Centerpartiets budget med starkt landsbygdsfokus

Centerpartiets budget för 2025 med plan för 2026-2028 har ett starkt fokus på att behålla samhällsservicen i utvecklingsorter och på landsbygden.

I tider när mer och mer av offentlig service centraliseras blir det svårare för landsbygdsorter att attrahera så väl boende som arbetstillfällen. Centerpartiet vill ändra på detta.

I vår budget för Norrköpings kommun för 2025 avsätter vi medel både för att bevara nedläggningshotade förskolan i Simonstorp men även för att ta fram fördjupade översiktsplaner för Östra Husby och Skärblacka. Två orter som idag saknar fördjupade översiktsplaner. För att dessa orter ska kunna utvecklas med så väl infrastruktur som bostäder och arbetstillfällen behövs en övergripande plan.

Vi fortsätter också att satsa på barn och unga. Utbildningsnämnden är fortsatt undantagen generella besparingskrav och för 2025 undantar vi också Socialnämnden från generella besparingar då socialtjänsten är under stark press på grund av den rådande våldsspiralen inom kommunen.

Vi tillför 20 miljoner kronor för utbildningsinsatser inom vård och omsorgsverksamheterna. Där är stora utmaningar med att få kontinuitet bland medarbetare och många saknar adekvat utbildning för sina arbetsuppgifter.

Kultur och fritidsnämnden tillförs 6 miljoner för att återställa fritidsgårdsverksamheterna, och 2 miljoner kronor avsätts för lovverksamheter. Att finnas till hands för barn och unga är en viktig åtgärd för att motverka utanförskap och skapa en trygg tillvaro.

När det gäller investeringar vill vi inte slå ihop två landsbygdsskolor till en Västra Vikbolandsskola utan vi vill renovera Tåbyskolan och bygga en ny skola som ersätter nuvarande Dagsbergsskola. Vi vill också bygga ett nytt äldreboende i Skärblacka med 30 lägenheter, som ersättning för Hallegården som läggs ned.

Vi tycker fortsatt att Norrköping Airport ska öka sin självförsörjningsgrad. Vi vill ta bort koncernbidraget men göra det stegvis. Vi drar ner koncernbidrag som ligger på 30 miljoner kronor per år, med 10 miljoner kronor för 2025, 20 miljoner kronor för 2026 och hela koncernbidraget ska vara borta till 2027.

I samband med kommunfullmäktige på måndag 17 juni kommer vi också lämna in en motion om att ta fram en modell för ersättning till landsbygdsskolor samt landsbygdsförskolor i kommunen.

Centerpartiets budget (pdf) , 3.1 MB.