig samarbeta med ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna SD, men andra stunden åker i samma kampanjbuss med dem och glömmer bort sina löften. Under hela valrörelsen har vi fått bevittna hur de blåa partierna tävlat om vem som kan vara den mest rumsrena rasisten i debatterna, vem som har hårdast ton mot invandrare. Jag blir orolig, debatterna borde handla om hur vi ska försöka lösa inflationen och dem höga elpriserna så snart som möjligt!
Gång på gång har man sett hur hat har vunnit, har vi inte kommit längre i kunskapen om att hat inte leder landet till utveckling? Men kanske är det lättare att skylla misslyckanden på dem mest utsatta och tänka att ”så länge jag inte blir drabbad”. Nu när valet är över och Ulf Kristersson fått till uppgift att bilda regering, blir väl ingen riktigt chockad över att SD står utanför så dem inte behöver ta ansvar för någonting, men med tanke på att dem är de parti som har flest mandat i de blå-bruna gänget kommer dem ändå få mest att säga till om. Frågan blir hur Liberalerna ställer sig till detta, de två partierna står ju väldigt långt ifrån varandra värderingsmässigt, SD uttalade sig en gång i tiden om att Liberalism är deras största fiende, då borde den konsultationen inte riktigt gå ihop. Men har detta val endast handlat om att hata och vända kappan efter vinden?
Nej vi får inte glömma att det är andra gången Ulf Kristersson kandiderar till statsminister, Ulf har gjort allt i sin makt för att få den positionen. Frågan blir nu hur han får ihop det under fyra år. Ska Ulf Kristersson ta på sig allt när SD ställer till det för folket? Kommer Ulf stå och skaka hand med Jimmie Åkesson för att få sitta kvar som statsminister, hittills har han inte visat något tecken på något annat. Vi är inne på tredje veckan efter valet och nu var det dags att stätta rätt personer på rätt poster. Att Julia Kronlid (SD) blir vald till andre vice talman förundrar mig. Förklara det för framtiden hur ni tänkte när ni klubbade igenom denna kvinna till denna tunga post. En person som betvivlar evolutionens existens, förnekar Darwins upptäckter.
När andra länder skakar på huvudet och undrar vad landet Sverige håller på med fortsätter vår resa in i gråare och mörkare tider där vi kommer få se utsatta bli mer lidande, grupperingar, hat, arbetslöshet och ett Sverige vi inte komma känna igen. Men att tro, att "Sverige ska bli bra igen" eller att landet "lagom" kommer göra Svensson tryggare är bara ett sätt för att få rättigheten till vara rasist öppet utan skam. Men i mina ögon är det mycket okunskap i de som tilltalas av rasism och främlingsfientlighet, därför tror jag att vi kommer få bevittna mer och mer extrema uttalanden som inte hör hemma i vår demokrati.
Abetare Gashi (C)
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-09-30
Alla kommer vilja ha betalt
Så har vi äntligen fått ett valresultat, även om det blev en stor förlust för borgerligheten där samtliga partier backade och tillsammans tappade 16 mandat. De rödgröna gick fram och ökade på deras mandat med fem nya och Sverigedemokraterna ökade hela elva mandat.
Från valet 2018 där Alliansen förlorade mot de rödgröna med ett mandat har nu de rödgröna ett försprång med 22 mandat. Alliansen hade efter valet 2018 kunnat bilda regering med stöd av Miljöpartiet i utbyte mot cirka tio procents politiskt inflytande, i stället slöts Januariavtalet vilket fick ses som en politisk framgång i ett svårt och låst parlamentariskt läge.
Valrörelsen 2018 präglades av politiker som oavsett blocktillhörighet tog avstånd från rasistisk retorik, en vidrig människosyn och ett hyllande av de nationalkonservativa vindar som sveper över Europa med ledare som utmanar den liberala demokratin. Under detta valår har vi i stället fått se hur Moderater, Kristdemokrater och på senare tid även Liberaler har gjort allt för att legitimera de nationalkonservativa. Parallellt har media avslöjat hur över 214 av Sverigedemokraternas kandidater gett uttryck för rasism eller har kopplingar till rent nazistiska rörelser. Sverigedemokraterna är nu välkomna in i etablissemanget trots fagra löften till förintelseöverlevare om det motsatta. Det som inte skulle ske på ens 20 års sikt, det som bara skulle ske "om himlen föll ned", har nu hänt.
Under mandatperioden har det hetat att man ska kunna tala med alla, borgerliga partier har fällt borgerlig politik tillsammans med ytterkantspartierna i syfte att skapa instabilitet. Att samtala med alla har senare visat sig betyda att man bara vill samtala med Sverigedemokraterna, samtidigt som man avfärdar samtal med Sveriges största parti och ett potentiellt mittensamarbete.
Den regeringsbildning som nu ser ut att bli av bygger på samarbete mellan Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna och liberalismens största fiende (som de själva benämner sig) Sverigedemokraterna, som vägrar släppa in Liberalerna i regeringen.
Liberalerna i sin tur har den omöjliga positionen att välja på att liberalismens största fiende får mer än 40 procent proportionerligt inflytande över regeringen och ett visst antal ministerposter eller att Sverigedemokraterna förhandlar bort sina ministerposter i utbyte mot ytterligare politiskt inflytande. Liberalerna säger å ena sidan att man inte kommer släppa in Sverigedemokraterna i regeringen och å andra sidan vill de värna liberala värden. Detta blir två helt motstridiga positioner eftersom man genom att stänga ute Sverigedemokraterna från ministerposter ger partiet större politiskt inflytande i förhandlingarna. Sverigedemokraterna kommer vilja ha betalt – antingen i ministerposter eller i mer politiskt inflytande.
Moderater och Kristdemokrater har åtminstone före valet sagt att de vill bilda en regering där Sverigedemokraterna ska agera baksäteschaufförer. Om man nu trots allt valt att legitimera dem, ta in dem i värmen och göra dem till en del av etablissemanget så bör man göra det på ett sådant sätt så att de inte bara kan diktera vilken politik som regeringen ska genomföra utan att de faktiskt också får vara med och ta ansvar för den politiken.
Det enda kvarstående alternativet för liberalt borgerliga väljare är nu Centerpartiet som konsekvent och utan att kompromissa varit det enda parti som stått upp för liberalt borgerlig politik. Landet har kunnat regeras och detta har minimerat ytterkantspartiernas inflytande.
Filip Qvarnström (C), ombudsman
Krönikan publicerades först i Barometern 2022-06-24
kalmarlöftet
Gemensam debattartikel från S, C och V i Kalmar
Våra tre partier går till val som enskilda partier. Vi har emellertid bestämt oss för att söka förtroende från väljarna i Kalmar för att fortsätta det framgångsrika samarbete som vi redan har. Det är vår övertygelse att den stabilitet och de framgångar som det nuvarande samarbetet är det bästa för Kalmar även fortsättningsvis.
Vi konstaterar att Kalmaralliansen vägrar ge klara besked vad gäller Sverigedemokraternas eventuella inflytande över politiken de kommande fyra åren och kan därför bara utgå ifrån att de tänker samarbeta om möjlighet ges. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vill vara tydliga med att vi aldrig kommer att medverka till något liknande.
Det innebär inget avståndstagande mot något partis väljare eller deras röster. Det innebär snarare en tydlig deklaration inför de väljare som överväger att ge något av våra partier sitt förtroende i valet till kommunfullmäktige.
Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst. Det är ett högerextremt parti med värderingar och en människosyn som vi aldrig kan ställa upp på. Det är ett parti med företrädare som gång efter annan avslöjas med att ha uttalat sig rasistiskt eller främlingsfientligt.
Spåren i de kommuner där Sverigedemokraterna har getts inflytande förskräcker och vi har ingen anledning att tro att det skulle bli bättre här. Sverigedemokraterna i Kalmar är ett enkelspårigt parti och vi ifrågasätter deras förmåga att klara av den bredd av frågor som kommunalt styre innebär.
Det är viktigt att ta ansvar för det valresultat som kommer. Samarbete och samtal är viktigt. Men i fråga om Sverigedemokraterna drar vi en skarp gräns. För oss betyder alltså denna deklaration att vi inte kommer att regera Kalmar genom samarbete med SD. Inte heller kommer vi att ge något parlamentariskt stöd till andra partier som regerar eller har tänkt sig regera med stöd av eller i samarbete med detta parti.
Hellre än att kompromissa med grundläggande och anständiga värderingar går vi i opposition. Det vore önskvärt om fler av kommunfullmäktiges partier uttalar detta.
Erik Ciardi (C)
Johan Persson (S)
Liselotte Ross (V)
Krönikan publicerades först i Södermöre-Posten 2022-06-07
Centerpartiet är landsbygdspartiet
Något har hänt. Landsbygdsfrågorna har äntligen blivit en politisk fråga som många vill tala om. Ebba Busch har tagit jägarexamen, Ulf Kristersson klär sig gärna i grönt och Nooshi Dadgostar åker runt i landets bruksorter. Det är bra, då får vi tillfälle att prata om de frågor som vi är bra på.
Något har som sagt hänt. När jag var växte upp i min lilla by under 1980-talet, utan skola, affär eller någon fritidsgård, och kom till skolan inne i Oskarshamn var vi som kom längst ifrån också lägst i rang. Bedrövligt, men det var så det upplevdes. Urbaniseringen hade ju tagit fart på 50-talet och sedan fortsatt under decennierna. Landsbygden holkades så sakteliga ur.
Idag är det annorlunda. Inte minst under pandemin har intresset för att bo och verka på landsbygden ökat betydligt. Det märks på bland annat huspriserna som stigit och även i den allmänna politiska debatten. Landsbygden presenteras också på ett mer värdigt sätt än tidigare. Det glädjer mig mycket, för min bild och föreställning av landsbygden kommer alltid vara positiv.
För oss Centerpartister är landsbygdsfrågorna självklara. Vi har alltid sett fördelarna och möjligheterna och var vi behöver göra insatser. Vi ser hur viktigt det är med en levande landsbygd för att upprätthålla service i form av skolor och butiker, hur grön energi kan produceras lokalt. Vi ser helt enkelt hela samhället, hela Sverige och hela Kalmar kommun.
Att det ska vara lika förutsättningar för att bo och verka i hela kommunen är för oss en självklarhet. Vi måste också se det som en resurs. Både näringsliv, kommun och region ser ett stort behov av att rekrytera personal och då är det viktigt att det finns olika typer av boenden att erbjuda. En del vill bo i lägenhet, andra utanför staden. Landsbygden är också hem för några av våra viktigaste näringar så som jord- och skogsbruk. Vi vet också att det finns stora möjligheter för en grön energiproduktion. Omställningen från fossilt har dessutom fått ytterligare en dimension i och med Rysslands invasion av Ukraina. Den gröna energiproduktionen i form av sol, vind och bioenergi kan byggas snabbt och blir dessutom lokal. Näringslivets efterfrågan på grön el är också stor. Där ligger Sverige i framkant och landsbygden har mycket att bidra i denna utveckling. Det är inte heller bara de stora industriprojekten i Norrland som behöver grön el – det behövs även här i Södra Sverige.
En annan viktig del i en levande landsbygd är en väl utbyggde service, både kommersiell och offentlig. Givetvis ser det annorlunda ut idag än fram till mitten av 1900-talet. Vi har andra köpbeteenden, lönekostnader och behov, men en väl fungerande service är fortfarande viktigt för att kunna bo och driva företag. Det är också viktigt att det finns en infrastruktur som exempelvis ett fungerande vägnät. Där spelar de enskilda vägarna en viktig roll. Eller för den delen ett väl utbyggt fibernät. Jag är verkligen glad att Kalmar kommun varit förutseende i detta och fortsätter denna utbyggnad under detta år. Ett bra bredband handlar om att kunna ta del av det samhället har att erbjuda. Det kan vara att man distansarbetar, e-handlar eller nyttjar de välfärdstjänster som erbjuds.
Föreningslivet vet vi också är starkt på landsbygden. Det är ofta de ideella krafterna som ser till att saker fungerar. I tider som dessa när det krigas i andra delar av världen, så är det extra viktigt att ha den förmågan och kunskapen. Vi får innerligt hoppas att vi inte behöver använda oss av det, utan att föreningarna kan fokusera på sådant som att ta hand om bygdegården, arrangera kulturevent eller se till att barnen kan idrotta och ha det kul.
För mig som Centerpartist så är jag väldigt stolt att tillhöra ett parti som ser allt detta, verkligen menar allvar med det och ser hela landet och hela Kalmar!
Erik Ciardi (C) Kommunalråd
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-06-16
Psykiatri för alla åldrar och vårdnivåer
I Kalmar är ett nytt psykiatrihus ganska nyligen invigt. Troligtvis underlättar det verksam-heter på olika håll, för både patienter och personal. Men man kan också tänka på det som en sorts manifestation: Psykiatrin får ta plats i vår stad och region. Psykiatrin behövs för så många och psykiatrin får synas. Lite som den svarta kuben, Konsthallen. Den syns i Kalmarsundsparken och talar om att konst är nödvändigt.
Det sägs ibland att vår tid är fylld av psykisk ohälsa i en omfattning som inte känns igen från förr, när jag själv var barn på 50-talet eller när mor var barn på 20-talet. Kanske stämmer det, kanske är det bara fler som vågar söka? Att ha kontakt med psykiatrin bedöms inte lika stigmatiserande nu som tidigare. Och väl är väl det.
Psykisk ohälsa ska kanske också särskiljas från psykiatrisk sjukdom, den ena hanterad inom primärvården och psykiatrisk öppenvård och den andra inom specialiserad slutenvård. Det sägs att andelen patienter med diagnosen schizofreni är konstant över tid och nationsgränser. Cirka en procent av befolkningen insjuknar och är inte kulturellt betingat.
Vem är det som behöver söka vård? Jag tänker på den unga familjen med oro för att det lilla barnet inte klarar förskola eller sociala kontakter. Den unga föräldern som inte förmår glädjas över barnet de just fått. Ungdomen som inte känner igen sig i sitt eget kön.
Personer med självmedicinering som inte vet i vilken tråd man behöver dra för att komma på rätt köl. Den åldrande mannen som just mist sin livskamrat och också själva orken att fortsätta leva.
De långvariga patienter som ibland slarvigt kallats kroniker, och som slagits ett helt liv med sitt mörker och medicinering. Eller de som tränar på att tyda tidiga tecken och ibland tillämpa självinläggning. Listan kan göras lång. Psykiatrin spänner över alla livets åldrar och alla tänkbara vårdnivåer. Det finns ingen garanti för att du eller jag inte kommer att behöva hjälp från psykiatrin någon gång under livet.
Centerpartiet vill ta krafttag för en förbättrad psykisk hälsa. För barn och unga vill vi korta köer till barn- och ungdomspsykiatrin, öka primärvårdens uppdrag avseende suicidprevention och utforma rehabilitering som når fram till den långvarigt sjuke. Det är ett fint samhälle vi har som vet att psykiatrin behövs och som låter den ta plats. Och som aldrig är nöjd utan vet att den ständigt behöver utvecklas och förbättras.
Cajsa Björck Holmqvist (C)
Krönikan publicerades först i Barometern-OT 2022-06-08
"Var i Kalmar vill (M) bygga kärnkraftsreaktorer”
Moderaterna har en hel Sverigekarta där man säger sig kunna bygga kärnkraft. Totalt talar man om minst tio nya reaktorer och man ställer hela 400 statliga miljarder till förfogande i form av kreditgarantier.
När Hanne Lindqvist (M), som är en av oppositionens två kandidater som ordförande i kommunstyrelsen i Kalmar, delar denna information i sociala medier måste vi reagera. Men framför allt dra slutsatsen att hon och hennes parti kan tänka sig byggande av kärnkraft i Kalmar kommun. Varje miljödebatt och krävande av svar hur klimatfrågan ska angripas besvaras med tydligt svar- vi ska bygga mer kärnkraft.
Frågan blir då vart i Kalmar vill man ha den? Eftersom kommunfullmäktige vid årsskiftet ska behandla en ny översiktsplan där mark för lämpliga ändamål, exempelvis el- och energiproduktion, pekas ut kräver vi besked: Vilka områden i Kalmar kommun anser Moderaterna lämpliga att, vid ett maktskifte i kommun, utreda etablerandet av nya kärnkraftsreaktorer? När är tanken att projekteringen ska börja?
Det är viktigt att kommunens väljare redan innan valet får veta en framtida kommunlednings inställning så att de inte på andra sidan valdagen tvingas konstatera att det hux flux kan komma att bli kärnkraftsreaktorer i deras närhet.
För vår del ger vi besked. Den bästa kilowatten är den som inte används. Vi ska först och främst fortsätta energieffektivisera. Där fossilenergi behöver bytas till förnybar har vi sett till att i den översiktsplan som vi tänker ställa oss bakom efter valet kommer det tydligt uttalas att vi siktar på att långsiktigt bli självförsörjande på grön el genom både vindkraft och solenergi, men också att kommunen ska motsätta sig uppförandet av kärnkraftsreaktorer i Kalmar.
Eftersom Moderaterna uppenbarligen inte delar denna uppfattning vore det klädsamt med ett snart och tydligt besked från deras sida.
Anna Thore (S) Ordförande Vatten och miljönämnden
Jens Körge (V) Politisk sekreterare
Erik Ciardi (C) Kommunalråd
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-06-02
Förorten tar inte ifrån några möjligheter, det handlar om tro och vilja
Det är mycket skriverier om hur svårt det är att gå ut skolan med bra betyg, eller lyckas allmänt om man bor eller växer upp i ett utsatt område. Jag kan inte hålla med helt! Eftersom jag själv växte upp i områden som ansågs vara utsatta eller segregerade.
Det handlar om att tro på barnen och ge dem den uppmärksamhet de behöver. Jag tror att många barn hamnar mellan stolarna och där finns det en hel del arbete för vuxna. Redan som barn kände jag en sorts skam för området jag bodde i. Det är sjukt att tänka tanken idag, att ett område skulle identifiera mig som person. Många som bor i miljonprogramsområden är inte kriminella, inga dåliga människor eller sämre än dem som bor i villa. Man väljer inte förutsättningarna man födds med, men man kan alltid göra något åt sin framtid! Har man tillräckligt med vilja och ambitioner, mål och vuxna som tror på en så är inget omöjligt.
Jag växte upp i utsatta områden men jag valde att jobba, plugga och involvera mig politiskt. Jag såg möjligheter i allt och på vägen fick jag träffa människor som gav mig det stöd jag behövde. Det är det som är det fina med det liberala och demokratiska samhället, att vi kan bli vad vi än vill oavsett vart vi kommer från. Sverige är ett land som ger stöd och möjligheter om man bara vill.
Jag brukar oftast tänka på ett citat från Astrid Lindgren, “Ge barn kärlek, mer kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv” Oftast är det de som är grunden till starka och självsäkra vuxna. Skolan är en viktig punkt, en punkt för barn att utvecklas och få socialisera sig med andra och få kunskaper. Med det gäller även att dem som jobbar på skolor får möjligheten till att se de enskilda barnets behov, att från start ge rätt verktyg som är anpassad till var barns bästa.
Jag undrar oftast vad man skulle kunna göra för att få bukt med problemet, vi måste kunna leva i ett samhälle som är mer jämlikt, har vi verkligen inte kommit lägre i kunskapen om att det är våra fördomar vi måste bryta oss loss ifrån. Men med tanke på att vi ännu i modern tid ger makt till främlingsfientlighet så kanske det inte är så konstigt att man bara antar att det ska gå sämre för dem som växer upp i förorten.
Jag har sett många som har lyckats, många som har bra jobb och höga utbildningar, dem ungdomarna pratar man inte om. Att dem växte upp i förorten men lyckades utmärkt det vill media inte lyfta fram, vem skulle vilja läsa en sån artikel?
Men vi är många och vi vill Sveriges bästa, vi vill bygga det här landet och värna om allt vackert precis som de som växte upp i ett villaområde och inte i förorten, för förorten tar inte från oss möjligheterna det är handlar om tro och vilja.
Abetare Gashi (C)
Kommunfullmäktigekandidat och ersättare i utbildningsnämnden i Kalmar kommun
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-05-19
VÅRD- och omsorgspersonal måste ha rätt kompetens
I slutet på 1980-talet var jag sjukhemsföreståndare i Mörbylånga. På den tiden var det landstinget som ansvarade för en stor del av äldreomsorgen. Redan då var frågan om att se till att personalen hade tillräcklig kompetens för arbetet en viktig fråga. Landstinget vidareutbildade då alla sjukhemmets tio sjukvårdsbiträden till Undersköterskor. Sjukhemmet anställde också fler sjuksköterskor. När jag nu tänker tillbaka på hela mitt yrkesliv inom Vård och omsorg så ser jag att frågan om att rekrytera personal med rätt kompetens har varit och är ett ständigt återkommande problem. Personalen är vårdens viktigaste resurs och rätt kompetens är en förutsättning för god patientsäkerhet och god kvalité inom äldreomsorgen.
Vi har nu haft en pandemi som har påverkat oss alla negativt och de allvarligaste problemen har framförallt drabbat våra äldre. Ibland har personer avlidit av coronasjukdomen. Kritik har framförts av Corona kommissionen som är tydlig med sin kritik när det gäller den allt för låg kompetens inom äldreomsorgen och kommunernas svårigheter att anställa personal med rätt kompetens.
Förbättringar av kvalitén genomförs nu och flera utbildningssatsningar har påbörjats för att utbilda fler undersköterskor. Samtidigt är jag orolig för att politiken inte gör tillräckligt åt själva grundproblemen. Vård och omsorgsyrkena måste uppvärderas. Vi måste erbjuda löner som ligger i nivå med näringslivet i övrigt. Varför har inte undersköterskor samma lön som en metallarbetare. Det finns en tradition som säger att först ska industrin exempelvis metallindustrin göra upp om lönerna och först därefter ska den offentliga sektorn löneförhandla och då bör lönehöjningen inte var högre än var industriarbetaren får. Hur ska vi då kunna klara att få jämställda löner mellan män och kvinnor i detta system?
Lönen är bara en del av problemet. Arbetsmiljön inom vård och omsorg måste bli bättre. Varför är sjukskrivningstalen dubbelt så höga för kvinnor som för män? Det finns många bra arbetsplatser inom vård och omsorg men vi måste höja lägstanivån på de arbetsplatser som har problem.
Svårigheterna att rekrytera personal med rätt kompetens till vård och omsorg är i dag stora. Många av de invandare/flyktigar som kommit till Sverige väljer att jobba inom vård och omsorg. En fjärdedel av alla som jobbar inom vård och omsorg är födda utomlands. Vad bra att ni valt ett av dessa viktiga yrken. Det är naturligtvis viktigt att den som jobbar med vård och omsorg har tillräckliga kunskaper i svenska språket. I Kalmar kommuns äldreomsorg finns språkombud som hjälper till. I Nybro kommun ser man till att alla semestervikarie får en bra introduktion för att klara jobbet så bra som möjligt. Många semestervikarier saknar vårdutbildning eller erfarenhet av vård och omsorgsarbete.
Det pågår en omställning till mer Nära Vård. Det innebär att du kan får mer av vården på din Hälsocentral och mer hemsjukvård. Möjligheterna att du får en fast läkare ökar också. En förutsättning för att det ska fungera bra är att vård och omsorgspersonal har rätt kompetens.
Centerpartiet vill se:
- Att alla som arbetar med omvårdnad i äldreomsorgen senast 2030 har undersköterskeutbildning.
- En tredubbling av bidragen till karriärtjänster i sjukvård och äldreomsorgen. Satsningen ska också gälla undersköterskor.
- Att socialstyrelsen undersöker om det behövs en miniminivå av fortbildning för de olika legitimationsyrkena och reglerade yrkestitlar
Väljer du att rösta på Centerpartiet i höst så kan du vara säker på att sjukvården och äldreomsorgen kommer att fortsätta utvecklas.
Bengt Thörnblad (C)
Sjuksköterska och ledamot av regionfullmäktige i Kalmar län
Debattartikeln publicerades först i Barometern-OT 2022-05-07
Ingår Sverigedemokraterna i Kalmaralliansens plan?
I kommunpolitiken har vi just nu en offensiv trio som kallar sig Kalmaralliansen, nämligen Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. De har som valmål att ta över styret i Kalmar kommun och det är en respektabel målsättning. Men som alla vet så krävs en majoritet av platserna i fullmäktige för att på riktigt kunna styra. I valet 2018 fick trion strax över 31% av rösterna. Och att deras valresultat skulle öka med 20 procentenheter är minst sagt en glädjekalkyl.
Så hur har de tänkt styra Kalmar? Bygger de sina planer på att släppa in Sverigedemokraterna i majoriteten? Sverigedemokraterna har sagt att de kräver proportionerlig representation för att stödja Kalmaralliansen. Är Kalmaralliansen beredda att sätta Sverigedemokrater som ordföranden i en tredjedel av kommunens nämnder?
För Kalmars bästa borde de vara tydliga med hur de tänker på den här punkten.
Vi har under de senaste månaderna kunnat höra lokala representanter för Sverigedemokraterna säga att klimatförändringarna inte existerar, att de vill bygga kärnkraftsreaktorer i Kalmar kommun och att de ”hatar liberaler”. Verklighetsfrämmande uttalanden som inte direkt uttrycker regeringsduglighet. Och då har vi inte ens kommit till partiets återkommande vurm för att göra skillnad på folk och folk.
Politikens villkor ser annorlunda ut på den nationella nivån gentemot den kommunala. I riksdagen har Centerpartiet dragit ett streck mot samarbete med partierna längst ut till vänster och höger. Men den som år 2022 sätter likhetstecken mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är sällan ute efter en konstruktiv debatt.
I Kalmar har vi i Centerpartiet haft ett bra och produktivt samarbete med Vänsterpartiet under många år. Och det är gott så. Där vi däremot inte skiljer oss från vår riksorganisation är vårt ställningstagande mot Sverigedemokraternas potentiella inflytande över den förda politiken.
Sverigedemokraterna kommer aldrig få inflytande över den kommunala politiken så länge vi har något att säga till om.
Centerpartiets väljare kan känna sig trygga med att vi slår vakt om den liberala demokratin. Centerpartiet arbetar för öppenhet, frihet och tolerans. Vi vet att det har byggt vårt samhälle starkt. Vi slår vakt om fri press och media och att politiken ska hålla sina fingrar från kulturen. Vi fortsätter träget arbeta för den gröna omställningen och med att stödja de gröna näringarna. Centerpartiet värnar även rättssäkerheten och asylrätten, att den som flyr sitt land ska ha rätt att få skydd och få sin sak prövad.
De som oroar sig över grumliga framtidsutsikter med Kalmaralliansen och Sverigedemokraterna och hellre vill se en grön, fri och liberal demokrati är välkomna till oss. Men än är det inte för sent för Kalmaralliansens partier att tänka om och närma sig den breda mitten. Här finns möjlighet till brobyggande och praktiska lösningar på problem i människors vardag. Det är här som konstruktiva samarbeten som bäddar för långsiktiga hållbara beslut gror allra bäst.
Vi tycker att det är rimligt att Kalmaralliansen klart och tydligt snarast möjligt redogör för sina planer tiden efter valet om de når sitt mål med att styra Kalmar kommun. För sina väljares skull och för hela Kalmars skull.
Erik Ciardi
Anna Östborg
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-03-31
Samtal, samarbete och synergi
Ett plus ett är lika med två är bland det första vi får lära oss som barn. I matematiken är helheten alltid summan av delarna. Men i naturen finns det andra lagar. Om man planterar två växter nära varandra växer rötterna ihop och förbättrar jordens kvalitet, så att båda växterna utvecklas bättre än om de stod ensamma. Om man sätter ihop två träbitar, kommer de kunna bära mycket mer tillsammans än summan av vikten de kan bära separat. Det finns många exempel på när helheten blir större än delarna i sig.
Att skapa ett kreativt samarbete kan vara rent av skrämmande eftersom man inte vet exakt vad som kommer att hända eller vart det kommer att leda. Det kräver att man lämnar sin trygghet och börjar ta kliv på en helt ny och okänd mark.
Det var en sådan kreativ process som inleddes i Borgholms kommun för några år sedan. Istället för att fokusera på att få ned de egna kostnaderna så mycket som möjligt, på bekostnad av den andre parten, bestämde sig hälsocentralen och kommunen för att påbörja ett kreativt samarbete kring hemsjukvården. Det var ett modigt steg som krävde att både kommunen och regionen lämnade sin trygghet och gav sig in på en väg de inte visste vart den skulle leda.
Idag har Borgholms kommun fått ner kostnaderna för hemsjukvården, trots att de har Sveriges äldsta befolkning. Det finns fortfarande en begränsande lagstiftning och tröga regler, men bara genom att börja föra samtal över gränserna och inleda ett samarbete istället för att se varandra som motparter, så har kostnaderna för både kommunen och regionen minskat. Båda parter vinner, men helheten blir större än delarna i sig. Den stora vinsten är att människors trygghet har ökat avsevärt med god och nära vård.
Det finns flera komplexa samhällsproblem som inte kan lösas av en enskild aktör. Ofta stannar det vid att man säger att problemet är för stort och ligger utanför det egna ansvarsområdet. Alternativet är att ta ansvar och arbeta utanför den egna organisationens gränser. Nyligen har Kalmar kommun startat ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid förebyggande mot ungdomskriminalitet och för ungdomar i riskzon för kriminalitet. På så sätt ökar chanserna att man redan på tidigt stadie upptäcker ungdomar som har det svårt och minska risken för att någon faller mellan stolarna.
Även om det är samtalen och samarbetet som ger effekt, så behöver de olika aktörerna få förutsättningar för att skapa kreativa processer. Det krävs beslut på EU-nivå för att ge förutsättningar för ett samarbete mellan regionerna och beslut på kommunal nivå för att ge mer lokala förutsättningar för samverkan. Framför allt krävs det att politiker och anställda inte bara har en positiv syn på samverkan, utan även tar initiativ till samarbeten utanför den egna organisationen eller förvaltningen. Att gå från ord till handling, gå från trygghet till kreativitet, och att gå från en tävlingsmentalitet till att tänka vinna-vinna. Det är då vi får fantastiska resultat, som faktiskt gör skillnad för människor.
Anna Östborg
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-03-03
Medborgarbudget stärker
den lokala demokratin
I år börjar Södermöre kommundel (södra Kalmar kommun) med medborgarbudget. Det går ut på att medborgarna får komma med förslag på vad de vill ska hända eller hur de vill utveckla sin bygd. De får hjälp att ta fram sina förslag av tjänstemän och sedan röstar bygdens invånare på de olika förslagen. Det eller de förslag som får flest röster vinner och genomförs.
Medborgarbudget har sitt ursprung i Porto Alegre, en kommun i Brasilien som började med medborgarbudget 1989. Sedan dess har medborgarbudget spridits över världen och finns nu i många kommuner, stadsdelar och orter. I Småland är Nässjö kommun ett lyckat exempel. I Kalmar län finns förutom i Södermöre också planer på att testa medborgarbudget i Västerviks kommun. Att Södermöre kommundel håller sig framme stämmer väl överens med vårt särskilda uppdrag att arbeta med demokrati- och landsbygdsutveckling.
Medborgarbudget är mest av allt en demokratisk process. Syftet är att involvera medborgarna i hur kommunala resurser ska prioriteras. De ska få mer inflytande, men också förståelse för hur politiken fungerar. Utvärderingar av Sveriges Kommuner och Regioner har visat att det får önskad effekt. Det kan leda till mer engagemang i framtiden och deltagande i demokratiska processer.
Medborgarbudget öppnar upp för enskilda personers initiativ, såväl barn som vuxna. Det är en skillnad mot bygdepeng, som Kalmar kommun har bedrivit framgångsrikt under flera år i samarbete med föreningslivet. På så sätt blir medborgarbudget ett sätt att nå medborgare som inte är engagerade i föreningar och andra gemenskaper. Det blir ett sätt att samverka mellan invånarna och politiker och tjänstemän.
Södermöre kommundel kommer att genomföra medborgarbudget 2022–2025. Det sker på tre av de sex tätorterna som utgör Södermöre i turordning: Tvärskog, Vassmolösa och Halltorp. 200 000 kronor fördelas på ett eller flera projekt på varje ort. Projekten ska öka engagemanget och sammanhållningen för bygden, stärka identiteten eller framtidstron hos de som bor i området eller göra platsen vackrare, tryggare eller trivsammare. De flesta projekten kommer säkert uppfylla de flesta av dessa kriterier, som alla bidrar till en positiv utveckling. Det kan vara en social aktivitet eller en fysisk förbättring med ny eller kompletterande utrustning till platser både inomhus och utomhus som allmänheten har tillträde till.
Medborgarbudget är ett konkret sätt att verka för en starkare demokrati; att få fler människor att engagera sig i att förändra närsamhället i positiv riktning och ta ansvar för det gemensammas bästa. I den situation som Europa och Sverige befinner sig i nu och den riktning som samhället är på väg är det uppenbart att demokratin inte kan tas för given.
Anna Eskilsson
Krönikan publicerades först i Kalmar Läns Tidning 2022-02-24
Det mullrar i vår omvärld
Läget i Europa är osäkrare än på länge. En viktig samhällsinstitution är civilsamhället som historiskt har varit en stabil aktör i svåra tider. Men frivilligorganisationer av olika slag är oerhört viktiga även idag. Både för att upprätthålla en krisberedskap och att vara delaktiga inom totalförsvaret. Hemvärnet, Lottakåren och Bilkåristerna är några sådana exempel. Men också organisationer som Röda Korset, Sjöräddningen och Missing People är viktiga när något händer – i stora och små kriser och händelser.
Skulle läget bli sämre på andra sidan Östersjön, så tror jag inte att vi ska vara alltför oroliga här hemma även om det för oss i sydöstra Sverige faktiskt är närmre till Ryssland än till Riksdagshuset i Stockholm. Samtidigt så kan en krigssituation utanför Sveriges gränser påverka vårt samhälle på olika sätt; sämre tillgång till livsmedel och högre energipriser kan snabbt bli märkbart här hemma när gasleveranserna till Tyskland stryps och Europas kornbod blir invaderad av stridsvagnar. Därför är det viktigt med en egen krisberedskap och där civilsamhället och ett frivilligengagemang bland befolkningen spelar stor roll för att upprätthålla samhällsstrukturen. Lika viktigt är det att i lugnare tider upprätthålla en förmåga att organisera sig som frivillig om läget blir värre.
Jämför man idag med ett par decennier tillbaks så är samhället mer komplext och har en helt annan struktur, där vårt moderna välfärdssamhälle inte alls är lika beroende av medborgarnas ideella insatser. Samtidigt så har föreningslivet och civilsamhället en otroligt viktig funktion inom exempelvis idrottsrörelsen och kultursektorn som ser till att det finns kultur i hela landet tack vare lokala arrangörsföreningar eller att det finns möjlighet till sport och friluftsaktiviteter för alla. Tack vare tusentals ideella föreningar skapas mötesplatser och tillfällen till viktiga möten. För integrationen av människor med olika bakgrund är dessa mötesplatser mer än viktiga. Det handlar om att vi alla får vara en del av demokratin. Pandemin har utmanat många föreningar som har varit beroende av olika typer av aktiviteter där människor samlas. Det finns såklart också goda exempel där digitaliseringen möjliggjort samarbeten.
På många platser har också de ideella krafterna varit en garant för att skolan ska få vara kvar eller att fiber har kommit till byn. Eller för den delen ser till att viktig infrastruktur finns på plats. Det kan handla om alla våra vägföreningar runt om i landet eller samfälligheter som ser till att det finns vatten och avlopp.
Ideella krafter – stora som små – bidrar alla på olika sätt för att möta våra samhällsutmaningar. För att upprätthålla detta är det därför viktigt att dessa får stöd och hjälp. De som ideellt bidrar till samhället med sitt engagemang måste respekteras och få goda förutsättningar för detta!
Erik Ciardi